• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Tonsil wraca do gry :)

W filmiku mówią że studenci mają styczność podczas pomiarów z tymi zestawami, ja się pytam gdzie Ci studenci są ? Moim zdaniem do tego trzeba mieć pasję, lubić to a nie robić bo robić żeby zrobić, bo tak moim zdaniem większość tych tworów Tonsila jest zrobionych. Dajcie mi Altusa 300 a obiecuję że w jeden góra dwa dni zrobię z nich kolumnę która fajnie zagra, dajcie dwa tygodnie a wyciągnę max z tych głośników.

Pytam gdzie Ci studenci i czemu ich nie ma na forach ?

P.S popatrzcie na zwrotnicę od A140 A110 ona przez 30lat w ogóle się nie zmieniła praktycznie a głośniki w kolumnie już tak :)

Może jak te pomiary w tej kabinie ich tyle kosztują to może im ktoś z forum zaproponuje współpracę :)

Ostatnia edycja:
Dajcie mi Altusa 300 a obiecuję że w jeden góra dwa dni zrobię z nich kolumnę która fajnie zagra

Nie mów hop, bo może się okazać że "z g bata nie ukręcisz".
Lepiej na pewno się da (charakterystyka), ale czy to będzie słuchalne tego już nie wiadomo...

Nie mów hop, bo może się okazać że "z g bata nie ukręcisz".
Lepiej na pewno się da (charakterystyka), ale czy to będzie słuchalne tego już nie wiadomo...

30/100/11 - bardzo fajny głośnik tak samo jak i 18/80

Da się naprawdę, da się tylko Altus 300 w ilości 1szt potrzebny a najlepiej 2 :)

raczej tu widzę D-800 lub coś tego pokroju i cięcie przy 1,5Khz ale najpierw mam innego pacjenta do takiego połączenia - Fisher SP-7000BX

To tak w roli ciekawostki. W obecnych czasach mozna kupic tweeter, ktory pracuje bez problemu od 2khz za niewielkie pieniadze, a to juz styka do polaczenia z takim Tonsilem. Chociaz prawde mowiac, tez bym wolal wybrac jakas tubke i zejsc jeszcze nizej.

Seasa 29TAF/W ciąłem przy 1.65kHz :) także da się da się, ale jednak wielka tuba to tuba zobaczymy na co te D-800 stać, lecz muszę przy nich trochę powalczyć bo miały przygodę na poczcie ...

To że coś się da połaczyć, nie znaczy że zagra dobrze.

Mało które 8" grają w 2way, a tu mamy 12".
Trzeba by zniekształcenia pomierzyć.

w domowych zastosowaniach są też 15" + duży Driver

sp-38a/300neo - też płasko i wysoko ciągnie

Wiele takich głośników tak naprawdę jest

Ostatnia edycja:
Na estradzie pełno jest 2way na 12", oczywiście z tubą...

Estrada rządzi się innymi prawami.
Widziałeś pomiary zniekształceń takich głosników estradowych?

w domowych zastosowaniach są też 15" + duży Driver

Jeszcze raz powtórzę, to ze takie konstrukcje są, nie znaczy że tak jest dobrze.
Co z tego że komuś to gra skoro technicznie jest nie do końca dobrze/prawidłwo?

Estrada rządzi się innymi prawami.
Widziałeś pomiary zniekształceń takich głosników estradowych?

To już na ucho słychać, ale dla niektórych nie liczą się zniekształcenia tylko SPL, więc i do domu można by takie coś postawić (dla wielbicieli Altusów mogłoby aż za dobrze grać).

Dobrze zaprojektowany Altus powinien lepiej grać niż 2way na GDN + D800.

Gdyby zamiast GDWT wstawić jakąś grającą kopułkę, to szanse jakieś są.
Jak miałem Altony, to właśnie GDWT najbardziej psuł jakość, na drugim miejscu też przydałaby się porządna zwrotnica.

Powrót