Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
jest naprawde dobra w pomiarach, a tlumienie harmonicznych jest niemal doskonale.
Pomiary te wykonuje się z zachowaniem pewnych zasad (możesz o tym poczytać np w artykułach traktujących o obsłudze programu Speaker Workshop, które są dostępne na stronie głównej portalu) - niemniej jednak tak, w uproszczeniu można powiedzieć, że są to pomiary u wylotu tunelu i naprzeciwko głośnika.charakterystyka portu to pomiar robiony przy wylocie linii, a charakterystyka woofera to pomiar naprzeciwko głośnika – czy tak?
Zalozeniem konstrukcyjnym obudowy TL w projekcie Hermesa bylo zastosowanie tunelu, ktory nie bedzie rozciagal pasma do najnizszego basu. Kolumna miala grac basem dynamicznym, szybkim, bez zbednego rozciagniecia.
Pogromco, co do wykresu to się pogubiłem, bo właśnie przy offsecie 42cm widać ten fajny dołek w rezonansach a nie przy 22cm, które są w kolumnie Hermesa.
Jeszcze jedno pytanie. Pomiary robione są u wylotu portu i przy głośniku. A ja bym chciał pomierzyć ( w przyszłości) całość. Mam możliwość wystawienia kolumny na zewnątrz domu. Wyczytałem, że powinno się ustawić mikrofon w odległości 1m na poziomie głośnika wysokotonowego i podać napięcie na kolumnę 2,8V. Czy taki pomiar będzie ( jak na warunki hobbystyczne ) miarodajny?
I właściwie czego to jest pomiar? Bo od biedy dla kolumny monitorowej to można by przyjąć, że jest to dźwięk który dociera do słuchacza. Ale w przypadku podłogówki to…. No właśnie co?
Teraz wygląda to tak: