• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zamówienie nr 1 płytek do wzmacniacza BG1 borysa

• Autor wątku Autor wątku taz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.

taz

Reakcji
10
Słowo się rzekło i chciałbym zorganizować zamówienie płytek do FET-hexa borysa. Płytka jest pod jedną parę tranzystorów wyjściowych, bonusem w porównaniu do już pokazanych płytek jest możliwość wlutowania dowolnych tranzystorów wyjściowych. Można zamontować bipolary (2SA1943/2SC5200), fety (IRFP9140/240) lub mosfety Toshiby (2SK1530/2SJ201). Dodatkowo dodałem Zobla + cewkę z rezystorem na wyjście wzmacniacza, oraz jest możliwość rozdzielenia masy sygnałowej od masy prądowej. Na płytce jest też kilka mniejszych poprawek, wszystko jest opisane w temacie o tym wzmacniaczu.
Parametry jakie przyjąłem do produkcji PCB:
- druk jednostronny
- dwustronna soldermaska koloru czerwonego
- warstwa opisowa
- grubość miedzi 70 um
- cynowanie metodą HAL
Zbieram zapisy do 11 października, termin jest raczej elastyczny, wszystko będzie zależeć od zainteresowania.
Koszty:
Cytat z korespondencji z firmą Merkar:
76,0 PLN netto uruchomienie produkcji
do 16 płytek - 10,35 PLN netto/sztuka
do 40 płytek - 8,30 PLN netto/sztuka
od 52 płytek - 6,00 PLN netto/sztuka
Zamawiamy 16 płytek - 19,51 PLN brutto/sztuka
Zamawiamy 40 płytek - 12,92 PLN brutto/sztuka
Zamawiamy 52 płytki - 9,47 PLN brutto/sztuka
Wysyłka do każdego użytkownika - 6 PLN brutto (list polecony priorytetowy)
Panelizacja jest na 4 płytki. Gdyby brakło 2 sztuk ja domówię je we własnym zakresie. Pewnie i tak znajdzie się kilku spóźnialskich :)
Zamieszczam również spis elementów i opis uruchomienia wzmacniacza. Uwaga ! Oznaczenia niektórych elementów zostały zmienione. Proszę stosować zamieszczony opis.
Pokaż załącznik 8094

Lista osob zamawiajacych.
Zainteresowany zamowieniem? Zapis/wypis z listy: >klik<

<table style="width: 100%;"><tr style="border: 0;"><td style="border: 0 ;"> </td><td style="text-align: center; width: 100px; border: 0;">zaplacone</td><td style="text-align: center; width: 100px; border: 0;">wyslane</td></tr><tr style="height: 40px;"><td style="border-top: 0; border-right: 0; border-left: 0;">1. etaks - FET - hex borysa - 2 płytki</td><td style="text-align: center; border-left: 0; border-top: 0;">
tick.png
</td><td style="text-align: center; border-top: 0; border-right: 0;">
tick2.png
</td></tr><tr style="height: 40px;"><td style="border-top: 0; border-right: 0; border-left: 0;">2. jaromas - FET - hex borysa - 2 płytki</td><td style="text-align: center; border-left: 0; border-top: 0;">
tick.png
tick2.png
</td></tr><tr style="height: 40px;"><td style="border-top: 0; border-right: 0; border-left: 0;">3. Pejado - Pejado - FET - hex borysa - 4 płytki</td><td style="text-align: center; border-left: 0; border-top: 0;">
tick.png
tick2.png
</td></tr><tr style="height: 40px;"><td style="border-top: 0; border-right: 0; border-left: 0;">4. zbyszek - FET - hex borysa - 2 płytki</td><td style="text-align: center; border-left: 0; border-top: 0;">
tick.png
tick2.png
</td></tr><tr style="height: 40px;"><td style="border-top: 0; border-right: 0; border-left: 0;">5. skrybab - FET-hex - Borysa 2 płytki</td><td style="text-align: center; border-left: 0; border-top: 0;">
tick.png
tick2.png
</td></tr><tr style="height: 40px;"><td style="border-top: 0; border-right: 0; border-left: 0;">6. oxygen22 - FET-hex - Borysa 2 płytki</td><td style="text-align: center; border-left: 0; border-top: 0;">
tick.png
tick2.png
</td></tr><tr style="height: 40px;"><td style="border-top: 0; border-right: 0; border-left: 0;">7. maciaswojtas - FET - hex borysa - 2 płytki</td><td style="text-align: center; border-left: 0; border-top: 0;">
tick.png
tick2.png
</td></tr><tr style="height: 40px;"><td style="border-top: 0; border-right: 0; border-left: 0;">8. Rot - FET - hex borysa - 2 płytki</td><td style="text-align: center; border-left: 0; border-top: 0;">
tick.png
tick2.png
</td></tr><tr style="height: 40px;"><td style="border-top: 0; border-right: 0; border-left: 0;">9. Pastor - FET - hex borysa - 4 płytki</td><td style="text-align: center; border-left: 0; border-top: 0;">
tick.png
tick2.png
</td></tr><tr style="height: 40px;"><td style="border-top: 0; border-right: 0; border-left: 0;">10. rafalkac - rafalkac - FET - hex borysa - 4 płytki</td><td style="text-align: center; border-left: 0; border-top: 0;">
tick.png
tick2.png
</td></tr><tr style="height: 40px;"><td style="border-top: 0; border-right: 0; border-left: 0;">11. Meteo - FET - hex borysa - 4 płytki</td><td style="text-align: center; border-left: 0; border-top: 0;">
tick.png
tick2.png
</td></tr><tr style="height: 40px;"><td style="border-top: 0; border-right: 0; border-left: 0;">12. stero - fet-hex Borysa - 4 plytki</td><td style="text-align: center; border-left: 0; border-top: 0;">
tick.png
tick2.png
</td></tr><tr style="height: 40px;"><td style="border-top: 0; border-right: 0; border-left: 0;">13. benek161 - FET - hex borysa - 2 płytki</td><td style="text-align: center; border-left: 0; border-top: 0;">
tick.png
tick2.png
</td></tr><tr style="height: 40px;"><td style="border-top: 0; border-right: 0; border-left: 0;">14. Black - płytka fet-hex Borysa 5szt.</td><td style="text-align: center; border-left: 0; border-top: 0;">
tick.png
tick2.png
</td></tr><tr style="height: 40px;"><td style="border-top: 0; border-right: 0; border-left: 0;">15. darek549 - FET - hex borysa - 4 szt</td><td style="text-align: center; border-left: 0; border-top: 0;">
tick.png
tick2.png
</td></tr><tr style="height: 40px;"><td style="border-top: 0; border-right: 0; border-left: 0;">16. janusz - FET - hex borysa - 2 płytki</td><td style="text-align: center; border-left: 0; border-top: 0;">
tick.png
tick2.png
</td></tr><tr style="height: 40px;"><td style="border-top: 0; border-right: 0; border-left: 0;">17. remii - FET - hex borysa - 5 płytek</td><td style="text-align: center; border-left: 0; border-top: 0;">
tick.png
tick2.png
</td></tr><tr style="height: 40px;"><td style="border-top: 0; border-right: 0; border-left: 0;">18. scythe1123 - scythe1123 2szt</td><td style="text-align: center; border-left: 0; border-top: 0;">
tick.png
tick2.png
</td></tr><tr style="height: 40px;"><td style="border-top: 0; border-right: 0; border-left: 0;">19. gi - FET - hex borysa - 4 płytki</td><td style="text-align: center; border-left: 0; border-top: 0;">
tick.png
tick2.png
</td></tr><tr style="height: 40px;"><td style="border-top: 0; border-right: 0; border-left: 0;">20. c4meleon - FET - hex borysa - 4 płytki</td><td style="text-align: center; border-left: 0; border-top: 0;">
tick.png
tick2.png
</td></tr><tr style="height: 40px;"><td style="border-top: 0; border-right: 0; border-left: 0;">21. bum1234 - bum1234 - FET - hex borysa - 4 płytki</td><td style="text-align: center; border-left: 0; border-top: 0;">
tick.png
tick2.png
</td></tr></table>

Elementy dostaniesz w każdym elektronicznym, więc chyba nie ma sensu tworzyć kitów. Jedna paczka z tme i masz wszystko.

Szkoda, że to nie zestaw z płytką zasilacza ;-)

Tak czy siak się wpiszę jak ogarnę aktualnie zamówione graty :-)

gi chodzi Ci o płytkę borysa? W sumie nie myślałem o płytce do zasilacza. Nie wiem czy byłoby na tyle dużo osób żeby zamówienie miało sens. W sumie można zrobić ankietę i będziemy wiedzieli czy warto. Tak po cichu myślę o płytkach pod 3 pary tranzystorów :) Najpierw jednak trzeba doprowadzić do końca to zamówienie a to jeszcze chwile potrwa.

Link do tematu
http://diyaudio.pl/showthread.php/21926-FET-hex-swietny-tani-wzmacniacz-polecam

Chodzi Ci o płytkę borysa? W sumie nie myslalem o płytce do zasilacza. Nie wiem czy byłoby na tyle dużo osób żeby zamówienie miało sens. W sumie mozna zrobić ankietę i będziemy wiedzieli czy warto. Tak po cichu myślę o plytkach pod 3 pary tranzystorów :) Najpierw jednak trzeba doprowadzic do końca to zamówienie a to jeszcze chwile potrwa.

Chodziło mi o:
http://diyaudio.pl/showthread.php/22293-BG3-kolejny-wzmacniacz?p=365969&viewfull=1#post365969

Trzeba by tylko dopytać borysa czy prototyp się sprawdził bo trochę zgubiłem wątek jakiś czas temu.

Przyznaję że przydałoby mi się porządne PCB do zasilacza. Myślę że gdyby zintegrować zasilacz z full pakietem zabezpieczeń to taki układ miałby wzięcie. PCB urośnie ale i tak będzie mniej miejsca zajmowało niż dwa osobne układy. I ta plątanina kabli która zniknie z wnętrza wzmacniacza :) Można pomyśleć o takim wynalazku :)

Przyznaję że przydałoby mi się porządne PCB do zasilacza. Myślę że gdyby zintegrować zasilacz z full pakietem zabezpieczeń to taki układ miałby wzięcie. PCB urośnie ale i tak będzie mniej miejsca zajmowało niż dwa osobne układy. I ta plątanina kabli która zniknie z wnętrza wzmacniacza :) Można pomyśleć o takim wynalazku :)

Na płytce borysa nie było przypadkiem kompletu zabezpieczeń (oprócz zwarciowego) ?

Na płytce borysa nie ma termicznego i przeciwzwarciowego zabezpieczenia. Może Irek się nie obrazi jak wykorzystamy jego układ i zintegrujemy go z zasilaczem :)

Ja byłbym chętny na jakąś płytkę zasilacza, jeśli byłaby dobra cena to może nawet kilka sztuk.

Proszę moderatorów o usunięcie opisu z pierwszego postu i zamieszczenie poniższego opisu. Po testach okazało się że R8 i R9 330 Ohm to zdecydowanie za mało. Są problemy z ustawieniem odpowiednio dużego prądu spoczynkowego. Zmianę wartości tych dwóch rezystorów można przeprowadzić w bardzo ograniczonym zakresie.

Widzę że masa krytyczna została osiągnięta :)
Mały update co do szczegółów zamówienia. Zapisy zbieram do północy 11.10 (piątek). W sobotę podliczę ile będzie kosztowała jedna płytka i wyślę PW z danymi do przelewu. Sam ze swojej strony domówię kilka sztuk, pewnie będą jacyś spóźnialscy. W momencie gdy będę miał co najmniej 80% wpłat na koncie złożę zamówienie w Merkarze. Później będziemy czekać na realizację zamówienia, przypuszczam że potrwa to około 2 tygodni. W między czasie przygotuje sobie koperty z adresami a widzę że będzie tego sporo :)

P.S.
Na dzień dzisiejszy mamy 53 płytki, cena sztuki 9,43 PLN.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót