Czekają na malowanie
Pany,jaki koszt malowania u lakiernika takich skrzynek ?,materiał wszystko lakiernika...
Przeprowadzałem test, już dawno co prawda, ale nie pisałem o tym...

Na każdej ze ścian mam po 4 panele wykonane z mdfu 22mm oraz wełny mineralnej ,pokryte agrowłókniną,z tyłu montowałem sznurki ale nie polecam , chyba ,że ktoś ma sztywny materiał z którego będą ramki , mdf jest zbyt miękki i się delikatnie poddawał ,odginał,bez sznurków również będzie dobrze,
https://www.castorama.pl/welna-rockwool-rockslab-acoustic-50-mm-4-88-m2-id-87628.html , wszystko jest przykryte zasłonami ...
Całość kosztowała mnie jakieś 1000 zł może lekko ponad wlącznie z zasłonami oraz szynami sufitowymi ,ale warto dla tego efektu zainwestować...
Efekt...
Każdy aspekt prócz basu wyraźnie się zmienił na plus ,dźwięk jest bardziej skupiony,nie rozjeżdża się i nie lata jak halny po tatrach... (wcześniej klaskanie wzbudzało się po całym pokoju ,teraz cisza) ,nawet rozmawia się przyjemniej

,miałem takie porównanie kiedyś na avs, testy były w jednym z pokoi (jedno pomieszczenie z takim samym sprzętem było w pokoju z adaptacją ,a drugie bez) tam moje podejście do przywiązywania uwagi na szczegóły jak wtedy myślałem, uległo całkowicie zmianie.
Jak będę robił już do docelowego pokoju zrobię z 100 mm jak u kolegi zrobiliśmy...,mam o tyle dobrze ,że mam budynki gospodarcze z którymi robię co chce (jeden służy jako pokój odsłuchowy

,więc zanim pomontuje w pokoju to mogę się bawić i testować wpływ takich paneli dziurawiąc ściany czy sufit