Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
no nie wiem czy to jest dobra metodaPomiary robiłem z miejsca odsłuchowego, "celując" mikrofon w różnych kierunkach i pod rożnymi kątami.
ona nie ma sensu, o czym już pisaliśmy na GGCharakterystyka z wyrównaniem wzmocnienia przy 20Hz:
ona nie ma sensu, o czym już pisaliśmy na GG
no właśnie, twój nick PM padł w naszej konwersacji. Coś że Troels tak robi pomiary dolnego pasma akustycznego i metoda poprawna. Nie wiem jak przebiega "proces obliczeń, pomiarów, wyrównań" tą metodą "wyrównania do 20Hz", ale z tego wykresu widać:łaj not?
zgadza się. Jest to wymagane w przypadku kiedy stosuje się "twarde" sumowanie poszczególnych charakterystyk.trzeba wiedziec jak duza efektywnosc posiada port w stosunku do glosnika.
zgadza się. A tutaj z pomocą przychodzi SW, on też wymaga podania powierzchni promienującej zarówno membrany jak i portu (nie występuje "twarde/bezpośrednie" sumowanie). Teraz o ile zrobimy pomiar w odległości =1cm od wylotu jak i od membrany to SW sam przeliczy wszystko. Bez konieczności ręcznego obliczania wzorów. No ale najważniejsze, że tu i tu można jakoś oszacować dolne pasmo.poniewaz najczesciej powierzchnia promieniowania portu i glosnika jest rozna
zgadza się. A tutaj z pomocą przychodzi SW, on też wymaga podania powierzchni promienującej zarówno membrany jak i portu (nie występuje "twarde/bezpośrednie" sumowanie). Teraz o ile zrobimy pomiar w odległości =1cm od wylotu jak i od membrany to SW sam przeliczy wszystko. Bez konieczności ręcznego obliczania wzorów. No ale najważniejsze, że tu i tu można jakoś oszacować dolne pasmo.
Pomiar wyglada nastepujaco:
Obraz został zmniejszony. Kliknij tutaj by zobaczyć obraz w pełnej rozdzielczości: 600x426px
Przyklady ze stereophile nie bralbym pod uwage, bo tam koles zle dodaje port do pomiaru nearfiled. Wystarczy spojrzec na ten rysunek, gdzie od razu widac, ze roznica wynosi niecale 6dB, co sie przeklada na roznice w powierzchni membran portu i glosnika wynoszaca polowe. A kto normalny stosuje port BR o takiej powierzchni? Jak widac, 2X lat doswiadczenia nie przeklada sie na dobra praktyke
Zatem wklejam zrzuty ksiazki i teraz nie powinno byc zadnych niedomowien.