• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[3-drożne] Zephyr Le - kit YBaudio

Wystarczyło podejrzeć Mariana fotkę i zrobić tak samo :

Jak widać właśnie tak próbował, bo ułożenie jest takie samo.
Ale polutowane jest inaczej.

Sekcja wysokotonowa powinna być polutowana tak:

Reszta chyba jest OK.
Nie widać zbyt dobrze, bo trochę napaćkane ;)

Ostatnia edycja:
Również w trakcie budowy.
Aby ustawić BassReflex na 34 Hz, czy musisz usunąć L7R7C7, sprawdzić ustawienie, a następnie lutować z powrotem?

Moja wersja filtra. Próbowałem zoptymalizować układ indukcyjności
FCSq4Wf_p1A.jpg

Ostatnia edycja:
Zastanawiam się poważnie nad tymi kolumnami, wydają się wyjątkowo atrakcyjne w swojej cenie. Chciałem poprosić osoby, które je zbudowały o podzielenie się swoimi wrażeniami z użytkowania.

Wyjątkowo poprawne kolumny ja zrobiłem je z mdfu 28mm, Marian narzekał że jego są ciężkie ... front zrobiony z drewna bukowego. Co do samych kolumn świetnie sklejony wysokotonowiec z średnimi dla mnie zbyt mało basu można zrobić rzecz jasna małą korektę. Sam niskotonowiec ma specyficzny charakter jest miękki i odzywa się wtedy kiedy uda za stosowne czyli w silniej zarysowanych partiach. W skali ogólnej nie ma chyba lepszego wyboru cena jakość. Brawa dla konstruktora jeśli chodzi o zwrotkę kawał dobrej roboty i mnóstwo wiedzy i doświadczenia.

świetnie sklejony wysokotonowiec z średnimi

No, naprawdę fajnie to gra, jak by jeden i drugi głośnik grał to samo :)

dla mnie zbyt mało basu

dla mnie zbyt mało basu można zrobić rzecz jasna małą korektę. Sam niskotonowiec ma specyficzny charakter jest miękki i odzywa się wtedy kiedy uda za stosowne czyli w silniej zarysowanych partiach.

Dokładnie takie same miałem odczucia.
Podobno odpięcie L7, C7 i R7 pomaga.
Ja nie próbowałem, nie było czasu na testy.

Nie na temat...
No to dupa blada! Wprowadziliśmy się do nowego domu i mam spory problem z niedoborem basu w pomieszczeniu odsłuchowym o powierzchni 22m2 i wysokości średniej 295 cm. Słucham na kolumnach z dwoma Vifami M18WH w układzie 2.5 drogi. W poprzedniej chałupie basu było często zbyt wiele i zatykałem tunel BR górnego głośnika, obecnie jest dramat i niższego basu brak. Muszę wskrzesić projekt aktywnego subwoofera na Daytonie RSS390HF-4 15.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Nie na temat...
No to dupa blada! Wprowadziliśmy się do nowego domu i mam spory problem z niedoborem basu w pomieszczeniu odsłuchowym o powierzchni 22m2 i wysokości średniej 295 cm. Słucham na kolumnach z dwoma Vifami M18WH w układzie 2.5 drogi. W poprzedniej chałupie basu było często zbyt wiele

No i jaki z tego wniosek?

Ostatnia edycja:
Nie na temat...
Pokój odsłuchowy jest jednym z ważniejszych składników systemu audio.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Mając mój pierwszy pokój odsłuchowy nauczyłem się bardzo dużo jak dużo może dać aranżacja akustyczna ustawienie kolumn względem siebie i słuchacza. I tak za jakiś czas chce zmienić zephyry na coś ambitniejszego bo to fajne kolumny ale brak im jeszcze blasku i kilku rzeczy jakie chciał bym mieć w swoim zestawie ale wtedy cena x 6 i wtedy będę zadowolony w pełni chociaż mój portfel nie koniecznie.

To i ja się pochwalę ;) kolumny ukończyłem jakiś czas temu
Grają już dość długo, zdecydowanie lepiej niż moje stare ELACi
Bas, faktycznie mogłoby być go więcej, ale za do góra i średnica nadrabia ;) Jestem zdecydowanie zadowolony
Gra to obecnie z Rotelem 971, jednak jestem w trakcie konstrukcji wzmacniacza w klasie A na schemacie JLH 1969 + dac + przedwzmacniacz lampowy

Ladnie, ale hmmm, dlaczego tak krzywo przykrecone glosniki?

dziekuje :) w sumie to moje pierwsze kolumny podłogowe DIY
wcześniej próbowałem swoich sił w małych monitorach na STX

w jakim sensie krzywo ? otwory wywiercone i frezowane według rozmiarów głośników, na samym środku frontu
chodzi o rozkład śrub?

chciałbym jeszcze w czerwcu przygotować maskownice do tych kolumn

Ostatnia edycja:
To i ja się pochwalę kolumny ukończyłem jakiś czas temu

Gratulacje.

Bas, faktycznie mogłoby być go więcej

Spróbuj z odpięciem pułapki na basie.

w jakim sensie krzywo ? otwory wywiercone i frezowane według rozmiarów głośników, na samym środku frontu

Aż nie możliwe że zdjęcie tak przekłamuje.

No i proponuję zdjęcia umieścić na naszym serwerze.

Powrót