• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Tutorial (wydzielony)

a to ja jakies projekty robilem? tylko sobie porysowalem troche w autoCADzie ;)
wkurza mnie strasznie koles co u niego na allegro kupilem wysokotonowki. tydzien temu powinny byc u mnie a nadal niema :evil:

wysokotonowki dotarly :D (po 1,5 tygodniowym opoznieniu ;] )

img3568resizemd9.jpg

img3569resizemc2.jpg

zobacz Pawel czy nie roznia sie od siebie... ja dostalem takie same, a jeden z kumpli dostal dwa rozniace sie kopulka... wnioskuje ze nie pochodzily z tej samej partii...

niemialem zamiaru rozpakowywac wszystkich 6 sztuk naraz ale chyba jednak to zrobie...

[ Dodano: 2008-03-01, 19:50 ]
dolphin123, wszystkie sa identyczne i swiezo wyprodukowane (luty 2008)

sklejoneag0.jpg

bylo troche klejenia :P

Pawel S. napisał:
jakie chcesz wykonczenie? zwykle kanciate skrzynki? czy moze jakies bajery w postaci frezow? (tzn zaokraglenia, sciecia)

Jeżeli o mnie chodzi mogą być zwykłe kanciate, po co masz mieć więcej roboty ? :)

Swoją drogą jak ze zwrotkami ? Oryginalne czy jakieś nowe ?

Gi

gi, w totemach sa tylko scieca pod katem 45stopni na 5mm. fornir taki
fornirmo7.jpg

tylko niewiem czy chcecie naturalny kolor czy zabarwic na czerwono/pomaranczowo tak jak w oryginalach?

zwrotnica narazie bedzie oryginalna
zwrotnicarn8.jpg

a nastepnie jedna para pojedzie do irka na pomiary i na projektowanie nowej zwrotnicy. tylko niewiem czy kasy starczy :/

Pawel S. napisał:
gi, w totemach sa tylko scieca pod katem 45stopni na 5mm. fornir taki

Luz.

Pawel S. napisał:
tylko niewiem czy chcecie naturalny kolor czy zabarwic na czerwono/pomaranczowo tak jak w oryginalach?

Imho taki będzie ok:
5837_214.jpg

Pawel S. napisał:
a nastepnie jedna para pojedzie do irka na pomiary i na projektowanie nowej zwrotnicy. tylko niewiem czy kasy starczy :/

A jaki to koszt ?

Gi

wysylke do irka ja zasponsoruje a ile wyjdzie za zwrotnice to jeszcze niewiem. jak widac tutaj koszta zminimalizowalem stosujac cewke na rdzeniu z cienkim drutem i konda 2,7uF zamiast skladac z kilku 2,68uF

Pawel S. napisał:
wysylke do irka ja zasponsoruje a ile wyjdzie za zwrotnice to jeszcze niewiem. jak widac tutaj koszta zminimalizowalem stosujac cewke na rdzeniu z cienkim drutem i konda 2,7uF zamiast skladac z kilku 2,68uF

Nie baw się w sponsoring tylko podaj ile to będzie w sumie kosztowało (ewentualnie ile zabraknie). Po co masz być na tym stratny (i tak poświęcasz swój wolny czas) ?

Gi

jeszcze niepodliczylem ile konkretnie na osobe wydalem bo jeszcze musze zamowic tesle i STXy (chwilowy brak w ofercie)
jak bede mial wszystko to podlicze i podam ile zostalo/zabraklo

niestety mam tak dziwnie ulozony plan na uczelni ze moge tylko w 2 popoludnia pracowac. akurat dzisiaj zabieram sie za fornirowanie.
powstal tez maly problem. z tych 5 lisci forniru na totemy zabraknie jednego kawalka wiec gdzies na spod dam podobny fornir ale z innego drewna (pozniej dam fotki)

Pawel S. napisał:
niestety mam tak dziwnie ulozony plan na uczelni ze moge tylko w 2 popoludnia pracowac. akurat dzisiaj zabieram sie za fornirowanie.
powstal tez maly problem. z tych 5 lisci forniru na totemy zabraknie jednego kawalka wiec gdzies na spod dam podobny fornir ale z innego drewna (pozniej dam fotki)
Hej,
Co sie stało z tutorialem
Prowadzis zjeszcze prace nad totemami - czy juz zakonczene i czekamy na tutoriala?
POzdr
7Masz

no niestety prace stoja. albo brak czasu albo brak sprzetu.
2tyg temu brat mi zabral troche sprzetu z domu i niemoge nic szlifowac... tak wiec zabralem sie za robienie szablonu do GDNow. szablon wyszedl w przyblizeniu dobrze ale za cholere go nie zastosuje do frezowania gotowych kolumn :lol: (prace pochlonely pol dnia!)
od wczoraj nudze sie w domu bo fornir juz przygotowany do polozenia ale niemoge kleic bo niemam czym wyszlifowac krawedzi po polozeniu forniru :/
chyba wkurze sie i pojde na zakupy :P

co do tutoriala to ja przeciez tylko nieliczne fotki zamieszczam. robie pelno fotek podczas pracy. byloby znacznie lepiej gdyby ktos mi je robil a nie ze co chwila musze przerywac prace :/

aha - no i doszly STXy od takero ;) zastanawiam sie czy nie wykonczyc ich poprzez malowanie na czarno...

Hej,

Możesz przybliżyć ile może ci jeszcze zejść z tym tutorialem cobyśmy wiedzieli na czym stoimy ?

Gi

tez sie przymieazm do zrobienia swojego rodzaju tutorialu :) nawet mam juz kilka fotorelacji z DIY'owania :) ale ukaze sie dopiero pod koniec maja (matura przede mna :( )

gi, dopiero jutro zaczynam fornirowac... mam nadzieje ze niebede mial zadnych przeszkod i do soboty wszystkie oforniruje ;)

[ Dodano: 2008-04-15, 21:25 ]

Powrót