No ja tam wyznaje v8 od gm wiec raczej krzyżowy 

Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Pytanie powinno brzmieć: w ktory skręt mozesz skręcić wjeżdżając lewym pasem
Wyjadę prawym
Na rondzie można zmieniać pasy ruchu tylko w jedna strone : do zewnątrz ronda
i od 17 lat nie wiesz do czego są pasy ruchu? Zastanawiające.
- - - - - aktualizacja - - - - -
dokładnie tak nawet jak będziesz skręcał za 10 kilometrów masz prawo jechać wybranym pasem. W ogóle dziwne że tak głupie pytania zadajesz jakbyś nie jeździł po Warszawie i nie widział nigdy drogi szerszej niż cztery pasy w obu kierunkach.
No ja tam wyznaje v8 od gm wiec raczej krzyżowy![]()
Tylko, ze pisales o rondzie a nie o innych rondach jakie teraz wymyślająTeż tak myślałem – to się nazywa przyzwyczajenie. I wpierd... bym się pod ciężarówkę, która jechała prawym pasem bo rondo miało wjazd i zjazd dwupasmowy. Można było na nim tylko zmienić pas z prawego na lewy zgodnie ze znakami poziomymi - taki mały dowcip drogowców, żeby nie było zbyt łatwo. Zadziałała rutyna że skręt z ronda jest zawsze od prawej krawędzi, a to niecała prawda czyli g... prawda bo trzeba patrzeć na znaki poziome.
Tylko, zeby mozna było wyprzedzić z prawej strony w terenie zabudowanym to musza byc min 3 pasy ruchuOd wyprzedzania ma wszystkie pozostałe pasy, a wymuszając zmianę pasa popełnia wykroczenie niezależnie od tego co sobie ubzdurał na temat doniosłej roli lewego pasa
Ale nikt nie napisał inaczejLEWY PAS NIE JEST UPRZYWILEJOWANY. W mieście lewy pas służy do tego samego co każdy inny.
W mieście nie masz "zwykłych klasycznych dróg z napisem droga" tylko skomplikowane układy wielopasmowe z lewo i prawo skrętami. Wiec tak właśnie jeździsz. Nie wpychasz się z pasa na pas, nie wciskasz w każdą szczelinę przed wyprzedzanym i nie wymusza na nikim zmiany pasa ruchu.
Obrazek który wstawił Nataniel to chyba dla jakiś idiotów nie potrafiących czytać. Tak nataniel jak chcesz to mogę Ci napisać - "jestes młody g...wiesz" itd. ale nie chodzi o to, tylko o to że nie rozumiesz o czym piszemy. Przeczytaj najpierw mój wpis zanim na niego odpowiesz i pokażesz obrazki dla przedszkolaków.
LEWY PAS NIE JEST UPRZYWILEJOWANY. W mieście lewy pas służy do tego samego co każdy inny.
No ja tam wyznaje v8 od gm wiec raczej krzyżowy![]()
Tylko, zeby mozna było wyprzedzić z prawej strony w terenie zabudowanym to musza byc min 3 pasy ruchu
Poza terenem 3 pasy
Oouu przedszkolaki z prawem jazdy ![]() | ![]() |
A widzisz... czyli jednak potrafisz jak chceszNie, nie muszą być co najmniej trzy pasy ruchu, mogą być dwa pasy na jezdni jednokierunkowej zawsze lub dwa pasy ruchu na jezdni dwukierunkowej.
„10. Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7:
1) na jezdni jednokierunkowej;
2) na jezdni dwukierunkowej, jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku.
Pokaz w przepisach, ze lewy pas służy do czego innego z zależności od terenu w którym sie znajdujeDopiero poza obszarem zabudowanym musza być trzy pasy w jednym kierunku by można wyprzedzać z prawej. Dlatego poza obszarem na drogach dwupasmowych lewy pas jest do wyprzedzania ale w obszarach zabudowanym już tak nie jest. W obszarach zabudowanych LEWY PAS NIE JEST UPRZYWILEJOWANY i służy do tego samego co inne pasy ruchu.
Czyli widzę, że mamy to samo podejścieNo prawie, ja się będę musiał zadowolić jednostką DOHC od Forda
Chociaż takim OHV bym nie pogardził, ale Chevy mi się nie podoba, więc nie mogę się zmuszać dla samego silnika.
Jak Ci się sprawuje Focus RS?? Szczerze myślę o nim jako kolejnym aucie po pomodzonym Type R ala Mugen... .
Gdzie?Gdzieś w Warszawie jest rondo na które wjeżdżasz i masz zakaz skrętu, ale nie ma zakazu wjazdu na rondo - taka mała sztuczka, dużo mandatów tam kasują.
Jak cie policja zatrzyma tez bedziesz taki mądry?Iklukasz mówiłem Ci juz wcześniej że przepisy czyta się jako CAŁOŚĆ. Masz w Art. 16 KD regułę ogólną (lex generalis) - czyli generalnie jezdny prawą jezdnia przy prawej krawędzi. A w Artykule 24.10 KD jest wyjątek (lex specjalis) - czyli jak możemy jeździć i jak wyprzedzać na różnych rodzajach dróg w terenie zabudowanym i poza. I z tego wynika że lewy pas w mieście jest dokładnie do tego samego celu co prawy.
Do tego są jeszcze inne liczne wyjątki - na przykład taki ze masz jeździć tak jak znaki pokazują. Przy drodze i na drodze. Jeśli każą jechać lewą strona to tak pojedziesz
Nie posiadam Focus'a RSPosiadam wolnossącą jednostkę V6 3.7 generującą około 350 KM na daną chwilę
![]()