Nie jestem z okolicy ale jeśli mogę doradzić coś to patrz na turbinę. Objawy zapchanej turbiny są takie, że auto nie ma mocy i nie jedzie więcej niż 120-140km/h bo wpada w tryb awaryjny. Jeśli turbina nie jest zuzyta tylko zapchana to koszt wyczyszczenia wynosi ok. 400zł.
Bierz pompowtryski - tak, wiem. Niby się psują. Ale jak już się zepsują to można oddać do regeneracji na końcówkach fratelli bosio albo kupić używki. Wyjdzie o wiele taniej niż w serwisie. Plus jest taki, że jak będzie za mało mocy to zmieniasz intercooler, turbinę i pompowtryski, dajesz na chiptuning i masz okolice 180km. Same pompowtryski zacierają się od złego paliwa. Zwykle pompowtryski mają skrzynię 6 biegów - polecane wersje to AWX, ARL, ASZ.
VAG ma silniki o oznaczeniu ARL - one mają domyślnie 150km, posiadają osprzęt, który ma dużą wydajność - na tej turbinie wyciągają 190km, na pompowtryskach trochę więcej. Intercooler jest mocowany centralnie z przodu - jest to spora zaleta.
No i to przed czym muszę cię uprzedzić - najlepiej podjechać z kimś kto ma komputer. wtedy wskakujesz na bloki pomiarowe i na ich podstawie stwierdzasz co z silnika jest do wymiany. Spalanie 6l/100km przy prędkości 140km/h na trasie jest realne (silnik ALH, new beetle załadowany całkowicie + 4 osoby, silnik na pompie rotacyjnej).
Na dwumasy jest generalnie sposób, ale przy skrzyniach 5 biegowych. Wymienia się komplet na jednomas. Koszt takiej wymiany to 600-700zł, każda następna wymiana sprzęgła to 400zł. Ci co mają dwumasy mogą się pochwalić ile wynosi wymiana
Jeśli jeździsz w dłuższe trasy - min. 20km to wtedy kupuj diesla. W przeciwnym razie tylko benzyna, ma tańsze części, a spalanie podobne. Tak, tak, tdi potrafi zjeść 8l/100km przy krótkich odcinkach jak nie jest nagrzany, poza tym padają turbiny i reszta. Później widać złą sławę tdi w polsce.
No i jeszcze jedno - jeśli motorownia 1,9tdi padnie to kompletny blok można kupić za 1-2tys. a resztę przełożyć z starego.