A gdyby zrobić całkowicie aktywne kolumny? projekty na forum były, nawet zwrotnice, fakt że trakcie artykułu sie przewinęły ale były. Dorobić zasilanie midi-basów i wysokich, dół juz Marian ma.
Takie moje pomysły
Takie moje pomysły

Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Jak to po co ? Robisz normalne 2 way z monitorów a dół aktywnie odcina CI panel, tak samo jak woofera.Ma... tylko po co to komu?
W ogole dziwna akcja. Marian wlozyl w te kolumny troche pracy i pieniedzy, a jak na koniec chce popelnic spory blad i ktos mu sugeruje, zeby tak nie robic, to pojawia sie nagle atak. Teraz to juz nie wiadomo czy w ogole mozna cos komentowac, doradzic. Moze faktycznie lepiej siedziec cicho, a pozniej po chamsku targac lacha, ze ktos zrobil prowizorke. | ![]() |
Wbrew pozorom efekt może być naprawdę ciekawy. Mam nadzieję że będę miał okazję ich posłuchać na AS.
Komentować wszystko co komuś leży na sercu Nie rozumiem dlaczego miało by byc inaczej Zawsze ktos sie czegoś nauczy lub wyciągnie wnioski I nie zauważyłem ataku na czyjąkolwiek osobę Prędzej dyskusje | ![]() |
Efekt napewno bedzie ciekawy, tylko ja mam pytanie, w czym taki uklad bedzie lepszy od poprawnie zestrojonego systemu trojdroznego? Bo z pewnoscia nie pod wzgledem znieksztalcen i jakosci dzwieku.
Podejrzewam, ze ten kondensator bedzie działał w okolicach 60-100Hz
Jedyne co mi się nie widzi i co mnie drażni w projekcie, to będzie masa kabli :/
Przynajmniej robi coś innego i ciekawego, niż ciągłe powielanie tych samych konstrukcji, które tu przewijają się od dłuższego czasu.
Ale do czego zmierzam? Do tego, ze w cenie duzo mniejszej niz kondensator, moze zrobic czy nawet kupic aktywny, regulowany filtr gornoprzepustowy, ktory da wiecej mozliwosci dopasowania do siebie glosnikow niz jeden kondensator.
Stąd też pytanie najpierw do mariana o założenia, a dopiero wtedy można dopytywać o co chodzi.