Tylko po co skoro jest oczywistym, że najmniejszy problem sprawi obudowa closed, w której nie występują rezonatory ani inne dodatkowe czynniki - to powinno ułatwić interpretację wyników pomiarów (która i tak pewnie nie będzie prosta). Obudowa closed jest analogią pomieszczenia tylko w mniejszej skali - o tym już pisałem.piku16 napisał:Moja propozycja to sprawadzenie tego w kilku rodzajach obudów, Closed,b-r itp
Eksperyment dotyczy wytłumień, a nie obudów więc manewry objętością mijają się z celem eksperymentu. Wprowadzając tyle zmiennych do eksperymentu (rodzaj wytłumienia, ilość wytłumienia, waga wytłumienia, objętość wytłumienia, umiejscowienie wytłumienia, objętość obudowy, rodzaj obudowy itp) sprawiamy, że eksperyment zakończy się w najlepszym wypadku w 2028 roku bo do wykonania i analizy oraz interpretacji będzie milion pomiarów. Dajmy sobie trochę czasu na życie :lol:piku16 napisał:Quester pomyślałeś także o objętości obudowy?
Możesz wyjaśnić tę tezę ? Dlaczego mikrofon miałby nie zarejstrować fali akustycznej ?piku16 napisał:Mam takie same obawy ponieważ tylnia strona membrany wemintuje nam energie którą mikrofonem możemy nie zmierzyć
A co chcesz weryfikować ? Każdy pomiar można wykonać wielokrotnie dla upewnienia się o poprawności jego przeprowadzenia - ot cały problem weryfikacji pomiaru.piku16 napisał:pomiar może być nie do zweryfikowania
No widziszpiku16 napisał:największy efekt może powstać w obudowie Closed- z wiadomych oczywiście przyczyn

Zdecydowanie się nie zgodzę. Jeśli mikrofon będzie umiejscowiony w czasie pomiaru referencyjnego dokładnie w tym samym miejscu co w pomiarze testowym to nic nie ma do rzeczy jego przesuwanie. Wytłumienie będzie działać na cały ustrój pomiarowy, a nie tylko w którymś rogu obudowy. Przecież jeśli wytłumienie zaabsorbuje... a dokładniej rozproszy jakąś dawkę energii to będzie to widoczne na pomiarze bez względu na usytuowanie mikrofonu. Zmieniając umiejscowienie mikrofonu (w stosunku do pomiaru "gołej" obudowy z głośnikiem) tracimy referencję, która sprawia, że eksperyment ma w ogóle sens.piku16 napisał:No i na koniec trzeba pomyśleć o umieszczeniu mikrofonu w obudowie moim zdaniem w różnych miejscach efekt może być całkiem inny
Zgadza się ! Ale owa różnica w wyniku będzie dotyczyć jedynie efektywności działania w określonym paśmie (przemieszczenie wytłumienia nie zmieni przecież jego zdolności rozpraszania energii) - w moim mniemaniu jest to logiczne. Dlatego po podstawowych pomiarach zamierzam wyciągnąć z nich wnioski i kombinować dalej. Chcę pójść jeszcze jeden krok naprzód i sprawdzić różne ułożenia dwóch rodzajów wytłumień jednocześnie (oczywiście tych rodzajów, które wcześniej poddam testom w "samodzielnym" działaniu i będę już coś o nich wiedział)Rfck napisał:Należy pamiętać że nie tylko rodzaj ale i sposob rozmieszczenia materiału tłumiącego jest wazny i jeżeli kontynuując założenia Questera to jeśli taka sytuacja miałaby miejsce, to zmieniając położenie materiału tłumiąceog możemy uzyskac inny wynik.

Szczerze mówiąc nie jest do końca pewny. Pamiętaj, że wewnątrz obudowy powstanie w bardzo małej objętości rezonans, który powinien być bardzo wyraźnie zaznaczony. De facto (o czym już napisał Yoshi) powinniśmy zarejestrować 3 takie rezonanse - fale stojące pomiędzy trzema parami ścian).Rfck napisał:WIem że to czysto hipotetyczne założenie ale tak dużego podbicia to w praktyce raczej nie wystąpi, bo jesli to glosnik mialby taką charke to wypadałoby z niego zrezygnowac a jestli jest to wina obudowy to powinnismy zacząć od jej modyfikacji a nie ratować sie wytlumieniem.
Nareszcie zdrowe podejście do eksperymentu. Zdecydowanie masz rację ! Nie można oczekiwać, że eksperyment powie nam wszystko o wytłumieniu i jego sposobie układania. Pewnie rozjaśni nam trochę w głowach (mam nadzieję, że na tyle, że wytłumianie przestanie się sprowadzać do pakowania w obudowę czegokolwiek - imo tłumienie obudowy także powinno choćby w części opierać się na wiedzy, a nie tylko i wyłącznie na empiryce... i do tego właśnie potrzebny jest nam eksperyment, który zamierzam wykonać)Rfck napisał:Myślę ze satysfakcjonującym wynikiem będzie przyblizony zakres tłumienia poszczególnych materiałow, mierząc zestaw będziemy wiedzieć jakiego materiału użyć do wytłumienia konkretnych czestotliwosci, a dobranie ilosci i ulozenia to wydaje mi sie będzie i tak sprawą indywidualną dla każdej konstrukcji.
[ Dodano: 2008-12-13, 22:10 ]
Na wszelki wypadek przypomnę pytanie, na jakie ma eksperyment odpowiedzieć:
Jakie spektrum częstotliwości tłumi materiał X, Y, Z ?
i to wszystko - pracy doktorskiej z tego tematu narazie nie zamierzam pisać