• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Mariano, problem w tym, ze chlopak cierpi na niedobor basu, jak mu zaserwuje 14 na basie, to mnie wysmieje. I tak juz krzywo patrzyl na 7 calowce.

W gdwk Awx nie podoba mi sie jedna rzecz - gorka na 10khz, ktora trzeba troche przyklepac, a to dodatkowe koszty zwrotnicy. Bez tego gra noo jako tako.

Pomierzę te 5 kopułek w tym PC i PC.X w przyszłym tygodniu.
Jakieś THD itp ;)

Może ma ktoś jeszcze tego AL.X -a i podeśle ? :)

Słuchałem projektu 3 way na 10" AWX w TL..dla mnie był męczący a innym wydał się wspaniały i z idealnym basem ..
Wskazówka - wszyscy wychowali się na "altusach" i był to dla nich milowy krok . W gorę w bok w dół ... nieważne . Ważne że odkryli fakt iż na świecie może być inne brzmienie niż to które uznali za najlepsze i zmieniają poglądy właśnie
w tej kolumnie mozna bardzo mocno zmienic brzmienie wytlumieniem

14 SCX + AWX
14zł więcej, ale nic lepszego nie wymyślisz.
O zwrotnicę pytaj Gokara
raczej bym dal 17 scx i tanszego PCXa
te nowe SCXy graja bardzo przyjemnie i nadzwyczaj poprawnie!

topcool - ale ja pisałem o słuchaczach obecnych na odsłuchu a nie ogólnie :)

Paweł - wiem że można ale ja byłem tylko "sztuką " na odsłuchu . To było pierwsze dzieło autora , był zachwycony .
Było by nie fair z mojej strony tak na wejściu krytykować i może zniechęcić .
Człowiek robi postępy - sam dojrzeje a jak nie to zaprosimy go na odsłuchy innych klocków
Ważne by nie zniechęcać nikogo na starcie

Ostatnia edycja:
Nie wiem na jakim g$wnie sluchaliscie tego 3way lusztiego z awx ze porownujecie to do altusow;-) dobry wzmak i przyzwoite zrodlo miazdza z tymi kolumnami altusy bez zajakniecia... odsluch w pure, bez barw i przedwzmacniaczy.

Ostatnia edycja:
Witam serdecznie

pod linkiem można zobaczyć pomiary wszystkich kopułek STX i nie tylko http://zap-acoustics.pl/category/pomiary-3/pomiary-glosniki-wysokotonowe/
10AWX - niedawno został zmieniony na nową wersje. Nowa ma mniejsze zawieszenie kopułki podobne do tego z 10PCX.
Pomiary nowej wersji pojawią się niedługo na witrynie.
Co wybrac ? - 10ALX (do plumkania ) 10PCX (do cykania :))

pozdrawiam tych "lubiących" i "nielubiących"
AZ

No to już nie muszę się męczyć ;)
Fajnie jak by THD był też procentowo namalowane .
Ułatwia to porównanie .

Według danych producenta 15AWX niewiele gorzej schodzi na basie od 18AWX. Jak dam po dwie 15AWX na kolumnę dwudrożną to wystarczy żeby nagłośnić 18m2 ?

8 omowe 15-ki spięte w 4 omy w układzie MTM :)
Do tego mała wersja 30ki wavecora :)

Szkoda, ze mam tylko jeden komplet 15awx

Wolałbym łączyć równolegle 15 omowe wersje, a na wysokie dać coś co da się przykręcić do waveguide WG 148R Visatona.

Jak jest z powtarzalnością parametrów 15AWX?

Moim zdaniem dwie awx 15 to za malo. Do plumkania Ci styknie, ale przy rocku czy muzyce klasycznej pogubia sie zupelnie. Te glosniki maja miekkie zawieszenie, ich przeznaczenie to monitory, raczej nie podlogowki. Ja mialbym niedosyt z tak malymi membranami.

Mam awx 15 w domu.

Wolalbym jednak dolozyc ( niewielka roznica ) do wiekszych awx, mtm z wg na niskim podziale to fajny pomysl.

Powrót