No ja akurat miałem na myśli watę bawełnianą/sztuczna
W moim expreymencie używałem sztucznej...

Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Quester napisał:i nie powinien być ułożony bliżej niż w odległości równej jednej średnicy od wlotu tunelu b-r.
w srodkuravm0 napisał:Wlot w sensie końcówki bassreflexa bedącego w środku kolumny, czy tego zewnętrznego?
zadne ;] (logika?)ravm0 napisał:A jeśli okolice wlotu bassreflex są wytłumione, to jakie są zmiany w dźwięku w stosunku do wytłumionych?
Wg mnie to błąd. Obudowa powinna być możliwie mocno wytłumiona by zwalczyć jak najwięcej fal powstających w jej wnętrzu, a mogących się wydostać poprzez rezonujące ścianki.wasik1989 napisał:Obudowa zamknięta 20litrów - nie wytłumiona.
Quester napisał:Obudowa powinna być możliwie mocno wytłumiona
Warto tu dodać także analogię do powietrza pracującego razem z membraną, które to stanowi składową parametru Mms. O ile powietrze pracujące z membraną dodaje masę niezmiernie małą, o tyle w przypadku zbyt dużej bliskości wytłumienia Mms rośnie lawinowo. Tym samym pograszają się ch-ki impulsowe i sprawność, o której wspomniałeś. Jednocześnie rezonans głośnika przesuwa się w dół jednak zysk jest iluzoryczny. Powstają znacznie większe zniekształcenia na skutek dłuższego czasu relaksacji z określonego wychylenia i gorszej odpowiedzi impulsowej. Bardziej obrazowo rzecz biorąc sytuacja w której wytłumienie "podczepia" się pod masę układu drgającego powoduje, że zestaw dostaje "muła".scut napisał:wytłumienie "podczepi" się pod masę układu drgającego a co za tym idzie, obniży się sprawność