• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zamiennik do Panasonic WM-61A.

Nałożyłem jeszcze starą wersję pliku kalibracyjnego ze strony Holmacoustics

46bcea39642e5488bd9c37eb6e9bbba1_1480366555.jpg

Według mnie wznoszenie się charakterystyki mikrofonu ze wzrostem częstotliwości pochodzi od dyfrakcji. Jak będę miał chwilę czasu to zrobię pomiar mikrofonem w polu swobodnym i z mikrofonem wmontowanym w deskę.

Symulacja dyfrakcji w Edge jest dla źródła dźwięku ale w mikrofonach występują podobne zjawiska.

b7eed254aedada24fe291693b191f110_1480433575.jpg
8b243f4916fc63ce9c0730189f0161ec_1480433589.jpg

Wykres przedstawia różnicę pomiaru mikrofonem w polu swobodnym i umieszczonym w sklejce. Zafalowania są skutkiem użycia płyty małej średnicy i bliskiej odległości od kolumny. Jest to jakiś sposób na kalibrację gdy brak dostępu do mikrofonu referencyjnego.

11c244a2aaa6415c24c013902b90400d_1480444553.jpg

Jeszcze można sprawdzić jak mod Linkwitza wpływa na charakterystykę mikrofonu.

Jest to jakiś sposób na kalibrację gdy brak dostępu do mikrofonu referencyjnego.
Możesz wyjaśnić?

- - - - - aktualizacja - - - - -

nie ma dla mnie znaczenia czy to produkt Panasonica czy chińska wierna kopia
problem tylko taki że kupując Panasa wiedziałeś że to ten produkt. A kupując 2 chińczyki w odstępie np roku już trzeba sprawdzić każdą sztukę, bo de facto nie wiesz co kupiłeś :(

UWAGI MODERATORA
Jest osobny temat o mikrofonach :)
Jak poszukasz to znajdziesz...

Ja dzisiaj na szybko zmontowalem i pomierzym (dlatego pomiary nie sa rewelacyjne) 2 dodatkowe mikrofony, ktore kupilem na Allegro:
Czerwony i niebieski to kupione ostatnio na Allegro - mierzane na tym samym okablowaniu
Rozowy to moj stary mikrofon mierzony na innym okablowaniu.
7a0fcc3729d03dec9e0459d783ad6c74_1482960569.jpg

Porobie jeszcse dokladniejsze pomiary, przy glosniejszym sygnale dzisiaj juz nie chce halasowac.

Ostatnia edycja:
Ja jeszcze mojego tego z allegro nie złożyłem ale jak widać po pomiarach wyżej nie jest źle

Ja dzisiaj na szybko zmontowalem i pomierzym (dlatego pomiary nie sa rewelacyjne) 2 dodatkowe mikrofony, ktore kupilem na Allegro:
Czerwony i niebieski to kupione ostatnio na Allegro - mierzane na tym samym okablowaniu
Rozowy to moj stary mikrofon mierzony na innym okablowaniu.
7a0fcc3729d03dec9e0459d783ad6c74_1482960569.jpg

Porobie jeszcse dokladniejsze pomiary, przy glosniejszym sygnale dzisiaj juz nie chce halasowac.
Do zwrotnicy wszystkie się nadają. Powtarzalność bardzo dobra w częstotliwościach podziału, a to najważniejsze do amatorskich zabaw i pojedynczych projektów.

Do zwrotnicy wszystkie się nadają. Powtarzalność bardzo dobra w częstotliwościach podziału, a to najważniejsze do amatorskich zabaw i pojedynczych projektów.

Te spadki na wysokich cz. nowszych mikrofonow sa spowodowane moją rurka na mikrofon, ktora musze przerobic. Robilem proby bo mi sie te spadki nie podobaly, teraz juz wiem ze to wina dyfrakcji. Takze jest znacznie lepiej niz dobrze:)

Ostatnia edycja:
Jakby opracować odpowiedni kształt końcówki mikrofonu to można by zminimalizować wpływ dyfrakcji i używać mikrofonu zrobionego na WM-61A bez pliku kalibracyjnego. Bardzo drogie mikrofony pomiarowe są tak konstruowane. Optymalną końcówkę chyba dałoby się zaprojektować w programie ABEC3.

Ostatnia edycja:
Jeszcze nie ogarnąłem ABEC3. Może jest inny soft nadający się do tego?

Powrót