• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

SW, wysłałem maila z zapytaniem o te samochodowe 8".
Możesz coś o nich napisać?
Kiedy będą dostępne i jakie są parametry tego głośnika z nową membraną.

Chwilowo nie mam czasu na rozłożenie sprzętu pomiarowego.

Tak odpowiada klasyczny klon. Klon jak sądzę znanego wszystkim nieudolnego przedsiębiorcy arwas. Echo1 spójrz w lustro i zobacz czy nie widzisz tam np. Jarka D. ze swoimi klonami na estradowcu. Może pomoże ci w tym Szadatek. Robisz bydło z jakimiś pomiarami a teraz chcesz wmówić wszystkim że Stx cie straszy poprzez chęć wymiany głośnika na nowy. Przeczytałem twoje posty i jestem przekonany ze nie miałeś nawet jednego głośnika Stx a napisałeś w temacie o Stx kilkaset postów - ZADZIWIAJĄCE i znane z poprzednich klonów. Gdybyś miał ten głośnik chociażby z powodów honorowych już dawno pokazałbyś pomiary. Ty nie masz tego głośnika, dopiero go szukasz, ot moja opinia o klonach arwasa, który po raz enty robi bydło w tematach o Stx i dziwię się że nie ma żadnej reakcji na jawne szczekanie kundla z za płotu. Uważam że moderacja powinna dokładnie się przyjrzeć działalności klona arwas. Masz jaja to pokaż głośnik i pomiary a później niech potwierdzi lub zaprzeczy SoundWave w ich pomiarach.

UWAGI PANA ADMINISTRATORA
Uważam że moderacja powinna dokładnie się przyjrzeć działalności klona arwas.
wszelkie dublowane konta sa przez nas wykrywane... ale nic nie zrobimy jak ktos zalozy inne konto na innym IP itp
nie mozemy nic zrobic az nie podpadnie

i jeszcze jedno, poważne firmy słuchają głosu klientów, dotyczące produktów, a nie zastraszają ich za wskazanie jakiejś wady
i dlatego nie zgodzisz sie na wymiane glosnikow na "sprawne"?

Chwilowo nie mam czasu na rozłożenie sprzętu pomiarowego.
To zamieść te na podstawie których twierdzisz, że jest jakiś problem.

SW, wysłałem maila z zapytaniem o te samochodowe 8".
Możesz coś o nich napisać?
Kiedy będą dostępne i jakie są parametry tego głośnika z nową membraną.

Postaramy się je udostępnić jeszcze przed świętami - parametry TS zachowaliśmy cewka, zawieszenie dolne i górne zostały takie same a masa membrany jest praktycznie taka sama w granicach +/-1g co dla 45g mms jest na granicy błędu pomiarowego z tego co pamiętam występują drobne różnice powyżej 500Hz - ale i tak nie jest to zakres użyteczny dla tego głośnika.

To wygląda na problem z obudową - jako przykład podam pomiary kolegi z zap-audio
par035oqbzzqrekqn6uo_1418378558.jpg

Wyraźnie widać, że taki charakter jak widać przy 1,2kHz to właśnie wpływ obudowy - po zastosowaniu wytłumienia problem został zminimalizowany

To teraz porównaj z SB Satori :)

Pomiar przy 30cm od membrany .

MW16P-8_2V83.jpg

i dla porównania dla 2cm

MW16P-8_20mm_2V83.jpg

Źródło :
http://www.audiogurman.com/3.htm#mw16p8

- - - - - aktualizacja - - - - -

Wyraźnie widać, że taki charakter jak widać przy 1,2kHz to właśnie wpływ obudowy - po zastosowaniu wytłumienia problem został zminimalizowany
No nie wiem czy tak obudowa - wzrost THD w tych okolicach .

Często w okolicach 1k jest górka dyfrakcyjna i jak się mierzy w obudowie to ten uskok jest maskowany .
Pomiar powinien być wykonany w odgrodzie raczej .

Miałem taki sam dołek na 1Khz w Visatonie W170S, jak pytałem na forum to było tylko domniemania dlaczego. Natomiast z tego co wiem to jest to problem głośników "miękkomembranowych" ktoś już wcześniej o tym pisał w tym temacie.

Jeżeli to problem obudowy to :
a) można zmierzyć bez obudowy , szczególnie na impedancji powinno się zmienić.
b) zmierzyć w innej obudowie np dużo większej o innych częstotliwościach dyfrakcji

na którym nic nie widać bo zapaskudzony odbiciami .

Nie zaliczyłbym tego głośnika do miękko membranowych.
A do jakich ?
Metalowy ani ceramiczny nie jest .

Raven, zawsze z takiej odległości mierzysz ?
Nie ja :

Mod na impedancji wyraźnie wskazuje przy jakiej częstotliwości membrana traci sztywność.
Jak już wspominałem przy tej czerwliwości zwykle jest to rezonans krawędzi membrany "cone edge resonance "
Sam uskok na charakterystyce jest mało istotny i zwykle i tak maskowany przez dyfrakcję .
Gorzej że zwykle związany jest ze sporym wzrostem zniekształceń w jego rejonie .

Trzeba zrobić najpierw pomiar w odgrodzie bo teraz to nie wiadomo na co się patrzy .
Zresztą to głośnik za niecałe 50PLN trudno od niego oczekiwać cudów .

Jeżeli to problem obudowy to :
a) można zmierzyć bez obudowy , szczególnie na impedancji powinno się zmienić.
b) zmierzyć w innej obudowie np dużo większej o innych częstotliwościach dyfrakcji

Dla przykładu podałem pomiary zap-audio dokładnie tego modelu głośnika w innej obudowie.
Wyraźnie widać na nich, że po zastosowaniu wytłumienia zmieniły się okolice 600Hz i 1200-1300Hz - obudowa jest inna więc i problemy pojawiły się w innym miejscu.

Często w okolicach 1k jest górka dyfrakcyjna i jak się mierzy w obudowie to ten uskok jest maskowany .
Pomiar powinien być wykonany w odgrodzie raczej .
Dokładnie tak - jest to tak zwany edge problem - genezy są dwie - po pierwsze "wystające" zawieszenie zachowuje się trochę jak kosz głośnika bez podfrezu. Druga sprawa to to, że samo zawieszenie również "gra"

Akurat tu mocno pracowaliśmy nad tym, żeby zminimalizować te problemy - co widać na charakterystyce z zap-audio.
Dodatkowo nie widać wzrostu THD w tych okolicach
eznau0p5ed7nxyjvolus_1418393473.jpg

Dlaczego nie posiłkujesz się pomiarami STX'a tylko od Adama ?!W Stxie nie macie swoich pomiarów zniekształceń ?
Trochę mało to profesjonalne, nie to że się czepiam poprostu to moje subiektywne zdanie.

A propo zawieszenia, to jakaś firma miała głośniki z odwrotnym zawieszeniem górnym tj. odwrotnie zamontowanym.
Nie pamiętam jaka. pamiętam tylko ciemno czerwone membrany.

Powrót