• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Usher 9950 + Usher 8935A TL by Hermes

Reakcji
7
Witajcie,
poszukując nowych wrażeń planuje zbudować kolumny na znanych przetwornikach: Usher 9950 + Usher 8935A. Na dniach mają do mnie przyjść zwrotnice od Lklukasz'a, w weekend pojade po drewno na skrzynki testowe.
Docelowa obudowa to TL, jednak planuję zbudować też BR dla porównania.

Na chwile obecną linia wygląda tak: kanał: 206cm2 i długość 200cm.

BR dla porównania: pojemność 17dm3 @ około 55Hz.

Wszelkie sugestie mile widziane.

Stały przekrój tunelu: 206cm2
Długość tunelu: 200cm
Offset: 22cm
Strojenie linii z symulacji wypada na 41hz, które po wytłumieniu powinno osiągnąć częstotliwość w okolicy 28-31hz.
Pojemność netto tunelu 41.2 L

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Na wstępie muszę napisać, że 9950 powalił mnie na kolana. Nie spodziewałem się tego, że aż tak mnie zachwyci...

Ale do rzeczy. Na chwile obecną zrobiłem 4 testy w TLce. Poniżej krótkie opisy + zdjęcia + pomiary. Wytłumienie realizowane za pomocą gąbki tapicerskiej o wysokości 3cm i gęstości 25kg/m3.

1) Sama obudowa, bez wytłumienia i skosów na załamaniach tunelu:
Obudowa:

Charka tunelu:

Charka woofera:

Impedancja kolumny:

2) Sama obudowa ze skosami na załamaniach tunelu:
Obudowa:

Charka tunelu:

Charka woofera:

3) Obudowa wytłumiona tylko na przegrodzie:
Obudowa:

Charka tunelu:

Charka woofera:

Impedancja kolumny:

4) Obudowa wytłumiona na wszystkich ściankach:
Obudowa:

Charka tunelu:

Charka woofera:

Impedancja kolumny (strojenie na poziomie 32Hz - zamierzony cel wykonany!):

Podsumowując dotychczasową pracę, uważam że wszystko zmierza w jak najlepszym kierunku. Jeszcze zrobię testów przy drobnych zmianach z wytłumieniem.
Port liniowo ciągnie od 40Hz.

Do soboty postaram się zrobić jeszcze jedną TLke o tych samych wymiarach i parametrach co wyżej pokazana, ale z wylotem do tyłu. Sprawdzę jak wpłynie to na ilość basu i porównam na koniec obie TLki. Następnie zrobię BR i również dokonam porównania. Mam nadzieje, że wyrobie się do końca tygodnia.

No pięknie kolego. Bardzo profesjonalne podejście. Jako jedyny chyba na forum polskim będziesz miał pojęcie o różnicach w jakości basu i ześciu tego ushera z BR i LT. Jestem ciekaw pomiarów i porównań tylko ustaw inny kolor linii bo niebieski na czarnym tle słabo widać.

Dzięki za dobre słowa!
TLz wylotem do tyłu jest już zrobiona, lecz wzmak odmówił posluszeństwa. Porównanie TLek i BR niestety musi poczekać do przyszłego tygodnia :(

Myślę, że ciekawym doświadczeniem byłoby porównanie TL z prostą i ukośną przegrodą o ile to możliwe. Niecierpliwie czekam na porównanie brzmienia TL do BR. Sam zastanawiam się nad zmianą obudowy swojego Ushera na TL.

5)
Charka tunelu:

Charka woofera:

Impedancja kolumny:

Strojenie "wylotu do tyłu" to 37Hz. Wytłumienie jest identyczne jak u "wylotu do góry".
Po paru dniach odsłuchu i porównań TL'ek, moim zdaniem, lepiej gra "wylot do góry". W tygodniu postaram się zrobić br a potem TLke ze zwężającym się kanałem.

Dziwnie w ogóle ten wylot do tylu wyszedł. Gra bardziej twardo i płasko.
W piątek jak znajdę czas pójdzie na warsztat, jak pisał DIGIPROCOMP, 26L@35-37Hz.

Na sylikonie wszystko uszczelniałem, ale w takim razie spróbuje jeszcze raz

Powrót