• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

wątek motoryzacyjny

• Autor wątku Autor wątku mIKI
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Na postoju z uruchomionym silnikiem gdy wcisne sprzęgło i wrzucam 1 czuje leki opór, wrzucenie na luz lub 2 i ponownie na 1 i oporu już nie ma.
Odpuszczenie sprzegła i ponowne wciśnięcie i ponownie wrzucam 1 z lekkim oporem, luz i znowu jedynka wchodzi gładko.
Opór jest niewielki i jest to coś w rodzaju schodka, po pokonaniu oporu bieg "wskakuje" na miejsce.
Być może to normalne jednak z naszymi autami już tak jest, drobiazgi urastają do rangi wielkiego problemu, co o tym myslicie?

Moze synchronizator pierwszego biegu. Generalnie stare francuzy nie sa uwazane, za idealne pod wzgledem precyzji dzialania skrzyni biegow.

Wlasnie objawy nie sa takie jednoznaczne, przy synchronizatorze czesto pojawial by sie rowniez zgrzyt a tutaj cisza, sprzeglo raczej tez wykluiczam bo "problem" dotyczy tylko 1 biegu

Chyba wymienie faktycznie ten olej o ktorym pisalismy wczoraj

Poduszka 50zl wiec kupilem i wymienilem w ciemno, bez poprawy.
Zauważyłem jeszcze, ze jak wrzucam ta jedynke natychmiast po wcisnieciu sprzegla to opor jest większy, jak odczekam chwile to jest mniejszy. Wiec raczej jest to zwiazane z synchronizatorem.

Podobnie miałem z jedynką w Merivie od nowości, od wyjazdu z salonu, więc specjalnie tym bym się nie przejmował. Zależy po prostu od konstrukcji skrzyni.

Poduszka 50zl wiec kupilem i wymienilem w ciemno, bez poprawy.
Zauważyłem jeszcze, ze jak wrzucam ta jedynke natychmiast po wcisnieciu sprzegla to opor jest większy, jak odczekam chwile to jest mniejszy. Wiec raczej jest to zwiazane z synchronizatorem.
W traficu (też Francuzki wynalazek) miałem podobną sytuację. Po rozgrzaniu ustawało. Niestety nie wiem co było przyczyną

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka

montowalem troche tanich czujnikow za 100-200zl i wszyskie dzialaly podobnie
kolega twierdzil ze te najtansze za kilkadziesiat zl z allegro potrafia wariowac bez powodu... ale to tylko opinia z kilku godzin uzywania tuz po montazu

ostatnio rozmawialismy o bagaznikach na rowery

nie mialem pojecia ze spalanie z rowerem na dachu az tak wzrosnie! :o
jechalem ta sama trase, z podobnymi predkosciami i wyszlo mi spalanie ok 14 litrow zamiast 8! :o :mad:

ale jaki silnik?
prawdopodobnie to spalanie wynika z tego ze jade na skraju mozliwosci silnika :???:
malutkie silniki nie nadaja sie w trase :(

Powrót