• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wybór głośników w kwocie 3000zł

Reakcji
0
Witam wszystkich forumowiczów
Chciałbym uzyskać pomoc przy wyborze głośników.
Kwota 3000zł jest przeznaczona tylko na przetworniki i wykonanie zwrotnic.
Napęd: Yamaha a-s500 do tego puki co Pc z kartą xonar d2.(cd i gramofon w niedalekiej przyszłości ).
Pomieszczenie w którym będzie to wszystko grało ma 27,5m, jeśli chodzi o muzykę to rock,blues, poezja śpiewana,melodyjny metal.
Cel jaki chciał bym osiągnąć to jak najlepszy czysty i szczegółowy dzwięk jak za takie pieniądze , dobra przestrzeń.

Z góry dziękuje za pomoc

Ostatnia edycja:
Prawie 30m2 a ty proponujesz koledze 2way na 18cm basach?
Jesli byłby do tego subwoofer aktywny to okej ale w innym wypadku bedzie mocny niedobór basu.
Te sprawdza sie o wiele lepiej w takim pomieszczeniu i w takich gatunkach muzycznych http://www.troelsgravesen.dk/QUATTRO.htm

Cel jaki chciał bym osiągnąć to jak najlepszy czysty i szczegółowy dzwięk jak za takie pieniądze , dobra przestrzeń.

zamiast isc w scany tez bym poszedl w 3 drogi
tutaj idealnie by sie sprawdzily papierowe 3 drogi ze swoim specyficznym lekkim brzmieniem ;)
ale nie mam pojecia czy jest taki gotowy proejkt :???:

A mnie dziwi inny fakt. Jak mozna kupowac w ciemno głosniki za 3kzł. Czyli robić "kopie" firmowych kolumn za kilkanascie tyś złotych nie do konca wiedzac czego się chce i czego sie oczekuje. Mozna zrobić referencyjne 2-way, dobre 3 drogi albo wysokoefektywny zestaw do lamp. Wszystko zagra "idealnie" ale każde zagra zupełnie inaczej.

tutaj idealnie by sie sprawdzily papierowe 3 drogi ze swoim specyficznym lekkim brzmieniem

Jestem zdania, że metalowe membrany potrafią zagrać lżej niż papier:)
Dla mnie papier to się kojarzy z takim cięższym brzmieniem.

---------- Post dodany o 20:50 ---------- Poprzedni post o 20:45 ----------

tego twwetera nie słyszałem

Z tego co wiem to Yoshi go słyszał, ale nie będę powtarzał jego opinii bo osobiście tego głośnika nie słyszałem.
Poza tym T25C003 przeszedł do działu vintage.

papier lubie, chociaz alu tez nie pogardze

Papier ma swój charakter, zwykle ma takie ocieplone brzmienie, też fajne. Wszystko ma swoje plusy i minusy:) Ale rozdzielczość, "szybkość" i czystość dźwięku to jest to co mnie zauroczyło w metalowych głośnikach.

Ostatnia edycja:
Skłaniał bym się raczej do zestawu 3-way, z racji tego ze jest to jednak spore pomieszczenie. Faktycznie może mało napisałem o tym czego oczekuje , wiec tak jak już napisałem przestrzeń ,czystość dzwięku, powiedzmy ze wokal stawiam na pierwszym miejscu ,w miarę szybki niezlewający się bas:).Może faktycznie te metale to to czego szukam,puki co dziękuje za odpowiedzi i czekam na dalsze sugestie:)

Proponuję odwiedzić stronę Grelton http://grelton.mycom.pl/index.php3?content=1&id=463
i przejrzeć ofertę "kitów" Visatona do samodzielnego montażu. Cena zawiera wszystkie elementy potrzebne do budowy kolumn: głośniki, śrubki, zwrotnice, przewody itd. We własnym zakresie należy wykonać jedynie obudowy.
W zakładanym przez ciebie budżecie znajdziesz potężne zestawy na klasycznych papierowych głośnikach Experience V20 ale mogą się okazać zbyt duże jak na te 27m2 i tutaj ciekawszym rozwiązaniem byłyby VOX 200 Light. Można też poszukać zestawów na metalowych membranach jak CASABLANCA MK IV.

PS.
Nie mam nic wspólnego z firmą Grelton! ale jakiś czas temu bazując na projekcie VOX 200 Light wykorzystałem głośnik W 200S i z pewną tęsknotą wspominam możliwości tego niepozornego głośnika pomimo, że teraz słucham muzyki na aluminiowych Seasach. Seas daje mi rozdzielczość a W 200S dawał gęstość, masę na dole pasma. Szkoda, że nie da się połączyć cech tych dwóch głośników w jednym ale za rozsądną cenę.

Papier ma swój charakter, zwykle ma takie ocieplone brzmienie, też fajne. Wszystko ma swoje plusy i minusy Ale rozdzielczość, "szybkość" i czystość dźwięku to jest to co mnie zauroczyło w metalowych głośnikach.

Mam dokładnie te samo zdanie. Papier gra fajnie ale pełna radocha jest dopiero z metalowych głośników. Do tej kategorii dołaczyłbym coś nieco "rozmiękczonego" w postaci węglówek czy podobnych konstrukcji sandwichowych lub mieszanych materiałów np aurum cantusy i etony. Mają naprawde sztywne membrany ale nie tak "ostre" na charakterystykach jak metalowe. Niestety analitycznośći świerzość brzmienia jest też ciut gorsza. Ale to taki fajny kompromis miedzy metalem a papierem ze wskazaniem że bliżej im w zaletach brzmieniowych do metalu.

osobiście w tej cenie sugerowałbym rozwiązania :
- na metalowych seasach prestige , być może z lepsza kopułka niż budżetowy seas np usherem 9950
- na aurum cantusach AC200MK2 + AC130MK2 , kopułka wedle uznania, moze byc usher
- cały zestaw na usherach 8955 + 8948a lub 8948p + 9950

Każdy z zestawów może mieć inne zalety brzmieniowe. Najciekawszego basu chyba bym się spodziewał z aluminiowego seasa , najciekawszej średnicy chyba jednak z auruma, wysoki akurat wszędzie jest identyczny bo trudno w tej cenie znaleźć rozsądnego konkurenta.

Z tego co wiem to Yoshi go słyszał, ale nie będę powtarzał jego opinii bo osobiście tego głośnika nie słyszałem. Poza tym T25C003 przeszedł do działu vintage.

Jest to głośnik o dość specyficznym brzmieniu i dość specyficznych własnościach aplikacyjnych (wczesny i łagodny rolloff przez co stosujemy albo wysoki podział albo filtr o niezbyt ostrej fitlracji bo przy ostrzejszej automatycznie podział idzie w górę, natomiast łagodna filtracja niesie obawy o przeciążenie, generalnie cieżko z nim zejść z podziałem np poniżej 2,5kHz).
Brzmienie jest naprawdę inne niż większości kopułek, ma cość ciekawą głębie i drugie plany. Głośniczek brzmi nad wyraz delikatnie, trochę jakby nieśmiało. Ogólnie mi sie spodobał ale trzeba się z nim oswoić. Dośc dobra propozycja do zestawu z wysokim podziałem, papierową 15'tką na średnie lub nisko-średnie i fitlrami 1 rzędu :)

Nie na temat...
Najciekawszego basu chyba bym się spodziewał z aluminiowego seasa , najciekawszej średnicy chyba jednak z auruma, wysoki akurat wszędzie jest identyczny bo trudno w tej cenie znaleźć rozsądnego konkurenta.

Heh...normalnie jakbym czytał o swoim zestawie: Seas L22RN4X/P, Aurum Cantus AC 130MK2 i Usher T9950 :razz:

Seas L22RN4X/P, Aurum Cantus AC 130MK2 i Usher T9950

W tej chwili wychodzi ok 2000zł za komplet stereo, dochodzi jeszcze koszt przesyłek z Polinka i od Albeckiego. Reszta starczy akurat na dobre zwrotki, terminale, wytłumienia, kolce itp. Wbrew pozorom te wszystkie dodatki dość sporo kosztują jak chce się mieć coś ładnego.

Można jeszcze pomyśleć o L26RFX/P - koszt zestawu zwiększa się do ok 2550zł, zwiększa się także dość sporo obudowa. Ale to zawsze 10 cali na basie :razz:

Ostatnia edycja:
A wiec decyzja podjęta :) Seas L22RN4X/P, Aurum Cantus AC 130MK2 i Usher T9950,
teraz tylko pytanie czy warto zamienić L22 na L26?
Czy ktoś z forumowiczów ma może projekt zwrotnic takiego zestawu? Niby pomiary wchodzą w grę ale jako ze nie jestem za bardzo doświadczony wolał bym tego uniknąć:)

Powrót