• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Wzmacniacz na bipolarach około 500W do subwofera (zamiast Holtona)

Status
Ten wątek został zamknięty.
mam nadzieję że nie. Jako jedyny w temacie mam jasne oczekiwania-czego oczekuje irek.

- - - - - aktualizacja - - - - -

oczywiście że sama końcówka jest najtańsza...
jeśli chodzi omnie to:
jako zasilacz mam nowy toroid 800va 2x55v ac(soft start też mam), baterie kondensatorów też
mam
dodatkowo mam też zasilacz impulsowy do wykorzystania (pochodzi z telewizora lcd-przestrojony) na napięcia od 2x89V do 2x99v dc(napięcie regulowane)-moc 1,2kw
głośnik do tego suba to EMINENCE LAB 12
Także irku zaproponuj coś wreszcie?
aha jeśli chodzi o automatyczne podgłaszanie to dlamnie jest zbędne gdyż subwoofer jest zawsze włączany przed amplitunerem...
...

tak trudno jest poszukać sobie ?
http://www.irf.com/technical-info/re.../iraudamp9.pdf
Jest tam wszystko wystarczy poskładać albo poszukać gotowca na jebaj .
A jak za drogo albo za trudno to nie truj dupy .

Raven, przeciez tu nie o koncowke mocy chodzi, bo nikt jej nie potrzebuje. Chodzi o to zeby sobie pogadac, ze sie chce zrobic koncowke mocy :)

Specjalnie dzis mam lepsza propozycje! Rozdaje koncowki mocy o mocy 500W za darmo! Kazdy dostanie, musi sie tylko pochwalic glosnikiem lub glosnikami o wypadkowej mocy min 500W i impedancji 4omy. Sa chetni???

Z grzechem rozmawiam na pw, posiadany radiator ma za maly ale jak sie postara i bedzie na niego dmuchal, moga byc wentylatory, to beda mial jak poskladac i uruchomic mu koncowke. Jest nastepny chetny? brencik? Juz nie potrzebujesz koncowki? Czy poziom jest za niski zeby Cie zadowolic? Mam sie jeszcze bardziej znizyc i ci ja przywiezc osobiscie?

Ostatnia edycja:
Po co się ograniczać? 1kW w zasięgu ręki :-D . Panowie (a nielicznym gratulacje za cierpliwość), błazenada.

Kazdy dostanie, musi sie tylko pochwalic glosnikiem lub glosnikami o wypadkowej mocy min 500W i impedancji 4omy. Sa chetni???

Do chętnych się aktualnie nie zaliczam, ale są głośniki niskotonowe w które idzie mnóstwo mocy a SPL słaby, testowałem jakiś no name 20cm w "klozecie", puszczenie muzyki z mostka z deklarowanym 2x250W/4 (2x67V na zasilaniu jeśli mnie pamięć nie myli) na granicy CLIPu, a głośnik się nie rozpadł (miał 8Ohm).
Oczywiście to była chwila, bo szkoda domowników.

Ostatnia edycja:
A trafo i radiator do kompletu dajesz ?

A ja myslalem, ze sie posypia zamowienia i bede musial wszystkim gesto tlumaczyc ze to prima aprilisowy zart :) Ale jak widac nikomu 500W nie potrzebne, co bylo zreszta do przewidzenia :)

Do chętnych się aktualnie nie zaliczam, ale są głośniki niskotonowe w które idzie mnóstwo mocy a SPL słaby

Sa firmy co robia miniaturowe suby, chwala sie na nich mocami rzedu kilowat. Jak wiadomo laicy glosnosc kojarza tylko z moca wiec im sie wydaje ze glosnik 20cm w szescianie o boku 20cm to i msie wydaje ze taki suba zagra jak wielkie pudlo estradowe. A tu dupa, wydajesz kupe kasy, placisz za prad a to male pudelko gra jak 10 razy slabsze wieksze pudelko ktoro kosztowalo 10 razy mniej. Za miniaturyzacje sie placi! Choc z doswiadczenia wiem, ze bogaci ludzie maja miejsce na duzy i drogi zestaw glosnikow.

Juz wszystko napisalem. Jak dostarczysz mi odpowiedni radiator i zasilacz to wezme sie za koncowke.

irek nie wiem czemu mają służyć te przepychanki? kompletny zasilacz(trafo 800va 2x57v ac do tego mostek 50A i bateria kondensatorów), radiator też mam, dostarczyć mógłbym w sumie i dzisiaj bo jestem w warszawie. nie napisałeś ile bedzie kosztować ta końcówka(bo przecież nie za darmo), nie napisałeś jaki czas oczekiwania...
nie rozumiem Ciebie

jak chcesz to wkleje zdjęcia trafa i radiatora?

Ostatnia edycja:
Kto chce to zrobie mu koncowke mocy 500W/4omach za darmo!! Pokrywacie tylko koszt podzespolow i ew wysylek czyli ok 100zl.

Warunek!

Dostarczacie do mnie zasilacz ktory pod obciazeniem ma miec dosc dokladnie +-70V (co jest warunkiem uzyskania 500W/4omach). Napiecie zasilacza bez obciazenia nie wieksze niz +-90V

Do tego radiator o rezystancji cieplnej <0,3K/W

Nie napisalem ile bedzie kosztowac??
Jaka rezystancje termiczna ma Twoj radiator?
Nie produkuje i nie sprzedaje koncowek, chce przetestowac nowa koncowke mocy ktora potem moge sprzedac po kosztach. Ile zajma takie testy tego nie wiem.

Ostatnia edycja:
Dobra Irek skończmy tą farsę. Wzmak zostanie zrobiony bez Twojej pomocy. Całość wrzucę tu na forum. Będzie to dx600 na 5parach mosfetów, chociaż spróbuję rownież forumowego bg7 tylko na 4parach. a za Twoje "dobre rady" podziękuje

Ostatnia edycja:
Dx600 mam już znontowany-pozostało mi jedynie parowanie mosfetów i ich montaż na radiatorze.
Ok napisze jak go tylko uruchomie

Ostatnia edycja:
Wreszcie zamiast gadania wziales sie za robote.

Ok napisze jak go tylko uruchomie

Napisz jeszcze jak zjesz obiad, kolacje, wyspisz sie i obejrzysz film w telewizji :) Masakra.

Nie ma jak DXaudio, to dobra firma, lubi kopiowac moje schematy :)

Wreszcie zamiast gadania wziales sie za robote.

za robote wziąłem się już dawno

Napisz jeszcze jak zjesz obiad, kolacje, wyspisz sie i obejrzysz film w telewizji :) Masakra.

nie będę o tym pisał bo to nie forum o tym, o uruchomieniu za to napisze bo to jest tematyką diyaudio

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót