Czy ktorys z kolegow posiada Caddiego CTS-V, ktory pobil na Nurburgingu rekordy BMW M5 czy Audi RS6? Co moglbys zarzucic temu autku? Zle sie prowadzi? Slabe? Tandetnie wykonane? Ja wiem, ze mozna nie lubic aut amerykanskich, ale po co pisac na ich temat bzdury?
Oj tam, jedno wygrana Mazdy w historii, musialem sprawdzic Wasza czujnosc

a tak powaznie to niestety bardzo skromna historia w porownaniu do innych, znanych marek, chocby Porsche.
I tu wlasnie pokazujesz swoje podejscie typu: "To jest do kitu, to jest gowniane, nie czytam nie patrze, nie przejade sie bo wiem, ze jest do kitu, nawet jak tego na oczy nie widzialem". Ale nie ma co sie dziwic, nie jednym antyfanom amerykanskiej motoryzacji chodzi gul po prezentacji C7.
Absolutnie nie ma takiej potrzeby. To forum nie zasluguje na niski poziom rozmowy.
Rozwijano dizla, poniewaz zdawano sobie sprawe z mozliwosci jakie posiada, z czasem technika pozwala na wieksze cisnienie wtrysku, a glownie o to sie wszystko rozchodzilo. Pozniej zmieniono bezposredni wtrysk do komory spalania, z zasilania komory wstepnej. Natomias jesli chodzi o wankla, to jak sam widzisz nawet najnowsze modele mazdy nigdy nie mogly pokazac tej niezawodnosci i ekonomicznosci silnikow tlokowych. Producenci widocznie stwierdzili, ze rozwijanie tej technologi jest zbyt kosztowne i nie daje ona przyszlosciowych rozwiazan. Zwroc uwage, ze na swiecie jest wiele genialnych patentow ( nawet polskich ) na silniki spalinowe, ale nikt tego nie rozwiaja. Z pewnoscia nie jest to jakas zmowa producentow, po prostu suche kalkulacje.
Moze to "zasluga" silnikow i skrzyn Renaulta, ktore tam siedza pod maska, dizle. To automatycznie odstrasza klientow, a ceny spadaja na pysk.
Ja wiem, ale jak sie cofne jeszcze troche, to dojde do silnikow parowych. Mnie interesuje to co robi sie dzis, a dzis wyglada na to jakby Mazda chciala sie pozbyc na dobre Wankla ze swojego skrzydla. Swoja droga jesli ten silnik jest tak doskonaly, to dlaczego nie ma go w modelach nizszej klasy? Albo w topowej limuzynie? Skoro sa male, to moze warto by bylo wkladac je do nieduzych aut miejskich?
Jest co swietowac, jedna wygrana w historii. Ale to i tak nawet niezle, bo nikomu z japoni sie to nie udalo. Chociaz w tym roku Toyota byla blisssko.