• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

wyglada na kopie 27-300, chociaz jak tak patrze to stwierdzam ze sztywniejsze zawieszenie, krotsza cewka - moze grac nieco lepiej, a na pewno ma wyzszy SPL

hmm moim zdaniem głośnik chyba raczej pod kolumny niż pod subwoofer ale przy tak niskim Qts nawet nie ma co go symulować bo bzdury wyjdą...

Generalnie gdyby dali mu jakąś lekką membranę od estradówki i króciutką cewkę to był by rewelacyjny głośnik do nadstawek o ogromnym SPLu :D

Ciekawe czy w tym nowym 27-450 wkońcu zastosowali sztywniejszą membrane, bo wg. mnie to była jedna z najwiekszych wad seri sc.

Sound Wave napisał:
Generalnie gdyby dali mu jakąś lekką membranę od estradówki i króciutką cewkę to był by rewelacyjny głośnik do nadstawek o ogromnym SPLu
panowie - przeciez to jest ten sam glosnik! (chyba). roznica w efektywnosci bierze sie ze sposobu pomiaru. przeciez oni tam podaja 2,83V wiec glosnik ma 91db SPLu :P

panowie - przeciez to jest ten sam glosnik! (chyba). roznica w efektywnosci bierze sie ze sposobu pomiaru. przeciez oni tam podaja 2,83V wiec glosnik ma 91db SPLu :P
niezupelnie - cewka jest krotsza i zawieszenie sztywniejsze. a moze jeszcze cos...

pewnie cewka z alu :)

głośnik ma faktycznie 94dB (dokładnie 93,84 według Win isd)

zawieszenie jest podwyższone czyli głośnik będzie miał większe wychylenie niszczące

to tyle co widać z fotki, parametrów i czego się domyślam :)

wystarczy że zmienili szczelinę i już będzie kolosalna różnica jak to się mówi "na oko to chłop w szpitalu umarł :) "

Sound Wave napisał:
zawieszenie jest podwyższone czyli głośnik będzie miał większe wychylenie niszczące
no nareszcie, to w sumie była największa bolączka wszystkich stxów 27 xxx x xx.

Napewno jest alu cewka - w krótce chyba we wszystkich głośnikach będzie prawdopodobnie.

Swoją drogą to sporo się tych głośników robi, aż za dużo.

Ten pierwszy już jest od dłuższego czasu, za to ten drugi...jak dla mnie troche "padaczkowato" wygląda :P Jako zamiennik do altus'ów może sie nadać...

Jeżeli chodzi o ilość głośników, to pewnie niegługo starą serie będą wycofywali ze sprzedaży.

Ja jestem ciekawy kiedy będzie dostępny nowy samochodowy STX na alu membranie i jaka będzie jego cena. Może w końcu będziemy mieli głośnik parametrami i jakością zbliżony do Ravemastera, Lanzara Max 12 i Mivoca :wink:

Wszyscy go polecają na forach, zresztą mój kolega ma go pod carpowerem i gra fajnie. Wszędzie albo ravemaster, albo lanzar. Zobaczymy co pokaże stx :wink: AP też mi podchodzi, ale linki idące do cewki się urywają i w ogóle głośnik ma kilka wad. Myślę, że w tym nowym nie będzie takich wad.

stara seria lub jeden z prototypów które w wakacje można było kupić u stxa na wolumenie za grosze ;]

Właśnie tak mi coś nie pasowało z tą membraną z włóknem szklanym, bo stx chyba zrozumiał, że gówniane są te membrany i celulozowe są lepsze. Mogła by wyjść 25, ale z serii akx. Mógłby być świetny na bas do kolumn 3-drożnych

Obie są kiepskie, ale membrany z włókna szklanego były dużo cięższe, lakierowana celuloza jest już w miarę, jednak do klasy średniej i tak sporo im brakuje.

Powrót