Panie Irku, pozostali Panowie i Panie, nie uśmiercajmy tego wątku!
Pozwolił mi i pewnie wielu innym stworzyć świetne stereo. Projekt i wkład Irka jest nieosiągalny na innych forach z różnych branż (moje zdanie), wiedza bezcenna a sam układ warty kopiowania przez amatorów DIY i amatorów świetnego dźwięku.
Sam mam Uni z preampem, selektorem i zabezpieczeniem (wszystko ze strony Irka), obudowa robiona od zera mojego autorstwa. Przez Uni V2 zmieniłem Yamaha AX500, Pioneer VSX-922 i jedno Onkyo wysoki model 7.1 (choć to akurat było prawie idealne dla mnie brzmieniowo).
Po prostu zestaw, który dzięki Wam zbudowałem gra / grał świetnie!! z moimi monitorami.
Niestety kolejny raz mam tą samą awarię prawego kanału, spaliłem drugi raz żywym ogniem R79, R81, R56, R72, tym razem R74 ostał się cały bo po ostatnim dałem mocniejszy. Zaznaczam ze kolejny raz sprawdziłem zgodność montażu wszystkich, T, C, D, R nie mierzyłem i wszystko było / jest poprawnie zmontowane oraz bardzo starannie, zdaję sobie sprawę że na pewno jest gdzieś błąd / awaria elementu. Stało się to przy słuchaniu muzyki kilka godzin ale raczej cicho na poziomie 30-50% skali.
Dodam że co jakiś czas (raz dziennie) zdarzało się, że zabezpieczenie wyłączało i od razu włączało dźwięk i tak kilka razy przez ok 5 sek. zawsze wtedy ściszałem i w razie :"W" wyłączałem wzmacniacz na kilka sekund i po problemie było. Przyczyną obarczałem źle współpracujące połączenie jack źródło / odbiornik. W chwili awarii od kilku godzin nie było żadnej reakcji zabezpieczenia a muzyka cicho lała się z głośników.
Proszę Was, Panie Irku o poradę, gdzie ponownie szukać przyczyny, po pierwszej awarii padły T23, T31, powyższe R i nie pamiętam co jeszcze ich wymiana uruchomiła końcówkę ale widocznie problem został, Faktem jest że przez długi czas uni nie był używany bo testowałem inne i wróciłem do niego ok miesiąc temu więc po ostatniej awarii grał ok +- 100h.
Ewentualnie szukam kogoś z okolic Tarnowa (Małopolska) aby zajął się wzmacniaczem bo kurczę nie ma na czym słuchać pięknych brzmień!
ps. dla niektórych, według mnie do uni niezbędny jest preamp, tak niezbędny, wtedy to ten schemat gra!
Właśnie zauważyłem, że C18 jest delikatnie spuchnięty!, czyżby coś go gotowało albo on?