• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Tutorial (wydzielony)

u mnie w sklepie to koszt ok 10-12zl za m2. wiec 10warstw i mamy ladna sumke...:)

ps. jak masz zamiar klonowac sonusy to ponizej scanspeakow nie mozna zejsc;)

gi napisał:
Patrząc jednak na ceny mdf/hdf 3mm:
http://www.meble.pl/pl/323,326/326/meble144.html 2,6 zł/m2
http://www.biznes.meble.p.../meble6739.html 4,25 zł/m2

Może nie było by tak źle (choć ceny dla odbiorcy detalicznego były by na pewno wyższe).
jak sie dogadasz to i za takie pieniadze kupisz

mIKI napisał:
u mnie w sklepie to koszt ok 10-12zl za m2
ja place ok 25zl za 19mm MDF razem z cieciem wiec raczej bedzie taniej

jednak nie chodzi tutaj o koszt samych plyt. a narzedzia, warsztat itp itd

mIKI napisał:
lub czegos rownie dobrego - np ushery

mIKI napisał:

Patrząc na ceny scanspeaków mogę od razu powiedzieć, że nie jestem przygotowany na wydatek 3-4 tysięcy za same przetworniki do podłogówek. To trochę tak jak bym jako pierwsze auto brał Porshe, ładne i dobrze działa ale większości walorów i tak nie docenię nie mając porównania.

Kolumny mają dobrze wyglądać i dobrze grać, na zestawy za grube tysiące przyjdzie czas jak się już osłucham z czymś tańszym i mi nie będzie wystarczało (w co wątpię, ale kto wie).

Gi

mam juz pieniadze na monitory od CALEB'a, slaw369 i gi. czekam na odpowiedz z protonsila i zamawiam glosniki.
plyty sa zamowione ale musze czekac na telefon pana ze skladu (zeby bylo taniej :P)
czesci z polinka zamowie dopiero jak irek zrobi zwrotnice pod ARN + PJ

[ Dodano: 2008-02-15, 16:05 ]
no i dzwonil pan marek - jutro odbior plyt ;)

gi, no i tego nie czaje... lapiej kupic lepsze glosniki i postawic proste skrzynki niz wydac 2k pln na obudowy a wstawic byle jakie glosniki.. eh

wlasnie w tym sztuka zeby miec i nieprzecietne obudowy cieszace oko i dobre glosniki w nich :) ja osobiscie wole efektowne obudowy niz niewiadomo jakie glosniki, oczywiscie bez przesady :)

mIKI napisał:
gi, no i tego nie czaje... lapiej kupic lepsze glosniki i postawic proste skrzynki niz wydac 2k pln na obudowy a wstawic byle jakie glosniki.. eh

Widzisz z tym, że nie ma opcji by skrzynki wyniosły mnie 2 koła. Jak wydam 300 zł to i tak będzie sporo.

Jasne, że nie wrzucę tam najtańszych przetworników, ale nie mam zamiaru wydawać 4 koła na same podłogówki, aż takim audiofilem nie jestem ;) Co więcej wątpię by przetworniki za powiedzmy 1000-1500 zawiodły moje oczekiwania. Wszędzie trzeba znaleźć umiar, a ostatnie czego mi potrzeba to kolejne kosztowne hobby ;)

damiani napisał:
wlasnie w tym sztuka zeby miec i nieprzecietne obudowy cieszace oko i dobre glosniki w nich :) ja osobiscie wole efektowne obudowy niz niewiadomo jakie glosniki, oczywiscie bez przesady :)

I właśnie o to chodzi, kwestia priorytetów, rozsądku i umiaru.

Pawel S. napisał:
napisz do irka o uniampa - podobno ma juz gotowce w obudowie na sprzedaz
innych fabrycznych wzmacniaczy niechce tykac bo niestac mnie na taki ktory mnie zadowoli po zabawie z uniampem czy symasymem

Niestety irek nie ma i nie wie czy i kiedy będzie miał te wzmaki. :/ Wykonał tylko kilka prototypów i jednego w obudowie, wszystko już krąży po ludziach. Tak więc muszę znaleźć coś innego, lub czekać na projekt i męczyć kumpla o złożenie ;)

Ja wyjeżdżam na urlop jutro więc życzę powodzenia w budowaniu i tworzeniu tutoriala, co jakiś czas będę zaglądał bo i dostęp do neta będę miał.

Jeżeli mogę mieć prośbę to chętnie bym zobaczył w tym tutorialu jak wykonujesz frezy pod głośniki (o ile takie planujesz). Szkoda mi kasy na frezarkę (bo średnio widzę jej późniejsze wykorzystanie), a nie widzę zbytniej możliwości zrobienia tego ręcznie więc szukam pomysłów ;) Frezarką to nie duża filozofia:
[center:3330ec7400] [/center:3330ec7400]

Gi

damiani napisał:
ja wole lepsze glosniki w surowej obudowie;)

co do frezow to za 5pln/godzina mozesz wyporzyczyc frezarke;) )20pln doba(

gi napisał:
Jeżeli mogę mieć prośbę to chętnie bym zobaczył jak wykonujesz frezy pod głośniki (o ile takie planujesz). Szkoda mi kasy na frezarkę (bo średnio widzę jej późniejsze wykorzystanie), a nie widzę zbytniej możliwości zrobienia tego ręcznie więc szukam pomysłów Frezarką to nie duża filozofia:
tak, wykonam je i nawet udowodnie ze frezarka jest baaaardzo przydatna :P
maskownica tez bedzie - mimo ze w oryginale niema... :roll:

[ Dodano: 2008-02-16, 12:36 ]
zakupymh4.jpg

no i po zakupach :cool:

[ Dodano: 2008-02-18, 13:20 ]
tonsile zamowione i pieniadze juz wplacone. jednak musialem kupic wysokotonowki z innego zrodla bo niemieli ani w protonsilu ani w e-tonsilu
w srode glosniki powinny juz byc u mnie ;)

[ Dodano: 2008-02-18, 14:34 ]
panowie od totemow - w wycenie bralem pod uwage najtanszt terminal a nie taki jak w oryginale. czy to Wam pasuje? czy moze kupic jednak taki jak w oryginale?

Pewnie juz po ptakach, ale tak czy siak nie robi mi to wiekszej roznicy. O ile nie bedzie sie psul to moze byc ten najtanszy :)

No to ja wracam do urlopowania sie ;)

Gi

jeszcze nie zamowione bo czekam na schematy zwrotnicy...
ale chyba sie niedoczekam w terminie wiec rozdziele paczke na 2 czesci (bo mam tez kilka innych zamowien)

zamowilem wszystko kurierem (glosniki) ale nadal ich niema :evil: mimo ze powinny byc juz wczoraj

[ Dodano: 2008-02-22, 14:34 ]
paczkajr0.jpg

gdnyqd0.jpg

zblizeniebm0.jpg

[ Dodano: 2008-02-22, 14:35 ]
paczkajr0.jpg

gdnyqd0.jpg

zblizeniebm0.jpg

Hej,
Paweł - jak tam prace postepują?
Bo ja z niecierpliwoscia oczekuje ... :mrgreen: - a tu jakoś ucichło.
Robi się?
;]
pozdrawiam
7Masz

narazie skleilem jedna pare totemow i czekam na przesylki
wkurza mnie koles z allegro. zaplacilem +10zl za wysylke wysokotonowek zeby wyslal szybko kurierem. no i tydzien minal i glosnikow niema :evil:
no a do polinka tez kasa nie poplynela bo mi jakos z konta niechca wyslac :[

w astroniku maja byc za ok 1-2 tygodnie

jakie chcesz wykonczenie? zwykle kanciate skrzynki? czy moze jakies bajery w postaci frezow? (tzn zaokraglenia, sciecia)

[ Dodano: 2008-02-26, 10:54 ]
img3518resizesc0.jpg

malenstwa :mrgreen:

img3519resizexw5.jpg

Powrót