• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Kolejny dowód na to, że starannie złożony wzmacniacz musi ruszyć bez problemów za pierwszym razem :)

to muszę obudowę zewrzeć z masą sygnałową (by np. dotykając potencjometra nie było słychać stuków)???
tak,trzeba znależć punkt na obudowie i podłaczyć tam masę jak ja nazwałes "sygnałową". Czyli takie miejsce,gdzie po podłączeniu owej masy będzie zupełnie cicho lub prawie cicho.Jak jest ok uni praktycznie nie słychać po przyłozeniu ucha do głosnika.Jest takie słabiuchne syyyyyyy,

Takie szybkie pytanko:
Mam głośniczki samochodowe 4 OHM do sprawdzenia czy graja (tylko na kilka chwil).
Mogę to podpiąć je pod UNIAmpa bez ich uszkodzenia ?

A pytanie bo nie chce zakładać osobnego tematu, a nie wiem gdzie tanio można kupić i pogiąć blachę (by zrobić obudowę na UNI)??

tanio tego nie da sie zrobic - giecie jest drozsze od blachy
w offtopic masz odpowiedni temat - tam zapytaj

Temat też pewnie nie ten...żartowałem.
To że Uni jest sprawdzony i skatowany na wszelkie możliwe sposoby i że w typowych zastosowaniach(nie mówcie nic o mostku,bo się Irek wkurwi:angry:),jestem ciekawy jak inni wykorzystują to ustrojstwo?
Nie żeby coś tam , ale u mnie gra bez zastrzeżeń,tak że w odstawkę poszedł nad,ca,HK i a kinach domowych nie wspomne...poważnie: układzik jest MOCNY.
Irek pewnie kiedyś dostanie Nobla,albo...emeryturę.
Pytanie:do czego i jak korzystacie z UniAmpa ?

U mnie głównie do muzyki różnego rodzaju. Gra u mnie już 3 lata! Zintegrowany ze zdalnym sterowaniem, filtrem do suba oraz selektorem działa doskonale! Nawet przez moment nie myślałem, żeby zmienić go na coś markowego.

Chce ustawić prąd spoczynkowy i zastanawiam się gdzie wpiąć miliamperomierz, bo na pewno nie pomiędzy transformator a wzmacniacz. Ponieważ są 2 kanały, plus uciekające mili ,albo <mikro> ampery przez kondensator... Czy muszę coś demontować?, czy tylko istnieje poprzez zmierzenia napięcia rezystora emiterowego?

Kilka razy czytałem ten opis, czyli istnieje możliwość tylko ustawiernia prądu spoczynkowego za pomocą woltomierza <bez kombinacji>

możliwe, że kolega chciałby odpalić Uniego bez tej zabawy z rezystorem i jedną gałęzią zasilania?

Ok rozumię, a zapytam mam trafo 300VA 2x30V a mam okazje kupić 450VA 2x30V, czy moc wzrośnie mi <licząc sprawność 70% wzmacniacza> z 100W RMS do 150W, czy muszę szukać trafa z większym napięciem? Pozdrawiam

wieksza moc trafa nic tu nie da
zauwazalny efekt da dopiero jak podasz sinusa o niskiej czestotliwosci
w muzyce 300VA to i tak az nadto

Pojawił się problem, spuchł mi lekko jeden z kondensatorów w zasilaczu. Pewnie przez to, że napięcie po wyprostowaniu waha się w okolicach 50V, a to jest max dopuszczalne napięcie dla kondensatorów. Chcę zamienić je na 63V, ale o niższej temperaturze maksymalnej 85st.C (obecnie są na 105 st.C.). Niestety tylko takie się zmieszczą na płytce. Wydaje mi się, że powinny dać radę i chyba się nie ugotują. Co o tym myślicie?

Pojawił się problem, spuchł mi lekko jeden z kondensatorów w zasilaczu. Pewnie przez to, że napięcie po wyprostowaniu waha się w okolicach 50V, a to jest max dopuszczalne napięcie dla kondensatorów. Chcę zamienić je na 63V, ale o niższej temperaturze maksymalnej 85st.C (obecnie są na 105 st.C.). Niestety tylko takie się zmieszczą na płytce. Wydaje mi się, że powinny dać radę i chyba się nie ugotują. Co o tym myślicie?

Myślę że spokojnie możesz wpakować na niższą temperaturę;)

Powrót