• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Waveguide

Proponuję zrobić podcięcie i w miarę możliwości gęsto usiać otworami, żeby pasowało na większą ilość popularnych głośników, z 4, 5 czy 6-ioma otworami mocującymi o różnym rozstawie (seas, scan-speak, sba). Wtedy może być więcej chętnych i może nawet jakieś zbiorowe zamówienie się uda zrobić.

WG powinien pasować do SB26 i STX

SB26ADC/CDC cztery śruby m4 na okręgu 52mm (tu nie jestem pewien bo nie mam tych modeli)
STX ALX cztery śruby m3 na okręgu 50mm

Ostatnia edycja:
WG powinien pasować do SB26 i STX

SB26ADC/CDC cztery śruby m4 na okręgu 52mm (tu nie jestem pewien bo nie mam tych modeli)
STX ALX cztery śruby m3 na okręgu 50mm
Ale moment.
Otwór we froncie hds ma 33mm a seas chyba 38mm.
To jak jedna WG ma obsłużyć różne wymiary?

Proponuję zrobić podcięcie i w miarę możliwości gęsto usiać otworami, żeby pasowało na większą ilość popularnych głośników, z 4, 5 czy 6-ioma otworami mocującymi o różnym rozstawie (seas, scan-speak, sba).

WG będzie montowany zamiast oryginalnych płytek frontowych więc np. do Seas nie nada się bo membrana jest przyklejona do frontu.

Pawel S. w jakiej formie mogą być dane opisujące krzywiznę tuby?

tylko rysunek
ale zebym wrzucil to na tokarke to musimy poczekac do wiosny. teraz mam pelno roboty :/

WG będzie montowany zamiast oryginalnych płytek frontowych
nie wszedzie tak sie da!
np stx mocuje cewki wlasnie dociskajac front
czyli lepiej mocowac caly glosnik jak w monacorze

Mam przed sobą ALXa z odkręconym frontem i nie widzę żadnego problemu z przykręceniem do niego tuby.

- - - - - aktualizacja - - - - -

tylko rysunek
ale zebym wrzucil to na tokarke to musimy poczekac do wiosny. teraz mam pelno roboty :/

Otwory pod śruby też możesz zrobić?

Waveguide Troelsa sprzedawane w Poliku jest zrobione z POM. Jak przy tym tworzywie wypada poliamid?

Gdyby zrobić mocowany do oryginalnego frontu byłby bardziej uniwersalny - sam pisałbym się na parę takich WG.

Chociażby Seasy 27 (TFF,TDC), Scan-speak R2604 i inne z podobnym frontem mocowanym na 5 wkrętów. Wtedy otwór musiałby mieć ok. 36-37mm.

Do tych głośników pasują WG-300 i WG-148R. Do Seasa można przykręcić WG do fabrycznej przedniej płytki bo jest płaska. W przypadku Scana front płaski nie jest więc łatwiej go odkręcić i zastosować adapter.

Chociażby Seasy 27 (TFF,TDC)

https://heissmann-acoustics.de/en/test-wg148r-noferro-900/

Scan-speak R2604

https://heissmann-acoustics.de/en/test-vifa-xt-300-xt25tg-waveguide-wg-300/

https://heissmann-acoustics.de/en/cnc-adapterplatte/

w tym przypadku nie ma znaczenia co wybierzemy. tutaj to tworzywo nie pracuje

Na tubę będą działać siły od śrub mocujących i ciśnienie od midwoofera.

Narysuję jeszcze drugą wersję do wyboru z wlotem przysłaniającym 1/3 zawieszenia jak w TW030WA11/12

TW030WA11_12-300px.jpg

Ostatnia edycja:
Powrót