Pierwszy wzmacniacz janka nie mial zabezpieczen na plycie glownej tak samo jak nie ma ich holton czy symasym jak ktos chce to sobie dolacza zewnetrzne wiec nie wiem w czym macie problem. Po to wlasnie zaprojektowalem zewnetrzny uklad zabezpieczen zeby kazdy mogl go dodac do swojego ''golego'' wzmacniacza. Od dawna zreszta ludzie o to pytaja a nie ma w necie nic co mozna polecic.
Pierwszy uniamp byl w topologii janka ale ze to sredniowieczny uklad stosowany w diorach, unitrach i LDM-e od 25lat to sobie go darowalem bo mi sie nie podobala symetria polowek sygnalu i duza wrazliwosc na parametry tranzystora wzmacniacza napieciowego.
Mnie krytyka nie przeraza i po to uklad sie testowal tyle czasu zeby wyszly jakies bledy. Czytanie ze kondensatory sa za blisko mnie po prostu smieszy a ze komus wzmacniacz nie brzmi to malo mnie obchodzi bo ani ja ani ten ktos nie ma na to wplywu.
Zasady zamieszczania moich projektow sa proste, sprzedam wszystkie zamowione prototypy plytek i wtedy moge pokazac caly uklad. Inaczej nie ma to sensu bo wlasnie jada do mnie plytki prototypowe za ponad 500zl i nei mam checi zeby po wykonaniu jednej sztuki kazdy zrobil sobie sam uklad a ja bym zostal z plytkami.
Testy porownawcze wzmacniaczy przeprowadza sie zmieniajac kable glosnikowe z tylu wzmacniaczy tak zeby sluchacz tego nie widzial. Oczywiscie konieczne jest idealne dobranie wzmocnien obu wzmacniaczy. Bardzo czesto przy dlugich probkach dzwieku nie mozna stwierdzic roznic w brzmieniu i wtedy wykonuje sie testy ABX. Jest to test w ktorym wykrywa sie tylko roznice i najpierw puszczamy wzmacniacz A potem B a jako trzeci jeden z nich. Test sie wykonuje kilka razy i okresla prawdopodobienstwo. Nawet jesli ktos ma wiekszosc trafien to jeszcze nie okresla to ktory wzmacniacz jest lepszy. I tak sie testuje wiekszosc sprzetu audio z tym ze kolumny to prawie kazdy odrozni a dla reszty sprzetu potrzebne sa wlasnie takie dziwaczne testy.
Najglubsze testy to takie kiedy slucha sie jakiegos systemu audio i stwierdza ze cos zle gra. Tylko co zle gra? Kolumny, wzmacniacz, cd, plyta czy kable polaczeniowe a moze zasilajace? Moj system audio gra roznie od pory dnia i od mojego samopoczucia mimo ze caly czas jest taki sam ale nie szukam dziury w calym.
Moze kiedys sie doczekam jakis rzetelnych i udokumentowanych testow porownawczych.
Jak na razie to moj najprostrzy i najtanszy wzmacniacz zwany uniampem150 jest porownywany z najlepszym wzmacniaczem swiata zwanym symasym. Dla mnie to wielkie wyroznienie no chyba ze sie okaze ze symasym jest tak samo przecietny jak moj uniamp a przy tym duzo drozszy