• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[2-drożne] Usher 8948a + Scan Speak D2608/913000 UsherHDS by Pteterycz

Pteterycz

Moderator
Członek ekipy
Reakcji
153
Witajcie!

Zestaw według receptury kolegi ravena http://diyaudio.pl/showthread.php/2...300-(HDS-tw)-Usher-8948a-projekt-by-raven1985
Za co należą mu się pochwały i dobry trunek!
Dzieki!

GŁOŚNIKI: Usher 8948a + ScanSpeak D2608/913000

ZAŁOŻENIA: Założenia są takie że się przeprowadzam i muszę mieć jakieś "mobilne" audio żeby posłuchać muzyki wieczorem, a druga strona medalu jest taka że już mnie podpiekało żeby zrobić coś nowego ;)

BUDOWA: Obudowa z płyty MDF 18mm oklejona HDF zgodnie ze sztuką, 17-18L, BR, strojone na około 40-41Hz. Lakier biały piano malowane u kolegi, polerowane etc. Br schowany pod bulprenem jak u kolegi mariana tak mi sie spodobało i jest nie tuzinkowe jak zwykła dziura! :flapper:

ZWROTNICA: Tutaj jak w/w jest robota kolegi ravena.

WRAŻENIA ODSŁUCHOWE: Mało słuchałem więc zostawię to na deser jak obsłucham, lecz mogę zdradzić że już jestem usatysfakcjonowany.

ZDJĘCIA:

Plac boju

Finito

Ładnie wyglądają w tym białym lakierze, tabliczka znamionowa też swoje robi :) wycinana na laserze, rozumiem ?

Gratulacje za fajną konstrukcję i oby służyły :)

Emblemat wydaje mi się ze wodą się nie jestem pewien.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Znajomy w firmie mi robił ja zrobiłem to projekt :-)

Bardzo ładnie wyszło ostatnie zdjęcie ;) Oczywiście monitorki również super :D

Dzieki bardzo Pany!

PM chwilowo nie ma nic, mam dwa pomysły podkładki pod meble antypoślizgowe lub wariant II stopery takie jak do drzwiczek w kuchni. ;)

Ostatnia edycja:
GJ ! Wszystko ładnie, schludnie, przemyślanie.
Szkoda tylko, że nie zaokrągliłeś brzegów obudowy, zapewne jakaś kosmetyczna poprawa na średnicy by zaistniała :)

Oby wszyscy takie podejście do projektów prezentowali.

Mam jednak pytanie, czy wybrałeś te niebieskie kondensatory na słuch, czy po prostu "mam pieniądze to dorzucę do tych droższych" ?

Pozdrawiam

Kolumienki fajne, przetworniki też, musi to ładnie grać.. Hds fajny Usher również.

Ale z kondensatorami to tutaj jakieś pytanie podpuchę czuję ;)

Kondensatory tak czy siak trzeba było foliowe te w szeregu, a że różnica w cenie po między cross capem a niebieskim prawie żadna to wziąłem te :-)

Ostatnia edycja:
Tzn, że foliowe to rozumiem, tylko chodziło mi o te niebieskie, bo chyba są trochę droższe od standardowych cross cap :)

Ale kolega szuka tu zaczepki na sile :)

Nie, nie szukam zaczepki na siłę po prostu byłem ciekawy ;)

Kolega przeczyta jeszcze raz co napisałem ;)

Zrozumiałem to co napisałeś, jednak Ty nie zrozumiałeś tego co ja napisałem. Po prostu potwierdziłem to co napisałeś, że są droższe, a różnica była minimalna to po prostu zabrałeś niebieskie - temat zamknięty.

Z boku ładne, fajnie że pochyliłeś całe a nie tylko front. natomiast front do mnie nie trafia a szczególnie ten bassreflex z bulprenem który wybija się na pierwszy plan i głośniki przy nim są jakieś takie maleńkie ;)
Ja bym poszedł w głębokość kosztem wysokości. Bo przy takim asymetrycznym układzie głośników najładniej wygląda front bez br który przeniósł bym na tył. Malowanie ciekawe biały teraz w modzie :). Podstawki będą ?
Konstrukcyjnie wszystko super :) mierzyłeś kąt pochylenia :D:D ?

Wysokość można byłoby skorygować ale kilka cm.
Proporcje myślę że zachowałem żeby to estetycznie wyglądało.
A ze Ci się nie podoba ile gustów tyle racji liczę się z tym. :-)
Gdybym juz zlikwidował br pod głośnikami to wtedy by to wyglądało...
Niskie a 50 cm głębokie :flapper:

mierzyłeś kąt pochylenia ?
no raczej :-)

Podstawki będą ?
Będą! Tylko chwilowo nie mam czasu wykonać.

Bardzo ładna konstrukcja. Jednak ze względu na charakterystyki kierunkowe tak zaaplikowanych tweeterów sugeruję ustawianie ich "do środka", a nie - jak widać na zdjęciu - "na zewnątrz".

Powrót