ravm0
dobrze że dałeś rys."tech." bo patrząc na ostatnie foto które wrzuciłeś to nadal widzę że ćwiartka jest wypukłym do rogu; to jak w końcu robiłeś tak jak na ostatnim foto czy tak jak na projekcie budowy ?
Jeśli robiłeś tak jak na projekcie (wypukłym do środka pokoju) i nawiercisz dziuple do danej komory robiąc pułapkę na pewną częstotliwość a następnie przykryjesz to z powrotem wełną to jej strojenie może ulec zmianie...
Zrobienie takiej pułapki na określony rezonans jest trudne, i bez sys. pomiarowego powstają nikłe szanse na powodzenie (czy chociaż satysfakcjonujące efekty)
Jeśli chcesz mieć w rogach ustroje akustyczne nazwijmy je uniwersalne to myślę że znacznie lepiej sprawowały by się wałki czyli np .coś takiego:
Zaletami takiego ustroju jest:
- mobilność; sam ustawiasz odpowiednią odległość od rogu pomieszczenia (dodatkowo można zrobić na kółkach i jeździć po różnych miejscach w pomieszczeniu...)
- konstrukcja; uważam za łatwiejsze w wykonaniu a i sam kształt jest bardziej obiecujący jako ustroju... (chyba wiadomo o co chodzi)
- działanie ( można wokół wałka (jako stelaża) nawinąć "wymyśloną" ilość (co przełoży się na grubość ustroju) gąbki, wełny i innych mat. tłumiących (lub tłumiąco-rozpraszających itd...)
- można jeszcze dodatkowo zmodyfikować sobie wałek nawiercają w nim w/w dziuple (otwory w efekcie czego powstanie pułapka basu)
itd. i inne czego już mi się nie chce wypisywać
No może jeszcze nawiasem dodam (taki wymyślony przeze mnie cwancyś) że można sobie w nim zmajstrować na pewnej, chcianej wysokości i jego części coś na wzór
abażuru by spełniało też rolę lampki (słabe "pomarańczowe", światło mile ociepla atmosferę wew. pokoju podczas słuchania muzyki

i takie tam... :razz