• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

farmi18 napisał:
Przy wlutowywaniu dotknełem lutownicą inne luty obok wlutowanego kondensatora, coś w głośnikach trzasnęło i ....
Gratuluję pomysłu, żeby lutować podłączony układ... :???: Układ powinien być całkowicie rozłączony a kondensatory rozładowane. Wtedy na pewno nic by się nie stało.

Podstawowa diagnostyka uniampa jest gdzies w tych 68 stronach watku, powodzenia w szukaniu :)

hehe :lol: dobra nie będę taki i wrzucę jeszcze raz :razz:
irek napisał:
Trzeba sprawdzic dlaczego uklad zabezpieczen sie nie wlacza
a to moze miec miejsce z kilku powodow. Moze byc uszkodzony
albo wystepuje ciagle jakis sygnal awarii.
Zalozmy ze uklad jest sprawny tylko dostaje bledny sygnal
i tu przyczyna moze byc uszkodzenie T13 i D3, D4 lub T33 i D13, D14
zaleznie ktory kanal byl uszkodzony to mogly spalic sie te elementy
i beda wlasnie powodowaly nie wlaczanie sie wzmacniacza.

Sam uklad opoznionego wlaczania mozna sprawdzic wylutowujac
T17 (zeby wzmacniacz sie nie wlaczyl), D6 (zabezp term)
i R25, R62 (detekcja zwarcia) oraz D11 (detekcja napiecia sieci).
Jesli pojawi sie tylko napiecie zasilania ukladu (12V na DZ2)
to po kilku sekundach uklad wygeneruje 12V na DZ1 co bedzie swiadczylo
o tym ze dziala i mozna po kolei dolaczac wymienione elementy
zeby stwierdzic z ktorego zrodla jest sygnal alarmu.

Układ oczywiscie był odłączony, ale..... nie rozładowałem kondensatorów.
Swoją drogą jak je rozładowywać?

dolphin123 - ten cytat, to chyba nie do mojego przypadku??
Mój uni gra, załancza się po 5sek. Tu nie widzę kłopotów, tylko te syczenie i dziwne burczenie.

Jakieś cenne strzały co sprawdzać i jak??

Najgorszą usterką jest coś takiego jak, coś działa, ale nie do końca poprawnie. Lepije jak coś nie działa. Wtedy wiadomo co szukać. A tutaj??

Kondensatory możesz rozładować przez rezystor lub przykładając żarówkę na 230V do nóżek kondensatora.

[ Dodano: 2010-03-03, 19:24 ]
Sprawdź rezystory R13 i R71 - separują masę zasilania od masy sygnałowej.

Chyba trafna rada odnośnie rezystorów R13 i R17. R=10ohm
Są spalone = R = nieskończoność.
Jutro wymienie jak po nie do sklepu wybęde i dam znać.
Dzięki póki co!

Heh,
Składam sobie właśnie Uni, jestem na etapie kompletowania i lutowania elementów. W domu mam trafko 250W o wyjściach 2x27V i 2x15V. Napięciem 2x27 będę chciał zasilić Uni (chodź wiem, ze dzięki takiemu V nie osiągne jego szczytu możliwości). Do czego mógłbym wykorzystać tą drugą parę wyprowadzeń, a co mogło by ulepszyć Uni? Chodzi o to aby wszystko w razie W zamknąć w jednej budzie :D

Jimi mozesz poszukac jakiegos sterowania pilotem selektora wejsc czy potka glosnosci, dodatkowych gadźetów podświetlających itd, ktore zasilane jest ok 12V ktore wyciagniesz z trafka i stabilizatora :wink:

barat210 - rezystory wymienione, wszystko działa jak dawniej..... tylko bez minimalnego brumu bo dolutowałem kondensator,
THX za trafną radę gdzie szukać.

Trafo jak ma dwa napięcia i drugie chcemy wykorzysać do innych celów, niestety musi być cały czas całe pod napieciem, pomimo, że jst w stanie spoczynku wzmak.
Troche chyba nieekonomiczne i średnie rozwiązanie, chociaż działające jak najbardziej.

Witam, podpinam się do tematu zadając pytanie zasadnicze: do jakiego użytkownika można zwrócić się w sprawie kupna płytki ? (o ile to możliwe w tym momencie)

Pozdrawiam

Niby wszsytko zostało napisane a nikt nie napisal, nawet sam guru irek, w ktorym miejscu podlaczyc uni do masy, tj. chasssis.

i w wypadku uni miejsce podłączenia masy do obudowy chyba znaczenia większego nie ma gdyż wszystko mieści się na jednej płytce, nie ma zasilacz itd itd

brencik napisał:
Manstaff11 napisał:
tak podłączyć, żeby pętli masy nie zrobić
Akurat to nie ma nic do rzeczy bo mase podlacza sie do obudowy w jednym punkcie....

no to w czym problem? weź z miejsca gdzie podłączasz masę z transformatora. gdyby to byla tak wazna sprawa to na pewno byla by opisana lub poruszona w tym temacie

brencik napisał:
Niby wszsytko zostało napisane a nikt nie napisal, nawet sam guru irek, w ktorym miejscu podlaczyc uni do masy, tj. chasssis.

Do uniampa jest dedykowany selektor wejsc na ktorym jest polaczenie masy sygnalowej z obudowa. W koncowce tego sie nie robi wiec jak mowimy o samej koncowce to takowej informacji faktycznie nie ma.

irek, którą wersje połączenia selektora z masą wybrać:
miękkie przez rezystor i kondensator czy poprzez zworę?
Od czego to zależy?

mam selektor Irka w swoim uni i niepodłączona masę do obudowy.Jest cisza w głosnikach a jedyne co słychać to" tykanie" w momencie uzywania przycisku zwiększającego siłę głosu bez sygnału na wejściu(reg.wzmocukład scalony).Masę w najbliżyszym czasie podłączę przez rezystor i kondensator i tulejkę dystansowa do obudowy.

A może masz podłączona tylko o tym nie wiesz? Przes jakeis srubki, mocowania itp?
A nawet jak nie to jest sprzezenie pojemnosciowe miedzy obudowa i obwodami elektrycznymi wzmacniacza i to w dodatku zmienne. Nalezy to bezwzglednie uregulwoac podlaczajac obudowe do masy i stablizujac jej potencjał.

Powrót