• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wzmacniacz MOSFET by Zbig.

• Autor wątku Autor wątku Zbig
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Zbig napisał:
Różnicę robi sam oscyloskop, więc nie da się nic wyprowadzić w samym wzmacniaczu.

Na to jest rada. Robisz w układzie odwracającym i sondą obserwujesz co jest na bazie tranzystora wejściowego. Albo dzielnik napięcia między wyjściem i wejściem, najlepiej z potencjometrem wtedy sygnał pięknie skompensujesz i masz to co steruje wzmacniacz bez pętli, czyli głównie te syfy. Można popatrzeć oscyloskopem lub posłuchać, tylko to pojedyncze mV będą. Jak tam będzie w miarę ładna sinusoida, to zniekształcenia będą naprawdę małe.
Dopiero raz w życiu spotkałem się ze wzmacniaczem mocy w układzie odwracającym. Może ktoś wie, dlaczego wszyscy robią wzmacniacze jako nieodwracające? W układzie odwracającym poza tym łatwym sprawdzeniem jaki sygnał steruje naprawdę wzmacniacz powinna być też większa szybkość, ale może się mylę.

W spisie ułozenia elementów w miejscu Q5 jest opisany tranzystor jako BD 140 a ma byc BD139 taka przestroga dla montujących ten układ ;)

Nie można już zmienić ale w plikach od Zibiego, które można ściągnąć z 2 strony jest poprawnie BD139 więc tak mam.

wszystko jest oki,sorry za zamieszanie ale opis jest strasznie nie wyraznie-nachodzi jeden nadrugi Q8 i Q10 ma byc bd140 a Q5 bd139 ale czy ty masz wszystko dobrze napewno na Q5 masz bd 140 ?? :>

Q5 to na pewno tranzystor o polaryzacji N-P-N czyli BD139 lub MJE340.Tak się przymierzam do tej koncówki i zapewne niebawem powstanie(zagra)

misiek88 napisał:
a irf530 i irf9530 to te same tranzystory ?? :>
wystarczy spojrzeć na schemat wzmaka.Najprościej pisząc dla tranzystora np.BD139 o polaryzacji n-p-n parę stanowi tranzystor BD140 o polaryzacji p-n-p i tak samo rzecz się ma w przypadku IRF530/IRF9530 (nie możesz w miejsce IRF530 wstawić IRF9530) :wink:

tak myslalem ale szczerze niechcialo mi sie nawet spojrzec w datasheet albo do schematu :) dzieki wielkie za odp ;)

Dawno tu nie zaglądałem i widzę sporo pytań.
Dziękuję tym, którzy za mnie odpowiedzieli na te pytania i podzielili się swoją wiedza i doświadczeniem.
Musze się też wytłumaczyć z obrazka z ułożeniem elementów - generuje je automatycznie program Eagle i nie ma możliwości ingerencji w to ułożenie, sam często jestem z tego powodu rozdrażniony :-( , ale na robienie tego ręcznie brakuje czasu...

zbyszek napisał:
wystarczy spojrzeć na schemat
To jest bardzo dobra rada. Oczywiście można złożyć układ wtykając odpowiednie druciki w odpowiednie dziurki :roll: , ale parafrazując pewną reklamę muszę potwierdzić: umiejętność czytania schematu - bezcenna :-)

Odświeżę temat, bo zacząłem lutować płytki. Kilka rzeczy w mojej wersji, mam nadzieję, że nie wpłynie to na złe działanie układu:
Tranzystory jakie zastosuje:
Q1 Q14 Q15 IRF540N
Q16 Q17 IRF9540
MJE340/350 zamiast BD139/140 ze względu na większe zasilanie (do 32V).
27R o mocy 0,6W, mam nadzieję, że starczą..
100R i 470R wstawię 1W..
R19 i R22 wstawiam 22R 0,6W..
R21 powinien być 2k. W zamian wstawię 2,2k..
R5 powinien być 3k. W zamian wstawić 3,3k..
R38 powinien być 1,5k. W zamian wstawię 1,4k..

raven1985 napisał:
Rozdzielenie mas na prośbę Jq

Mase sygnałową należy podłączyć do masy przy głównych kondensatorach zasilacza.
Warto rozdzielić w taki sposób masy?

Na dzisiaj tyle... Złożona płytka przyszła do mnie razem z pcb, które zacząłem lutować.

dolphin123 napisał:
zasilanie (do 32V).
te 32V to stałego czy zmienne z trafa?Mysle,ze te niewielkie zmiany wartosci rezystorów są bez znaczenia.Ja mam do tej koncówki napiecie stałe +- 34V.Robię na jednej parze IRF140/9140.Dziwny masz ten kondensator 22uF.

zbyszek 32V na jednej galezi wtornego.

misiek88 ja plyteczki dostalem, sam ich nie trawilem. Wykonane sa bardzo dobrze

jestem po uruchomieniu 4 (czterech)końcówek Zbig'a.Zasilane napięciem stałym +-32V na wyjściu napięcie stałe od -22 do -27mV.Dwie końcówki na jednej parze IRF540/9540 i dwie na jednej parze IRF140/9140.Przymierzam się do odsłuchania.

Bardzo ciekawi mnie Wasze porownanie do innych koncowek DIY - w kwestii dzwieku.
Wiem wiem, wzmacniacz to wzmacniacz, wiec wzmacnia i nie dodaje nic od siebie :) ale...
A ta koncowka Zbiga od poczatku wygladala apetycznie.

Powrót