• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Większy projekt kolumn, pomoc w budowie, zbieranie informacji.

Reakcji
0
Heja wszystkim.
Sprawa wygląda następująco, posiadam I-AMPa Borysa, powoli będę go kończył finalnie, obudowę itp. zamknę z nim projekt pewnie do końca tego roku, w grudniu pewnie wykonam jakiegoś porządnego DAC-a. Będę chciał to zapewne dobrze przetestować i tu problem bo nie mam dobrych kolumn! ,a na ich budowie od strony akustycznej w ogóle się nie znam.
Strona mechaniczna, konstrukcyjna to dla mnie nie problem, robię na co dzień w otoczeniu frezarek tokarek itp., ojciec stolarz, sam od paru lat nabywałem doświadczenie w lakiernictwie samochodowym, mam komorę i profesjonalny sprzęt lakierniczy, nawet komorę DIY :), oraz w takich sprawach uważam się za pedanta, zero partyzantki.
Także powoli do zimy chciałbym coś wykonać.
Wydatek na głośniki: min 500zł do 1000zł, myślę nad używkami w bdb stanie, głośniki raczej się szybko nie zużywają ?
Co do projektu obudowy, to chciałbym wykonać coś istniejącego z wyższej półki założenie jest takie, że mają być piękne.
Podoba mi się np. projekt Marian-a Wilson Audio Sophia 3 , sam w życiu na żywo widziałem niewiele ładnych kolumn, a po necie się dopiero rozglądam.
I tu jest pytanie do doświadczonych w tym temacie, na co mogę się łapać dając taki budżet na głośniki i co jestem w stanie "skopiować", jakieś propozycje ?
Podejmę decyzje na projekt będę się doszkalał i pytał co jak robić, mile widziane linki do wątków, filmów itp. gdzie mogę zdobyć dobrą wiedzę na ten temat.
Pozdr

Kwestia tego jakie masz pomieszczenie, czy możesz sobie pozwolić na podłogówki itp. Ale ja do iampa to polecałbym ci złożyć któryś trójdrożny projekt. Generalnie im więcej pracy i umiejętności chcesz włożyć w obudowy tym droższe głośniki warto wstawić. Tak przynajmniej ja to widzę. Ja bym na twoim miejscy wolał poczekać i dołożyć do biznesu.
Jest np projekt 3w na founteku FW146 i wavecorze wa07 i seasie L22. Aktualnie dolphin sprzedawał zestaw na górę, dokupiłbyś do tego seasy i w fajnych pieniążkach złożyłbyś fajne kolumny.

Co do pomieszczenia to na razie pewnie by stały w moim pokoju 5mx3,6m ale w przyszłości może to być dwa razy większy salon czy coś...
Co do głośników to się jeszcze zastanowię, najpierw zdecyduje jakie obudowy.
Podobają mi sie też np. Pylon Audio Sapphire 25 w takim wykonaniu: http://highfidelity.pl/@main-2402&lang=
Kolumny posiadają wewnątrz jakieś kanały , przegrody aby poprawić akustykę mając do dyspozycji zdjęcie z zewnątrz jestem wstanie stworzyć dobrą kolumnę ?
Jakieś propozycje na ładne, unikatowe obudowy ?

Powiem ci że pylony do mnie jakoś nie przemawiają. Jakieś takie granie bez jaj. Jak za kotarą.
Takie 20mkw to już trochę jest.
Z fajnego niedrogiego grania to miałem na myśli np takie: http://diyaudio.pl/showthread.php/25043-hds-dxt-fw146-l22rn4xp-dayton-rs225-projekt-by-raven1985
Albo ciutę taniej (górę do tego zestawu dolphin sprzedawał, może jeszcze ma) http://diyaudio.pl/showthread.php/2...22rn4xp-lub-dayton-rs225-projekt-by-raven1985
To troszeczkę drożej niż zakładałeś, ale jeśli robisz fajne obudowy to koszt jest na tyle duży (o pracochłonności nie wspominam) że nie opłaca sie walczyć z głośnikami za 500zł. Tylko od razu celować chociaż trochę wyżej.

No ok ale dalej nie wiem czy obudowa zewnętrzna ma znaczący wpływ na jakość dzwięku. To znaczy, czy jak zrobię obudowę z zewnątrz wyglądającą jak Pylon Sapphire 25 oraz wpakuje do niej jakieś niezłe głośniki to nie uzyskam tego samego efektu co bym np. do obudowy "ala" Wilson Audio Sophia 3 wpakował te same głośniki ??

Chciałem na chwilę pominąć kwestie głośników i skupić się na samych obudowach kolumn, zależy mi mega na estetyce, wyglądzie. Następnie dobrać do nich odpowiednie głośniki.
Jak się ma też sprawa z wykonaniem obudowy od środka, np. tutaj: http://zale-voxhifi.eu/images/JanuszStarzynski.jpg widać ,że ta ma porobione "kanały". Każda kolumna lepszej jakości powinna mieć coś takiego ?

Pylony to zwykły bas reflex, może z jakimiś przegródkami żeby zmniejszyć objętość, nie wiem. A to drugie co pokazałeś to zupełnie inna bajka, backloaded horn. Takie długie, to pewnie częściowo też jakieś efekty jak w TL zachodzą.
Jeśli chodzi o typy obudów od stron dźwiękowej, to poczytaj artykuły na stronie głównej, rozjaśni ci się sporo.
A co do wyglądu... nie uciekniesz od chociaż wstępnej selekcji głośników, bo przecież daleko nie szukając, kształt, wielkość będzie zależała od konkretnego głośnika (inna buda dla 18cm, inna dla 18 cali ;) )

Powrót