• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

zestaw elementow (KIT) do uniampa

MariuszElektro, OK, zapisze.
Michał K. napisał:
jaka wyjdzie cena za KIT bez przesyłki??
no wlsnie - wysylka. zeby niebylo problemow to powysylam listem poleconym.
jak odbierzesz osobiscie to odpada koszt wysylki 5-6zl i koszt pakowania 1-2zl

1. Michał K. -------- potwierdzone, wszystko
2. UKA ------------- potwierdzone, wszystko
3. UKA ------------- potwierdzone, wszystko
4. bawolek ------------POTWIERDZAM, z tranami i kondami
5. cudny90 ----------- POTWIERDZAM, z tranami i kondami
6. Szymool ----------- POTWIERDZAM, wszytstko
7. Gilbert -------------- potwierdzam, wszystko
8. bart210 ------------ POTWIERDZAM, trany i kondy
9. c4meleon ---------- POTWIERDZAM, wszystko + 4 kondy 10 000uF + 4 MUR860 + dwa komplety silver-miców do symków :)
10. miki --------------- potwierdzam, pelen zestaw (a jak Ci zostanie to moze 2;))
11. leszczunio --------
12. sechmet ----------
13. Herminator ------- potwierdzone, wszystko - juz wplacone
14. MariuszElektro --- POTWIERDZAM, z tranami i kondami
15. dolphin123-------- POTWIERDZAM, z tranami i kondami

no to wychodzi na to ze w stowce powinnismy sie zmiescic z pcb :)
swoja droga Irek dosyc duze trafo daje do kompletu Uniampa 2x35V;)

Panowie, trzeba zrobić jakiś opis jak ustawić prąd spoczynkowy UNIAMPa, bo wiecie, kupimy części, pcb, złożymy i dalej nie podziałamy :D

1. Ustawić potencjometr regulujący prąd spoczynkowy tranzystorów końcowych w położenie środkowe.
2. Dołączyć wzmacniacza do źródła zasilania przez rezystory o wartości 20-100ohm oraz przez amperomierz.
3. Ustawić prąd spoczynkowy tranzystorów końcowych na minimum.
4. Zmierzyć napięcie stałe na wyjściu wzmacniacza. :wink:

dolphin123, No i jakie ma być to napięcie?

Nic z tego nie rozumiem :P

PS: Jak ja złoże tego uni, to będzie święto :mrgreen:

Cytat Irka: "Oczywiscie tak jak kazdy wzmacniacz uruchamiamy go bez glosnikow. Ja podlaczam nie duzy sygnal z generatora a na wyjscie oscyloskop. Zasilanie z trafa przez rezystor na wtornym 10-20om. Podlaczam tylko mase i jedno wyprowadzenie trafa (po prawej stronie plytki). Przed wlaczeniem pr-ki skrecam w lewo a potem usatwiam prad na 2-50mA czyli 5-10mA na rezystorze emiterowym o wartosci 0,22oma. Po spawrdzeniu napeicia stalego na wyjsciu podlaczam cale trafo czyli trzy przewodu i robie testy mocy na 4omach, test zwarcia i test wylacznika termicznego."

Szukać, szukać :razz:

bart210, no to jak znalazłeś i jesteś taki mądry, to nam to tutaj teraz przekonwertuj na język ludzki :D

Ja oscyloskopu nie mam :P

i robie testy mocy na 4omach, test zwarcia i test wylacznika termicznego."

hehe gorzej jak nam nie wypali i sie zjara cos :P

a pytanie jeszcze jedno... moze radiatory gdzies taniej ma ktos mozliwosc zalatwic do KITa? ;)

cudny90, uruchamiasz wzmacniacz bez głośników (tak jak Irek napisał) przez rezystory na uzwojeniu wtórnym trafa. Mierzysz spadek napięcia na rezystorach emiterowych i ustawiasz potencjometrem tak, aby spadek wynosił 11-22mV.

Testu zwarcia nie trzeba przeprowadzać :P

Gdzie jest rezystor emiterowy? I jak dokładnie zmierzyć to napięcie, za rezystorem, przed, bo "na" nic mi nie mówi :D

Irek podłącza mase i jeden kabelek od trafa, prawda?

Najpierw jeden potek, potem drugi? Czy jak? :P

moze jak dojdzie do tego to ktos wrzuci fote i bedzie wszystko rozwiane ;P wtedy nikt nie bedzie mial problemu

Zaznaczone na czerwono (rezystory emiterowe)

- Robiąc zwarcie na wyjściu robicie sobie na złość (zostawiamy to bez komentarza).

- Uruchomienie UniAMP-a uruchomiamy bez głośników, podczas testów wzmacniacza głośniki mogą być maltretowane napięciem stałym i doprowadzić do uszkodzenia głośników.

- Temperatura wydzielająca się w radiatorach podczas spoczynku wzmacniacza będzie uzależniona od ustawienia prądu spoczynkowego.

Załączniki

• ermiter_117.gif
    ermiter_117.gif
    19.5 KB · Wyświetleń: 0
dolphin123 napisał:
moze radiatory gdzies taniej ma ktos mozliwosc zalatwic do KITa?
jak przejde sie po plaskownik alu to zapytam czy przypadkiem profila radiatorowego by nie zamowili...
cudny90 napisał:
Gdzie jest rezystor emiterowy?
to te najwieksze - napewno nie przegapisz :P no chyba ze plytki nie obrocisz :D

dolphin123 napisał:
no to wychodzi na to ze w stowce powinnismy sie zmiescic z pcb :)
swoja droga Irek dosyc duze trafo daje do kompletu Uniampa 2x35V;)
no to 100zł + radiator + wysyłka radiatora to conajmniej 120zł , a o ile mnie pamięć nie myli to Irek chce 160zł za uruchomionego :)
2x35vac to dużo ?

wydawalo mi sie ze dla jednej pary to dosc duzo;) a tu bardziej chodzi o to ze kazdy chce sobie zlozyc sam ten kit i pobawic sie w diy;)

testowałem przez rok na takim trafie i nic złego się nie działo mimo że wzmak ostro w kość dostawał ;]

Powrót