a jaka jest różnica w dB między 300 a 500W? a wrażeniowa?5) Ma miec 500W a nie 300. 300 to na mam do głosników satelitarnych w kinie.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
a jaka jest różnica w dB między 300 a 500W? a wrażeniowa?5) Ma miec 500W a nie 300. 300 to na mam do głosników satelitarnych w kinie.
Idąc tym tropem okaze sie ze wysraczy do suba wzmacniacz 20W bo i tak nie sluchamu prawie nigdy na max a roznica bedzie tylko kilka dB.To nawet nie jest 6dB
Impedancja wyjsciowa nijak ma sie do ilosci tranzystorów wyjsciowych w końcówce.Za to więcej par tranzystorów oznacza lepsze odprowadzanie ciepła, mniejszą impedancje wyjściową = większy DF
2.) Gadanie że wzmak ma 300W/3 pary = jest lipny, jest kompletnie bez sensu. Żyłowanie na maksa parametrów tranzystorów końcowych nie jest dobrym pomysłem.
nie musi mieć, wystarczy dożo watów, najlepiej 500 watów!Chodzi chyba o to ze do suba nie musi miec pasma 100kHz, SR 100V/us, zniekształceń 0,0001% itp
1)
5) Ma miec 500W a nie 300. 300 to na mam do głosników satelitarnych w kinie.
chyba czas najwyższy!Proszę skonczmy te brednie.
!
500W na powazny sub to minimum. Velodyne robi 1250W.nie musi mieć, wystarczy dożo watów, najlepiej 500 watów!
albo jesteś głuchy, albo Twoje satelity maja 70dB efektywności, albo klikło Ci się o jedno zero za dużo?
a może jesteś głuchy złotouchy, który słyszy 2dB różnicy poniżej 100Hz?
Dlaczego ma byc chłodniejszy skoro wzmacniacz rozprasza taka sama moc na radiatorze? No chyba ze te dwa dodatkowe tranzytory sa tak wielki ze same rozpraszaja to cieplo w powietrze.Mając 4 tranzystory lub 2, które muszą oddać ta sama moc, logiczne jest, że gdy rozłożymy tą moc na dwa razy więcej tranzystorów, będzie ona przekazywana poprzez dwa razy większa powierzchnię na radiator. Czyli sam tranzystor będzie chłodniejszy.
no - to jest poważny argument !500W na powazny sub to minimum. Velodyne robi 1250W.
.
przybliż mi proszę te zasady, chętnie się tu nauczymy czegoś nowego. a tak btw to chyba pomyliłeś forum. to nie jest elektroda!WIdze ze nie znasz podstawowych zasad elektoakustyki. Dawmo temu zakładano zawsze 10x zapas mocy - dzisiejsza gimbaza tego nie pamieta, podpytaj emerytowanych realizatorow dzwieku, naglosnieniowcow itp.
Miedzy radiator a tranzystor mozna dac conajwyzej podkladke mikowa lub silikonowa.Zastanów się, po co przykładowo ludzie dają miedziane płaskowniki między tranzystory a radiator. Wszystko rozchodzi się o powierzchnię.
Miedzy radiator a tranzystor mozna dac conajwyzej podkladke mikowa lub silikonowa.
Tak wyglada moc tracona na jednym tranzystorze mocy (niebeski) , wzmacniacz zasilany 50V, obciazenie 8R:
Zbig kiedyś mierzył różne podkładki i silikonowa wypadła najgorzej.