• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zestaw elementów do UNIampa - kto chętny?

Jak by ktoś chciał to mam jeszcze z ostatniego zamówienia sporą część elementów... Jak coś to pw

freedi napisał:
bo jeśli zapomniałeś o kupieniu pasty i złożyłeś pewien układ , żeby go tylko pokazać na forum,to życzę powodzenia w jego uruchomieniu i dalszym odsłuchu.
pozdrawiam i bez urazy

Mój uni działa bez pasty od dawien dawna i nie dzieje się z nim nic złego ... :twisted:

Nie na temat...
gi napisał:
freedi napisał:
bo jeśli zapomniałeś o kupieniu pasty i złożyłeś pewien układ , żeby go tylko pokazać na forum,to życzę powodzenia w jego uruchomieniu i dalszym odsłuchu.
pozdrawiam i bez urazy

Mój uni działa bez pasty od dawien dawna i nie dzieje się z nim nic złego ... :twisted:

To moje gratulacje-bo gdybyś wiedział do czego służy taka pasta,to raczej wydałbyś tych parę złotych i zrobił wszystko zgodnie z arakanami elektroniki...a tak to cóż-nie masz się czym po prostu chwalić.

Zdziwie cię, ale wiem do czego służy.

To, że nie chce mi się lecieć do sklepu po nią gdy wszystko działa bez zarzutu, to już inna sprawa.

Nie na temat...
gi napisał:
To, że nie chce mi się lecieć do sklepu po nią gdy wszystko działa bez zarzutu, to już inna sprawa.
to pewnie dopiero spalone tranzystory zmotywuja Cie do przejscia sie do sklepu ;-)

To, że jeszcze tranzystory końcowe nie padły nie oznacza, że w przyszłości nie padną.
Jeżeli tranzystory są mocno dokręcone do radiatora, to będzie to działało. Pasta termoprzewodząca zmniejsza rezystancję cieplną między tranzystorem a radiatorem. Podczas "normalnego" słuchania sam radiator może być ciepły, ale tranzystory bez pasty mogą mieć temperaturę o kilkanaście stopni wyższą od radiatora. Należy podkreślić, że różnica temperatur jest proporcjonalna do strumienia cieplnego, czyli im bardziej się tranzystor grzeje, tym większa różnica temperatur między tranzystorem a radiatorem (analogiczne do spadku napięcia przy przepływie prądu).
Z tego powodu zawsze powinno się stosować pastę termoprzewodzącą w układach, które wydzielają duże ilości ciepła (a takim niewątpliwie jest końcówka mocy).

witam, jest jakas szansa aby aktualnie dostac kita do uniego ? albo w niedalekiej przyszlosci ktos bedzie zbieral zamowienie ?

Może w niedalekiej przyszłości bym mógł się tego podjąć jeśli będzie znów chociaż z 10 osób chętnych

To róbcie listę... Zamówienie tyczy się oczywiście tylko elementów bez pcb:

pol888 - 1x elementy ?(proszę wpisać na ile zestawów jesteście chętni)
Coollfon 1x elementy?

Powrót