• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Akurat jesli o wstegi to jeszcze nie napotkalem takiej ktora mi pasi i zawsze odnosilem wraznienie jakby ciagle znieksztalcala :razz: A lampa ma swoje charakterystyczne brzmienie wiec tez nie trzeba tego lubic :) I duze znaczenie ma jaki zestaw gra pod lampa. Latwiej jest dobrac zestaw glosnikowy do trana niz do lampy wg mnie po swoich doswiadczeniach.

Bardziej chodziło mi o to że misiomor jest zwolennikiem neutralności- ma grać tak jak jest nagrane na płycie- stąd te płaskie charakterystyki.

Ale płaska charakterystyka w komorze bezechowej nie spowoduje ze w pomieszczeniu 3x4m bedzie tak samo dobrze...

A Ja powiem tak:

Skręca mnie gdy czytam opinie na temat danego towaru na podstawie charakterystyk lub projektu zwrotnicy,dla mnie to jest śmieszne i nie ważne kto się wypowiada,czy to jest kompletny laik czy osoba która już coś wie. To nasze uszy powinny być miernikiem jakości a nie wykresy. Powtarzam to od X czasu i nadal będę powtarzał,jeśli nie słyszałeś nie oceniaj.

bawolek, tak znam. Strojenie do pewnego poziomu "na ucho" (po pomiarach) tak żeby danej osobie się podobało kosztem bardzo płaskiej charakterystyki

pegelmesser napisał:
Ale płaska charakterystyka w komorze bezechowej nie spowoduje ze w pomieszczeniu 3x4m bedzie tak samo dobrze...

A od kiedy "płaska charakterystyka" oznacza "dobrze" ? Dla marketingu może tak lecz dla ucha nie za bardzo.

UWAGI MODERATORA
Dyskusja schodzi z tematu wiec proponuje ja zakonczyc lub kontynuowac gdzie indziej.
Przypominam o użytecznym tagu

Kod:
[offtopic][/offtopic]

W odpowiedzi na wiele pytań dotyczących przyszłych produktów oraz ich dostępności:

- Głośniki serii GDN-38-AE - w chwili obecnej na ten model w wersji 4 czeka ponad 120 klientów. Pierwsza seria (50szt) będzie produkowana pod koniec lutego, w sprzedaży detalicznej powinna być dostępna od około 10 marca (koncentratory używane do ich budowy są produkowane w Malezji stąd tak długi czas reakcji). Podobnie temat dostępności/produkcji dotyczy głośników z serii GDN-27-SC, GDN-30-AE, GDN-32-SC, GDN-42-SC.

- Za około 10 dni będzie dostępna pierwsza seria wzmacniaczy estradowych. Wstępnie montaż końcówek mocy przez najbliższe 2 lata będzie odbywał się z gotowych modułów, później kompletna produkcja od podstaw będzie wykonywana w naszej firmie. Komponenty/ moduły są importowane z uznanej Tajwańskiej fabryki, która to zaopatruje ponad 60% całego rynku PRO w tego rodzaju podzespoły.

- Głośnik wysokotonowy ceramiczny prawdopodobnie będzie ukończony do połowy tego miesiąca. Produkcja/sprzedaż w czwartym tygodniu lutego.

- Z powodu bardzo dużej sprzedaży głośnika GDN-18-140-8-AWX możliwe są kilkudniowe okresy niedostępności.
Taka mala ciekawostka jak by ktos nie widzial tego na glownej stronie STX-a :razz:

Ciekawe jak ta pjtka z tym sk gra bo mam znajomego co potrzebuje jakiś prostych kolumnienek do podłączenia przy tv a tu cena okazyjna by wyszła i on lubi takie żółte membrany;p ma to grać na razie z unitrą at9100 potem jakiś uniamp jak będę miał czas... Jak myślicie dadzą rade?

Pawel S., Eryk S. Concept- Ketsus? :razz:
http://www.eryksc.com/
Nie wiem czy o tych mowa ale i tak za ponad 16tysięcy zł kolumny na visatonach za kilkadziesiąt zł + to coś żółte (stx?) to niezły biznes jak ktoś to kupi :mrgreen:

Hmmm nie wiem czy było ale własnie zauważyłem na stronie STXa :)

http://www.stx.pl/gdsr-23-100-8-sc-2way.html

GDSR-23-100-8-SC-2way.jpg

Powrót