Proszę bardzo dla wszystkich którzy nie lubią szlifować forniru:
http://www.youtube.com/watch?v=VzAYZ92z5C4&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=VzAYZ92z5C4&feature=related
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
cyklina Panowie, cyklina.
cudny90 napisał:Cytat
cyklina Panowie, cyklina.
A mam takie cosik w domuale boję się tej maszyny jak na razie
![]()
To dla tych którzy są za i przeciw:Chilihead napisał:Witam
Czy frezarka górnowrzecionowa może pracować nożem w górę?
smarujesz i fornir i obudowe - to klej kontaktowymozart napisał:Jak w końcu tym klejem fornirować - smarować tylko fornir z jednej strony, odczekać i przykładać do obudowy?
jak juz masz otwory i frezy to nozykiem wycinasz ale pare mm dalej od docelowego otworu. pozniej papier scierny na jakis okragly klocek i szlifujesz powoli (nie spiesz sie!)mozart napisał:Jak ładnie wyciąć otwory na głośniki w fornirze? Nożem? Bo otwory i podfrezowania już mam, a jak rozumiem fornir trzeba przyklejać jako cały kawał na całą ściankę a dopiero potem otwory... I czy wycinamy to na sucho czy wcześniej moczymy fornir wodą w miejscach gdzie będą cięcia?
najwygodniej ciac nozyczkami. a koncowe 2-3mm papierem sciernymmozart napisał:Krawędzie - nadmiar forniru obcinać nożem a potem poprawiać papierem ściernym?
to zalezy od forniru. niektore sa na tyle geste (np olcha) ze da sie to zrobic z jednego kawalka. ale np dab itp lepiej klasc z osobnych kawalkowmozart napisał:I teraz jak to fornirować - czy np. front z jednego kawałka i go tak zaginać? czy się nie da i robić osobno czoło frontu, a z osobnych pasków każde ścięcie?
tak, mozna tak lakierowac. trzeba to rozcienczyc. kolega jak mi lakierowal lakierem nitro to rozcienczal go w proporcji 4:1mozart napisał:Inna sprawa to późniejsze lakierowanie - czy ten lakier można rozpylać normalnym pistoletem lakierniczym (takim do lakierowania karoserii samochodowej)? Jeśli tak to trzeba to jakoś rozcieńczać?
do jasnego forniru lepiej dolozyc capon. zapobiegnie to ciemnieniu tego forniru.mozart napisał:Czy potrzebny jest jeszcze jakiś lakier podkład - typu capon? Czy od razu tym zwykłym wystarczy?
forniru nie mozesz moczyc! jak go zmoczysz to sie zmarszczy i moze odejsc. a jak bedzie wysychal to moze popekac...mozart napisał:Szlifowanie lakieru między nakładaniem kolejnych warstw robić papierem zwykłym czy wodnym? A fornir przed lakierowaniem szlifować na mokro czy na sucho?
No jak to? Przecie w wątku o fornirowaniu wiele razy sie przewija kwestia że jak fornir namoczymy to lepiej sie układa, zagina itp.Pawel S. napisał:co ty masz z tym moczeniem? :???: pierwszy raz widze zeby moczyc fornir podczas obrobki :???:
ciekaw jestem ktory z doswiadczonych DIYowcow tak robi ;]mozart napisał:No jak to? Przecie w wątku o fornirowaniu wiele razy sie przewija kwestia że jak fornir namoczymy to lepiej sie układa, zagina itp.
a w czym problem? robisz proby na desce i tyle - nic nie ryzykujesz przeciezmozart napisał:Nie ukrywam że wolałbym przelecieć pistoletem a nie męczyć sie pędzlem... więc nie wiem właśnie jak to rozcieńczać i czym.