• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Tool box - offtopic

• Autor wątku Autor wątku mIKI
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Jak ktos jeszcze nie ma, to polecam! Proste i jakze ulatwiajace zycie diyowca :)

kurczę niby proste a przydatne będzie , muszę też sobie to sprawić.

Słyszeliście może o tej firmie http://vander.pl/ ost trafiłem natest wkrętarki i ukośnicy, co ciekawe pasują wszystkie akumulatory od makity i celmy i są łudząco podobne do tych firm ale jednak ciut tańsze

panowie, jak sie nazywa ta twarda pianka co sluzy za uszczelki np w glosnikach estradowych?
to co sie wkleja wokol gornego zawieszenia

musze dociac na wymiar nowe uszczelki

panowie, jak sie nazywa ta twarda pianka co sluzy za uszczelki np w glosnikach estradowych?
to co sie wkleja wokol gornego zawieszenia

musze dociac na wymiar nowe uszczelki

Uszczelki EPDM ?

Uszczelki polietylenowe PE ?

Ostatnia edycja:
Kilkanaście postów wcześniej pytałem o klejenie płyty meblowej do ściany. Jeśli ktoś byłby zainteresowany tematem, to próba, którą wykonałam wykazała, że nie da się tego kleić na kleju do płytek. Sam grunt szczepny trzyma się płyty doskonale, ale woda z kleju niestety przesiąka przez laminat i wygina płytę. Ostatecznie przykleiłem te płyty na kleju Soudal T-rex - klej do zastosowań amatorskich, ale sprawdził się, póki co, doskonale. Klej na bazie kauczuku - klei się więc podobnie jak butaprenem, z tym że lepiej nie dopuszczać do mocnego odparowania rozpuszczalnika, a jedynie częściowego. Najlepiej zrobić to tak, że nanosimy klej na płytę, dociskamy (dobrze jest minimalnie "pojeździć" płytą po ścianie), odklejamy i po minucie, dwóch dociskamy ponownie z dużą siłą. Chwyta momentalnie. Ja ścianę jeszcze gruntowałem unigruntem - była pomalowana jakąś farbą słabej jakości i trochę "pyliła" i obawiałem się jeszcze, że może się odspajać od podłoża.

Ostatnia edycja:
Aż dziw że to trzyma się ściany/farby. Tak myślę, że jakbym miał takie wyzwanie to kleiłbym to na klej montażowy punktowo. Ale dobrze wiedzieć, że są też inne rozwiązania.

Ten Soudal T-Rex jest opisany właśnie jako klej montażowy, więc właściwie jest do takich zastosowań. Może niejasno opisałem to w poprzednim wpisie - kleiłem właśnie punktowo, a w porównaniu do butaprenu chodziło tylko o to, że dobrze jest nieznacznie odparować rozpuszczalnik z kleju, bo wtedy po dociśnięciu od razu trzyma i nie trzeba długo dociskać płyty. Ale generalnie tak, jak napisałeś - zwykły klej montażowy i klejenie punktowe.

Nie na temat...
Dobry stolarz. 92 lata i wszystkie palce na miejscu. Będę wredny, ale nieczęsty widok.

W jaki rodzaj oscylacyjnej najlepiej zaopatrzyć się do kolumn? Szczególnie mam na myśli szlifowanie odstających krawędzi po składaniu skrzynek.

Na razie jadę taką na okrągłe krążki i jak zbyt dużo nie odstaje, to daje rady, tylko nie wiem czy 80 to nie za duża gradacja jak na wstępny szlif.

Powrót