• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Tool box - offtopic

• Autor wątku Autor wątku mIKI
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Uszczelka jest wręcz wskazana, ponieważ zapobiega przenoszeniu drgań z głośnika na obudowę (w jakimś tam stopniu) i zwiększa szczelność połączenia głośnik-obudowa.

mam pytanko. zawsze zalezalo mi aby pociemnic fornir wiec nie uzywalem CAPON'u teraz jednak zalezy mi alby mocno nie sciemnial, dalem juz jedna warstwe caponu, jak myslicie 2 warstwa jest konieczna? czy przeszlifowac ta i jechac juz z lakierem? (no i czy jak przeszlifuje nie bedzie plackow...?)

w jaki sposob robicie zaokraglone krawedzie frontow kolumn a jak sciete np pod katem 45 stopni?

frezem :P
jak maja byc jakies wieksze sciecia/zaokraglenia to niestety trzeba sobie przygotowac jakis szablon do narzedzi...

aha, no to mogę sobie o ścięciach pomażyć, bo mdf jest cholernie drogi :P

A dałoby się w płycie wiórowej strugać? Próbował ktoś?

Pawel S., jakos nie moge sobie wyobrazic robienia sciec na plycie frezarka, masz jakies foto jak to wyglada?

cudny90 napisał:
mdf jest cholernie drogi
poszukaj innego zrodla bo dla mnie on az tak bardzo drogi to niejest. plyty na obudowe 25litrow 40zl a na 30 litrow 50zl (ostatnio kupowane)

strugac w plycie wiorowej jest bardzo trudno. najlepszym narzedzie do obrobki plyty wiorowej jest tarnik lub pilarka/frezarka. w MDFie to nawet nozykiem rzezbic mozna :D

Adam'83, sa specjalne frezy. teraz fotek niedam bo siostra jest na weselu i zabrala mi aparat...
frezy do frezarek gornowrzecionowych maja jednak ograniczone rozmiary. zeby bawic sie na wiekszych powierzchniach trzeba kombinowac. ja cos takiego bym zrobil przy pomocy frezu palcowego i 2 listewek jako prowadnice/dystanse

niewiem bo koles mi nigdy nie podaje ceny za m^2 tylko podaje koncowa cene z przycieciem. ale z wyliczen wychodzi 20-25zl. wior jakies 18zl (wszystko z przycieciem)

Lekka zmiana tematu. W końcu się zdobyłem na budowę nowych skrzyń pod moje stx'y i wpadłem na taki pomysł odseparowania tweetera:

okrągłe dlatego bo to odpad po otworach na głośniki tyle, że lekko sfrezowane.

zwrotnica będzie a budy i tak wymagały wymiany.jak je budowałem (moje 1-sze) to wszystko było na szybkiego żeby tylko podłączyć i grało i strasznie krzywe były nawet stojąc na podłodze od grana muzyki sie huśtały :wink: a te mnie praktycznie nic nie wyszły bo cały materiał miałem

index.php

przyklad zdjecia jak zrobic sciecia przy pomocy frezarki (zdjecie z tematu http://www.htforum.nl/yabbse/index.php?topic=19528.275)

ktos wie co to za frez i gdzie mozna taki dostac? jak jakas przekladnia slimakowa wyglada :razz:

Powrót