cudny90
DIYaudio.pl logo creator
Pawel S., sam PASEK tyle kosztuje?? czy z robocizną?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Masz na myśli, że stary rozrząd się skończył? Jeśli tak, to może wyjść to drożejcudny90 napisał:Ale w corsie "poszedł cały rozrząd" więc pewnie trza wymienić komplet
PEWNE!cursor napisał:w momencie gdy pęknie pasek, prawdopodobieństwo spotkania się zaworów z tłokami jest bardzo duże
pasek lub lancuch napedza walek rozrzadu. walek poprzez krzywki popycha zawory (lub posrednio przez laski + dzwigielnki w silnikach z walkiem w bloku)cudny90 napisał:A powiedzcie mi jeszcze co steruje zaworami? One są z rozrządem połączone też? Dobra już wiem Wałek rozrządu A w takiej corsie ile jest zaworów na cylinder? po 2? czyli w sumie 4 na cylinder?
uszczelka ta laczy glowice z blokiemcudny90 napisał:jakie są konsekwencje pęknięcia uszczelki pod głowicą .. w obojętnie jakim aucie
Może nie aż tak tragicznie.Pawel S. napisał:a pozniej masz w kolekcji powykrzywiane zawory, krzywe walki oraz w dogodnych warunkach blok z dziurami
Do tego dodaj jeszcze możliwy olej w układzie chłodzenie(widoczne oczka jak w rosole). Olej ma więszke ciśnienie, niż w układzie chłodzenia, więc wymieszanie się w przypadku przepalenia uszczelki jest bardzo prawdopodobne.Pawel S. napisał:czyli w przypadku jej braku moze byc tak jak pisal dj_zibi, czyli brak kompresji.
uszczelka ta rowniez oddziela kanaly z chlodziwem. jak plyn dostanie sie do komory spalania to tez zmniejsza moc oraz zanieczyszcza olej (widac po kolorze - tzw "kawa z mlekiem")
w skrajnych przypadkach moga tez spaliny wydostawac sie na laczeniu
oczywiscie uszczelka moze byc zerwana tylko w pewnym miejscu, i np wtedy masz przedmuchy miedzy 2 cylindrami itp itd
8V to silniki ośmio-zaworowe(czyli w silniku jest łącznie 8 zaworówcudny90 napisał:A jeśli chodzi o nazwy 8V 16V te liczby o czymś świadczą?
Nie zawsze.cudny90 napisał:Wałek rozrządu jest w górnej części silnika no nie? Tak jak
zawory ... Zawory są w głowicy, to i wałek gdzieś tam jest, prawda?
no z walkiem przegialem. ale kolega z silnika z vectry 1,6 ma teraz fajny stolik - takie wielkie dziury po tlokach z boku :mrgreen:cursor napisał:Może nie aż tak tragicznie.
oooocursor napisał:I silniki CIH(Camshaft in Head - wałek w głowicy) z wałkiem umieszczonym z boku głowicy głowicy. Silniki te były montowane w starszych tylnonapędowych oplach(takich jak stare kadetty, ascona A i B, manta, rekord, senator i omega A).
Nigdy nie szukałem konktetnych silników z rozrządem królewskim. Wiem tylko co to jest za rozwiązanie. Szkoda, że bardzo rzadko stosowane.Pawel S. napisał:cursor, a to moze znasz przyklad pojazdu/silnika gdzie jest/byl zastosowany WAŁEK KRÓLEWSKI
Silnik to albo x12sz albo x14sz(wyglądają z zewnątrz praktycznie tak samo), stawiam na ten pierwszy(na klapie masz może 1.2 z zielonym "i"?cudny90 napisał:Powiedzcie mi wszystko co wiecie o tym silniku
Wałek jest pod tą pokrywką. Obudowa wałka jest przykręcona od góry razem z głowicącudny90 napisał:No i gdzie tam jest wałek?
Dodam, że głowica była żeliwna.oooo tego nie wiedzialem