Papier ma swój charakter, zwykle ma takie ocieplone brzmienie, też fajne. Wszystko ma swoje plusy i minusy Ale rozdzielczość, "szybkość" i czystość dźwięku to jest to co mnie zauroczyło w metalowych głośnikach.
Mam dokładnie te samo zdanie. Papier gra fajnie ale pełna radocha jest dopiero z metalowych głośników. Do tej kategorii dołaczyłbym coś nieco "rozmiękczonego" w postaci węglówek czy podobnych konstrukcji sandwichowych lub mieszanych materiałów np aurum cantusy i etony. Mają naprawde sztywne membrany ale nie tak "ostre" na charakterystykach jak metalowe. Niestety analitycznośći świerzość brzmienia jest też ciut gorsza. Ale to taki fajny kompromis miedzy metalem a papierem ze wskazaniem że bliżej im w zaletach brzmieniowych do metalu.
osobiście w tej cenie sugerowałbym rozwiązania :
- na metalowych seasach prestige , być może z lepsza kopułka niż budżetowy seas np usherem 9950
- na aurum cantusach AC200MK2 + AC130MK2 , kopułka wedle uznania, moze byc usher
- cały zestaw na usherach 8955 + 8948a lub 8948p + 9950
Każdy z zestawów może mieć inne zalety brzmieniowe. Najciekawszego basu chyba bym się spodziewał z aluminiowego seasa , najciekawszej średnicy chyba jednak z auruma, wysoki akurat wszędzie jest identyczny bo trudno w tej cenie znaleźć rozsądnego konkurenta.
Z tego co wiem to Yoshi go słyszał, ale nie będę powtarzał jego opinii bo osobiście tego głośnika nie słyszałem. Poza tym T25C003 przeszedł do działu vintage.
Jest to głośnik o dość specyficznym brzmieniu i dość specyficznych własnościach aplikacyjnych (wczesny i łagodny rolloff przez co stosujemy albo wysoki podział albo filtr o niezbyt ostrej fitlracji bo przy ostrzejszej automatycznie podział idzie w górę, natomiast łagodna filtracja niesie obawy o przeciążenie, generalnie cieżko z nim zejść z podziałem np poniżej 2,5kHz).
Brzmienie jest naprawdę inne niż większości kopułek, ma cość ciekawą głębie i drugie plany. Głośniczek brzmi nad wyraz delikatnie, trochę jakby nieśmiało. Ogólnie mi sie spodobał ale trzeba się z nim oswoić. Dośc dobra propozycja do zestawu z wysokim podziałem, papierową 15'tką na średnie lub nisko-średnie i fitlrami 1 rzędu