• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Waveguide

Czy aluminiowa blacha 1,5 mm będzie wystarczająco sztywna na front do pół kilogramowego wysokotonowca?

Zależy co rozumiesz przez słowo "pasował"?
Zmienisz nim napewno:
- charakterystyki kierunkowości - myślę, że będą węższe.
- podbijesz pewne pasmo częstotliwosciowe - mniejsza kierunkowość + polepszenie dopasowania impedancji promieniowania źródła do otoczenia.

z tego co widze to powinny pasowac
a juz widze z czym masz watpliwosci - monacor jest 116mm!
wiec tu faktycznie moze byc zabawa z mocowaniem ;)

Łatwiej będzie do STX przymocować WG 148R. Waveguide Monacora po ścięciu wystającej środkowej części pasuje do SB29RDC ale trzeba dorobić nowy front z blachy aluminiowej.

Mogę opracować waveguide DXT (kształt łatwy do wykonania na CNC). Do którego wysokotonowca dostosować wymiary, bo nie da się zrobić żeby pasował do każdego?

Ponieważ tutaj modne jest klonowania to dla ułatwienia dodam, że chodzi o skopiowanie czegoś takiego:

http://www.seas.no/images/stories/prestige/pdfdatasheet/dxt_seas.pdf

Radiance_One.jpg

68637.jpg

68641.jpg

To jaka porażka... Wrocławka PWr ma xxxxx@student.pwr.wroc.pl i ja sam załałatwiłem sobie.
To poproś swojego doktora o pomoc :) Tylko email musi być oficjalny z argumentacją, że program potrzebujesz na potrzeby projektu związanego ze studiami. Jeżeli tak nie jest to musisz zbajerować doktora :)

Założyli mi konto z nazwą szkoły w adresie. Czy jak dadzą mi klucz do programu to będę potem zobowiązany do pokazania im do czego programu używałem?

Tylko wykończyć by jakoś wypadało, bo na razie to wygląda to po prostu brzydko :/

W domowych warunkach ciężko uzyskać dobry efekt, zawsze wyjedzie coś w podobie do tego.. a profesjonalnie to już lepiej zlecić na tokarke cnc. efekt bez porównania.

Jaką chcecie średnicę zewnętrzną waveguide?

Do jakich konkretnych głośników ma pasować?

Tych którzy są chętni dopisać się do zbiorowego zamówienie na waveguide

Na tym forum ciężko przyjmuje się stosowanie WG w konstrukcjach DIY, a Ty tej sytuacji nie polepszasz. Biorę na siebie etap prób i błędów, a na koniec pokażę że z tubką może być lepiej niż bez.

Ostatnia edycja:
Powrót