• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Tool box - offtopic

• Autor wątku Autor wątku mIKI
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
cudny90 napisał:
gi, te łuki robisz z mdfu 3mm???? Nacinasz, żeby wygiąć, czy na siłe?
to jest to samo co na "plecy" w meblach. girtkie i spokojnie da sie to formowac
gi napisał:
w projekcie miejsce na 16cm, nie wiem tylko czy napędzą mi one porządnie 20m2 (w przyszłości dojdzie sub).
spokojnie
gi napisał:
Hdf mogę mieć od ręki, 3mm mdf jeszcze szukam :/
i nie znajdziesz

Pawel S. napisał:

Dzieki.

No to teraz tylko wybrać model jak już zdecyduje ile kasy chcę w to włożyć, ale tak jak pisałem to dopiero jak się nacieszę/osłucham z totemami ;)

gi napisał:
i nie znajdziesz

http://www.drewno.fordaq.com/fordaq/srvAuctionView.html?AucTIid=521122

Ale masz rację w wielu miejscach przy mdf 3mm dopisane jest, że to tak naprawdę hdf np tu:
http://www.kronopol.com.pl/index1.php?lang=1&akcja_dane=dane&id=3&idd=13&iddd=5&idddd=4

Hmm ciekawe czy 6mm mdf dało by się tak formować, było by spore ułatwienie, ale pewnie będzie zbyt sztywne.

Gi

Pawel S. napisał:
raczej nieuda ci sie zgiac forniru tutaj
to zależy od foniru. Jezeli nie jest bardzo kruchy to wzdłuż słojów możesz odrazu zaginać na ściecia, w poprzek lepiej tego nie próbowac :D

Odrazu mówie, nie próbowałem tego ale normalny fornir powienien to przeżyć. Najlepiej spróbuj na jakiejś deseczce uprzednio przygotowanej :]

ŁukaszN, a ja twierdze ze sie nie uda. fornir bedzie zaokraglony w tym miejscu a powinien byc kant...

Pawel S., no jasne, że się nie uda zgiąć ! Myślałem, że macie jakieś inne jeszcze sposoby, bo nie wyobrazam sobie jak mam szlifować w takim miejscu fornir ...

Pozwólcie, że przedstawie tu rysunek jak ja szlifuje fornir w normalnej kolumnie ..

Dobrze to robie?

Papie mam owinięty wokół deseczki, ale planuje sobie kupić takie trzymadełko do papieru :)

mam zrobione skrzynki

i chcę front (całą dechę razem z zaokrągleniami) dać na czarno a reszta fornir.
W takim przypadku fornirować całość czy front zostawić i tylko malować :?:

cudny90 napisał:
Dobrze to robie?
tak. ja obcinam nozyczkami jak najwiecej sie da zeby mniej szlifowac

zagiac sie da fornir ale tutaj powstanie wtedy spore zaokraglenie i niezbyt to bedzie wygladalo

krzyhoo9, front bez forniru. wlasnie tez mam zamiar zrobic takie polaczenie (lub cale malowac) i niewiem w praktyce jak to rozwiazac. myslalem zeby polozyc fornir, przyciac go na krawedzi i wszystko ladnie na gladko zaszpachlowac...

ja chyba spróbuje tego nie fornirować, po położeniu forniru wyszpachlować do równi z fornirem, wyszlifować i pomalować. Jak myślisz spray czy zwykła oleina...

Pawel S., cudny90, a ja o flache moge sie założyć że sie uda ;)

Fakt, kant bedzie nieco łagodniejszy, ale o ile ściecie nie jest jakieś malutkie i delikatne można spokoujnie leciec takim sposobem (byle nie załamywac na ściecie forniru w poprzek słoi)

ŁukaszN, nie zakładam się, ale przegrałbyś flache :P

Dzisiaj bawiłem się fornirem, i na takim ścięciu równo by się nie załamał :P Ja mam przynajmniej fornir bukowy .. Może inny tak, nie wiem, nie miałem z innym do czynienia.

cudny90 napisał:
Mam pytanko co do fornirowania :)

Pozwoliłem sobie pożyczyć zdjęcie esh0 z jego kolumnami ( baaardzo ładne ;) )

http://images14.fotosik.pl/63/0fbb71625838e65fmed.jpg

I mam pytanie jak położyć fornir na tych ścięciach .. Po prostu osobne kawałeczki, osobno szlifowane?

Ja to właśnie kładłem osobnymi paseczkami. Roboty spoko, ale efekt najlepszy. Wyginanie forniru odpada - połamiesz go.

esh0, to może powiedz jeszcze, czy najpierw kładłeś płaty górne, przednie, boczne i dopiero te ścięcia, czy ścięcia na samiuśkim początku?

W takiej kolejności:
- tył (nie kładłem)
- spód (nie kładłem)
- boki
- sfazowania boki
- sfazowania góra
- front

Tak naprawdę to np. między bokiem a sfazowaniem boku nie widać, że to są dwa osobny płaty forniru.

[ Dodano: 2008-03-30, 11:14 ]
Nowy nabytek :) Einhell za 219zł z Allegro. Do wiercenia płytek jest zaje...sty ;) Niedługo sprawdzę jak się spisuje w wierceniu w metalach, szczególnie alu, bo na tym mi zależy najbardziej...

Jeszcze teraz wkrótce muszę porządną stację lutowniczą kupić... No i przydałby mi się jakiś fajny zasilacz 2x40V ze 3A :) I multimetr panelowy... Tworzę nowy warsztat hehe ;)

esh0, sfazowania, czyli ścięcia? Robiłeś je pewnie frezarką jak znam życie :P ??

A einhell spoko :) A do wiercenia płytek najlepszy jest silniczek z suszarki do włosów ;P + wiertełko 0,8mm :)

Powrót