• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Tool box - offtopic

• Autor wątku Autor wątku mIKI
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
przez to się nie uszkodzi, tylko jak coś wpadnie do środka to będzie po frezarce - nie są przystosowane do takiej pracy

Mam okazje podocinać dechy na kolejną konstrukcje na wózku. I stolarz zapytał mnie czy chcę wszystkie krawędzie do konta prostego, czy podocinac te którymi będą łączone do siebie płyty o kąt 45'. Wtedy np jak użyje sklejki <ale tego nie zrobie bo użyje mdf bądź wiórówki> to nie powinno być znać łączeń. Nie wiem czy taki zabieg ma sens bo całosć i tak będzie fornirowana.

Zrozumieliście o co mi chodzi?? :) :mrgreen:

Jak dasz radę dobrze docisnąć i idealnie spasować przy klejeniu (ściski kątowe) to lepiej robić ścięcia 45 stopni. W twoim przypadku nie zawracałbym sobie głowy, do takiego klejenia trzeba mieć praktykę, której jak się domyślam nie masz ;)

vicher, najpierw niech ten stolarz pokarze ci probki ze to jest idealnie 45 stopni. niech wytnie ci 4 male listewki i zloz to w kwadracik. jak nie bedzie szpar to mozesz brac 45 stopni.
jak beda to kat prosty
no i z tym sklejaniem tez jest zabawa :???:

Frezarka ma wetylator po to by zapewnic chlodzenie wirnika i stojanu a nie po to by wydmuchiwac z siebie resztki materialu. Wentylator wykonany jest z materialu ktory zapewnia wystarczajaca wytrzymalosc do pompowania powietrza i zabezpiecza maszyne dzieki jej konstrukcji przed zapyleniem, dodtkowo grawitacja pomaga zabezpieczyc przed zapyleniem i wiorami ale:
1 frezarka jest zaprojektowana do pracy pionowej frezem w doł
2 Zgodny z zaleceniami sposob jej uzycia zapewnia pewien stopien bezpieczenistwa dla uzytkownika gdyz aby ja uzywac trzeba trzymac ja obiema rekami w drozszych rozwiazaniach jedna z rak zalacza zasilanie, wiec w razie sytuacji awaryjnej odruchowo sie pusza wlacznik i maszynka sie wylacza
3 Uzywanie w inny sposob moze skutkowac w/w postami :neutral:
4 Gdy frez znajduje sie w gorze w przypadku jego urwania moze poleciec w kierunku naszej glowy
5 Ble ble ble.....

Ze swojego przykladu moge opisac jeszcze sutacje gdy szlifierka oscylacyjna szlifowalem stara obudowe kolumny na sloncu w lipcu efekt byl taki ze szlifierka przestala dzialac z powodu przegrzania o ile elektryka sie nie uszkodzila to wlasnie wentylator splynol po wale blokujac urzadzenie i przykleil sie do wirnika urzadzenie bylo markowe albo bosha albo black&deckera.

Pawel S., No ze sklejeniem moze być problem, ale dałbym dodatkową listwe wzmacniającą w winklach klejenie. No i musze z nim pogadać o frezie pod głośnik :]

Ino że jak z nim o tym gadałem to był lekko % więc muszę tak normalnie pogadać :]

vicher napisał:
Pawel S., No ze sklejeniem moze być problem, ale dałbym dodatkową listwe wzmacniającą w winklach klejenie. No i musze z nim pogadać o frezie pod głośnik :]
nie prościej i szybciej będzie normalnie posklejać tą obudowę? ;)

Chilihead napisał:
Witam
Czy frezarka górnowrzecionowa może pracować nożem w górę?

O ile chcesz zostać kaleką to pewnie jakiś czas popracuje :roll:

Lepiej zainteresuj się gotowcami (foto z jakiegoś zagranicznego forum):
07081302341512046100338.jpg

Gdzie kupic blache perforowana na maskownice do nadstawek? Potrzebne arkusze okolo 40/80cm. Zaznaczam - gdzie tanio kupic :P.. bo w casto jest arkusz 1m/1m za 92zł i to surowa blacha bez farby. Pewnie jakos taniej sie da..

idz do ŻELAZNEGO. jak takiego nie znajdziesz to taniej raczej nie kupisz bo przesylka bedzie droga

cena 92 zl moze byc i tak nizsza niz w metalowym

[ Dodano: 2009-04-03, 11:13 ]
ja kiedys chcialem kupic 1m2 blachy o grubosci 10-15 mm pamietam ze kosztowala ok 500zl za arkusz ale dokladnych parametrow nie pamietam

Idź na szrot albo inny złomowiec i popytaj. Często co fajniejsze rzeczy mają na bok odłożone i chętnie sprzedają.
cnchobby napisał:
1m2 blachy o grubosci 10-15 mm pamietam ze kosztowala ok 500zl za arkusz ale dokladnych parametrow nie pamietam
Wymiary arkusza to podstawa bo de facto płacisz za kilogram stali a dla 10mm masz prawie 80kg/m2

Jak się zagada na złomowcu to i za 1,5zl/kg sprzedaja.

Koledzy jak pozbywacie się niepożądanych pozostałości po Momencie, szlifowanie rozciera tylko a z innych metod to skrobanie nożykiem . Może macie skuteczniejsze sposoby?

byle nie za bardzo. musi byc swiezo zaschniety. bo nastepnego dnia juz jest na tyle twardy ze zostaje jedynie zabawa z jakims kolcem i wydlubywanie :P

no ale najlepiej powierzchnie zabezpieczyc tasma malarska to takich problemow nie bedziesz mial ;)

Powrót