Postanowiłem napisać kilka słów o GDN 18AKX
Jeśli chodzi o bas. Głośnik nie gra super nisko, przy odpowiedniej zwrotnicy słychać bardzo ciekawy bas(nie wiem jak u niektórych nie słychać), jest on zróżnicowany za co duuży plus w stronę STXa. Słychać gitarę basową, kontrabas, ale niestety tylko słychać, nie ma wgniatania w fotel jak to robiły np. Kepy a o SLSach nie wspomnę bo to inna liga. Mimo wszystko bas jest dużo lepszy od wszystkich GDNów Tonsilowskich które słyszałem (16-50-6,13-40-2,16-40-4,16-50-1 etc) Co do „głośności” ... no właśnie po jednej 18stce na kolumnę to dla ludzi lubiących głośno słuchać niestety mało. Głośnik by grał ładnie basem trzeba dać do dość dużej obudowy (15-20litrów według mnie) i niestety wytrzymałość mocowa wtedy nie pozwala na imprezowanie. Dla fanatyków anty STX powiem ze w pojedynkę Vifka XT18WH głośniej nie gra. Pisze o specjalnie ponieważ już słyszałem głos z ktoś zrobił „paczki” na tych kolumnach i mu „cicho” gra. Osobiście takim Luzią mówię kup „se” 2xGDS22-120 i będziesz miał głośno. :mrgreen:
Średnie tony tu na razie zbyt wiele opisać nie mogę ciągła praca przy zwrotnicy. Ale jest bardzo dobrze. IMO dużo lepiej jak u osławionych Klonów TOTEMA. Średnie są poprawne jednak chyba troszku „analityczne” nie ma tego czegoś, nie ma powietrza. Kolega twierdzi ze jak dopracuje zwrotnice powinno się poprawić, myślę z tak będzie (on ma prawie zawsze racje) :wink:
IMO STX GDN18 AKX gra lepiej od Peerlesów SDS, Vifek TC i o zgrozo Visatonów VxxxS/SC