Zbig, mam pytanie
, jak to jest , bez wytworzonej strefy martwej mos-fety zagryzą się przy tych 500khz, a jakby(hipotetycznie) zrobić prostokąt 50hz też się pogryzą?.

Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
kiedyś złożyłem właśnie takie UcD ze zdjęcia 6 z tego pdfa. (jeśli kogoś interesuje mam zbędne pcb i 2 złożone układy)... układ podobny do UcD philipsa którego także złożyłem jednak na zamiennikach elementów a nie na takich które produkował philips dlatego miałem duże szpilki na mosfetach. czas martwy można było tam regulować poprzez zmianę jednego rezystora.
Przykładowo dla IRF9540 pojemność Cgs to 1300pF, a Cgd 240pF. To tworzy dzielnik pojemnościowy 6,5 : 1. Załóżmy, że wyłączenie tranzystora powoduje bardzo szybki skok napięcia na drenie o 50V (zasilanie +/25V), czyli uwzględniając dzielnik, na bramce pojawi się ponad 7V – to wystarczy do puszczenia prądu 20 A
na zamiennikach elementów a nie na takich które produkował philips dlatego miałem duże szpilki na mosfetach.
Wygląda na to że Zbig-u sprzeczam się z tobą o to co jak się nazywa a to bez sensuRaven, masz prawo się nie zgodzić - to wolny kraj. Ale proponuję zajrzeć na 4-ta stronę w pliku iraudamp7d.pdf
Oczywiście wszystkie modulacje które opisałem są Pulse Width Modulation, choć UcD i Sigma-delta modulują równocześnie częstotliwość, a układ z porównaniem z trójkątem zachowuje częstotliwość i dlatego jest to dla mnie "czysty" PWM.
Prawdę mówiąc klasyczna Sigma-Delta z przerzutnikiem to jest Pulse Density Modulation - moduluje ilość impulsów (o stałym czasie trwania) w jednostce czasu (pomiaru), więc IMO nie jest PWM-em.
Nikomu się nie spieszy za 2 dni znowu długi weekendEch, kończy się urlop, więc pewnie tempo trochę spadnie.
Zbig, a będzie można po tym wszystkim liczyć na kit D-ampa ?