• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

93 mms to chyba dużo, nie znam sie na doborze parametrów głosników do samochodu ale prawie 100g drgającej powierzchni to chyba dobry muł............ktos mnie wyprowadzi z błędu?

93 mms to chyba dużo, nie znam sie na doborze parametrów głosników do samochodu ale prawie 100g drgającej powierzchni to chyba dobry muł

Może i dużo ale popatrz na parametr BL, który jest w uproszczeniu "mocą" układu magnes/cewka. Jest on stosunkowo duży więc głośnik nie powinien być "mułem".

duzy MMS jest potrzebny zeby osiagnac niski rezonans
ale wlasnie poprzez duzy BL rekompensuje sie powolnosc
znam glosniki z duzo wiekszym MMSem a uznawane sa za dobre glosniki

ok czaje, duza masa z bardzo dobrym napędem. A jesli miałbym dobierac cos do kina w domu to raczej lekka mębrana? i sory za ten OT

Mega kopułka przeciwpyłowa, ale właśnie takie głośniki mi się strasznie podobają
Oooo tak. Wielka kopułka, zawieszenie jak dętka od roweru, wychylenie takie, że nieosłuchani zbierają szczęke z podłogi, aj low it! Z niecierpliwością czekam na nowego AP. Mam nadzieje, że stworzą potwora idealnego do małej OZ z korekcją :D

A jesli miałbym dobierac cos do kina w domu to raczej lekka mębrana? i sory za ten OT

glosnik z lekka membrana nie osiagnie zbyt niskiego FS
a nawet jak osiagnie to bedzie wymagal duzej obudowy

zwiekszajac mase membrany obnizamy Fs glosnika. oczywiscie pociaga to za soba zmiany innych parametrow
ale w uproszczeniu kosztem efektywnosci mamy nisko schodzacy glosnik w dosc malej obudowie
przy klasycznej budowie gdzie mms nie jest za wysoki aby glosnik sszedl tak samo nisko wymagana bedzie wieksza obudowa

---------- Post dodany o 17:48 ---------- Poprzedni post o 00:51 ----------

posluchalem sobie dzisiaj SW.STX.12.2.500.2x4.F.S.PP w samochodzie w zamknietej obudowie 30 litrow
zasilanie nie za mocne ale wystarczalo

glosnik jak przystalo na nowego STXa nie za mula i ladnie nisko schodzi
w obudowie zamknietej niestety nie pokazal zbyt wiele bardzo niskiego basu ale wnetrzem samochodu ladnie zatrzasl
jak narazie czuje niedosyt i koniecznie musze go wsadzic w obudowe b-r

w domu pod jankiem ladnie juz sie rozbujal
w domu obudowa zamknieta niestety pokazuje swoje minusy... jezeli ktos nie jest zwolennikiem tego typu obudowy to koniecznie musi robic b-r
ale stopa perkusji ladnie masuje ;)

Hmm a jak brzmienie? miekkie, twarde, ciepłe czy naturalne?

A wygrzewałeś go wcześniej, czy to były jego pierwsze godziny pracy?

glosnik gral troche w domu pod za slabym wzmacniaczem
pozniej brat wozil go 2 tyg w samodhodzie pod radiem (nie smiac sie, sam mi zabral)

brzmienie typowe dla subow z duzym skokiem - raczej miekkie
naturalny to on raczej nie jest :P
ale to nie przeszkadza i da sie tego normalnie sluchac
o dziwo udalo mi sie zgrac suba z 13cm przodem wiec bardzo niskie ciecie nie jest koniecznoscia

wiecej napisz cos jak zasile go odpowiednio w samochodzie lub dam mu obudowe b-r

super - czyli magnes i cewka w tym glosniku kosztuja zaledwie 50zl :???:
mam nadzieje ze bedzie wart tej ceny

Szkoda, że zupełnie nie podali parametrów membrany przez co jest bezużyteczna dla innych zastosowań niż zaproponowane. Na szczęście są jeszcze membrany dytona i seasa.

Yoshi, na siłę można ich użyć do innych głośników bez tych parametrów, bo przecież przykładowo w 20 litrach przy obciążeniu X mamy strojenie Y, nie zależnie od głośnika co dla nas jest najistotniejsze :)

Powrót