• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Tonsil wraca do gry :)

Dobrze sie dzieje, ze troszke oczyszczono z zarzutow kopulki tonsila :) mieszane z blotem bez litosci potrafia jedna zaoferowac przyzwoity dzwiek, za przyzwoite pieniadze. Dodac mozna jeszcze fakt, ze gdwk 10/80/19 z tych kolumn jest gorsza od 10/80/26.

To rozjasnienie brzmienia kopulki uznaje za calkiem faktyczne, gdyz ta kopulka ma pewien wzrost charki i moze dawac wrazenie jasnego dzwieku i ponownie 10/80/26 oferuje tutaj bardziej zwrownowazone pasmo :)

Różnic w dźwięku midwooferów nie wychwyciłem żadnych, poza tymi związanymi z drganiami pudeł (co opisałem). Są może głośniejsze na średnicy, ale to już pewnie kwestia zwrotnicy. Wizualnie z zewnątrz są identyczne z moimi. Nie wykręcałem ich jeszcze, więc nie wiem, czy to wersja ekranowana, czy zwykła.
Jutro doczepię do kolumn nóżki i zrobię pomiary.

---------- Post dodany o 21:35 ---------- Poprzedni post o 18:20 ----------

Nóżki doczepiłem dziś. Bardzo zredukowało to dudnienie. Dla mnie sprzedaż kolumn podłogowych chociażby bez nóżek gumowych za 1 zł sztuka to bezsens. Teraz jest dużo lepiej.
Druga sprawa: zdjąłem maskownice i od razu kolumny odżyły. Zanikł taki efekt lekkiej tuby, jakby przyłożyć rękę do ust (trochę tu przejaskrawiam, żebyście załapali, o co mi chodzi), no i oczyściły się bardziej wysokotonówki. Poprawiła się też odrobinę scena. Maskownice to ZŁO.

Dwie proste sprawy a kolumny awansowaly o półeczkę do góry. Jeszcze mi się wydaje, że możnaby dołożyć wytłumienia.

sam tonsil wie ile są warte podając rekomendowaną f podziału na 4k :P

Niby tak, ale to jest zalecany punkt podzialu przy okreslonej mocy calego zestawu. Gdyby kierowac sie zaleceniem producenta, to na tych glosnikach nie byloby zadnej zestawu dwudroznego, a taka np siesta ma dosc niski podzial. Z reszta, moje pomiary znieksztalcen wykazaly, ze sa one male juz od 2.4 khz. Przy sluchaniu z typowa glosnoscia w domu nic mi sie nie dzieje, a znieksztalcenia nadal male. :)

Obiecane pomiary:

http://diyaudio.pl/attachment.php?attachmentid=7961&stc=1&d=1374585806

Wygładzanie 1/6 oktawy. Mikrofon na poziomie głosnika wysokotonowego, standardowe warunki domowe, preamp w trybie "direct" (bez korekty barwy dźwięku).

Górna ciągła linia: charakterystyka częstotliwościowa.
Linia przerywana: faza.
Dolna ciągła linia: THD.

Załączniki

• premium_front_freq.png
    premium_front_freq.png
    33.2 KB · Wyświetleń: 0
Jak znajdę czas na rozbiórkę kolumn i rozłączanie głośników, to tak, ale na razie nie jestem w stanie obiecać terminu.

Paweł to chyba raczej marketingowy katalog, ale masz rację podstawowe parametry ts powinny chyba być.

Powrót