• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Tool box - offtopic

• Autor wątku Autor wątku mIKI
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Czy macie jakiś sprawdzony sposób na wykonanie frezów bez frezarki, słownie na parę monitorów ?

Wiem, że kupując frezarkę zamrożę pieniądze, bo w życiu już jej więcej nie użyje a kupować frezarkę dla 4 frezów ? ;/

Mhm :)
Wycinasz we froncie otwór do którego docelowo przykręcisz głośniki.
Następnie bierzesz drugi kawałek MDF`u o grubości minimum tyle ile ma rant głośnika, obrysowujesz średnicę zewnętrzną głośnika, wycinasz wyrzynarką (jak nie masz to nawiercasz otwory wiertarką), doszlifowujesz tarnikiem/pilnikiem/papierkiem ściernym do linii i przyklejasz do frontu.
Pod głośnik, w razie potrzeby dajesz podkładki dystansowe chociażby z płyty pilśniowej.

Zabawy dużo jednak mając w planach tylko jedną konstrukcję warto, bo można zaoszczędzić ~ 100 zł, a efekt taki sam.

Czy macie jakiś sprawdzony sposób na wykonanie frezów bez frezarki, słownie na parę monitorów ?

Masz dostęp do wiertarki stołowej? jeśli tak to kup sobie za 15zł wykrojnik do otworów w drewnie. Jest to trzpień prowadzący, do którego jest zamocowane ramię, w którym z kolei osadzasz ostrze tnące i jedziesz piękne kółeczka. W sumie sam sobie coś takiego możesz zrobić. Odważę się nawet powiedzieć, że szybciej Ci zejdzie jak zrobisz sobie takie narzędzie i na pewno bardziej precyzyjnie otwory wyjdą. Zdecydowanie mniej się namęczysz. Warunek konieczny - wiertarka stołowa, lub zrobić sobie uchwyt do wiertarki, aby była cały czas idealnie w pionie

a ja polecam zwykly nozyk do tapet + odrobina cierpliwosci ;)
oczywiscie jezeli masz MDF
jezeli wiorowke to tylko doklejanie cienszego HDFu

Pawel S. rozwiniesz tą nożykową technikę ?

btw
czy na początek (bo nie wiem czy będę budował pudła raz, czy może mnie wciągnie ) wystarczy zakupić szlifierkę kątową, np z Lidla za 70 zł, czy jednak taśmową z marketu budowlanego? Chodzi o to czy taka oscylacyjna kątówka jednorazówka wystarczy do pracy, jak na pierwszy raz?

Alchemiq

Jednorazową robotę zrobisz ręcznie, papierem na klocku.

Z drugiej strony ja "jednorazową" szlifierką oscylacyjną (za 40 pln :)) oszlifowałem z 200m2 poddasza gips karton + 50 słupków ogrodzeniowych. Wbrew pozorom to nie jest taki jednorazowy sprzęt.

no to nabędę drogą kupna taką jednorazówkę :) zawsze coś do podszlifowania w domu się znajdzie :)

Pawel S. rozwiniesz tą nożykową technikę ?

montujesz glosniki bez freza na froncie z MDFu
starannie obrysowujesz glosnik ostrym nozykiem
stopniowo go poglebiasz, a zbedne warstwy wycinasz (bardzo latwo)
na koniec wyrownujesz papierem sciernym i gotowe ;)

tak zrobilem frezy w swoich 2 kolumnach i wyglada to bardzo dobrze ;)
wymaga tylko cierpliwosci
wystarczy zakupić szlifierkę kątową, np z Lidla za 70 zł, czy jednak taśmową z marketu budowlanego?
szlifierka katowa nie nadaje sie do stolarki!
na audiomanii byl temat gdzie koles cial plyty na kolumny taka szlifierka... skonczyl pol roku pozniej jak mu sie palce pozrastaly! ;]

a co do tasmowki to dopiero teraz kupilismy :p i to w dodatku nie do kolumn...

Z drugiej strony ja "jednorazową" szlifierką oscylacyjną (za 40 pln ) oszlifowałem z 200m2 poddasza gips karton + 50 słupków ogrodzeniowych. Wbrew pozorom to nie jest taki jednorazowy sprzęt.
a ja taka za 25zl z tesco ledwo 2 pary kolumn :/

Szlifierke tasmową polecam, duzo nią wykonuje, przy tasmówce oscylacyjna nie jest potrzebna. Mozna nią robić wszysto od głebokich skosów ala avalon, po zwykłe szlifowanie szpachli etc.

Fornir to klocek i jedziemy...

Nie szkoda czasu ? Do taj pory szlifowałem oscylacyjną. Teraz mam też mimośrodową:
4462160_01029_BT_RS_420_E.jpg

No i staram się stosować obłogi 1,5mm :)

A kóra lepsza panowie?? Mimosrodowa czy oscylacyjna?? Ja na miesiąc kwiecien wyczerpałem liste zakupów, kupiłem wkrętarke Celme.

Mimośrodowa.
Nie na temat...
Ja też spłukałem się w kwietniu. Od maja zbieram na kompresor dwutłokowy i pistolety lakiernicze :)

Powrót