• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Waveguide

Twoje pomiary pokazują że nie za dobrze to działa. Wystarczy że kopułka jest wypukła i już może powstać kilku decybelowy dołek na charakterystyce.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Za tydzień lub za dwa pomierzę i wrzucę na forum co z tego wyszło.

Możesz wyjaśnić precyzyjniej. Nie rozumiem co masz na myśli z wypukłą kopułką.

To że membrana jest wypukła, a nie płaska, zaburza charakterystykę. Gdy głośnik promieniuje bezpośrednio to krzywizna membrany nie stwarza problemu ale jak do tego samego głośnika dołączy się tubę to powstają zaburzenia czoła fali bo brzeg membrany promieniuje falę opóźnioną względem środka. Dlatego w estradowych driverach są korektory fazy.

Zrobiłem na szybko pomiary
22TFF+WG-148R
SB29RDC+WG-148R
XT25+WG-148R

387423cd1c380d1271b1d0ae452fd5f7_1458427585.jpg

7d8b50ee703607331871e049ebe622c8_1458427567.jpg

a276a05902a9404e915f527f79809a6d_1458427541.jpg

Waveguide - na przykładzie Seas-a GB-DXT (H1499) widać gołym okiem, że tracimy na SPL - spadek - 5dB przy 10kHz i dalej aż do -10 dB przy 20kHz.
To powoduje w konsekwencji komplikację zwrotnicy lub pogorszenie części informacji akustycznej. Wg mnie przekaz akustyczny nie jest pełny bez kompensacji spadku wynikającego z Waveguid'a.
W tej sytuacji czy te straty skompensują zyski ze stosowania Waveguide ?

Waveguide - na przykładzie Seas-a GB-DXT (H1499) widać gołym okiem, że tracimy na SPL - spadek - 5dB przy 10kHz i dalej aż do -10 dB przy 20kHz.

Ale zyskuje się mniejsze opadanie charakterystyki poza osią w największej oktawie. Po skorygowaniu podbicia na średnicy mamy bardziej płaską charakterystykę mocową i lepszą charakterystykę kierunkową.

f_seas_prestige_loudspeaker_tweeter_h1499_27tbcd_gb-dxt.jpg

f_seas_prestige_loudspeaker_tweeter_h1212_27tbfc_g.jpg

- - - - - aktualizacja - - - - -

Wg mnie przekaz akustyczny nie jest pełny bez kompensacji spadku wynikającego z Waveguid'a.

Kompensacja w zwrotnicy nie jest problemem.

Jest jakaś w miare prosta metoda zrobienia waveguide'a typu DXT do SB29RDC-004 ( coś na wzór tego co jest na Seasie GB-DXT) ?
Po graniu na GB-DXT słyszę że przydałby się WG...
Może jakoś na wtryskarce dałoby zrobić z plastiku ?

Ceny wykonania form są zabójcze, chyba że myślisz o tysiącach egzemplarzy.

Z wtryskarką jest ten problem, że musisz mieć do niej formę, a te formy to raczej droga sprawa jak na jednorazową realizację. Wtryskarka to urządzenie do masowej produkcji - nie wiem czy są jakieś "małe" urządzenia tego typu? Do tego dochodzą jeszcze sprawy związane z testami - wydaje mi się, że nie da się tego zrobić w prosty sposób "projekt - wykonanie - zadowolenie" i po drodze kilka kształtów pójdzie do zmarnowania. Myślę, że lepiej było by spróbować najpierw wydrukować kilka wcześniej zaprojektowanych kształtek na drukarce 3D. Nie wiem czy na takiej drukarce da się uzyskać wystarczająco gładką powierzchnię na wygiętej płaszczyźnie waveguidea?

edit: kolega był szybszy :)

Wtryskakrka odpada, koszt wykonania jednej formy to dziesiątki... jak nie setki tysięcy złotych. Tak jak mówi dabyl- druk 3d, ewentualnie wziąć poprawkę w projekcje i próbować szlifować/polerowac.

Ostatnia edycja:
Mozna zrobic konstrukcje z kratownica, a jesli okaże sie wiotkie to zalać jakims spoiwem.

Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka

Powrót