• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Zmiany w STX -ie - nowe głośniki i nie tylko :)

Usherek chyba bardziej pasuje chociażby materialem wykonania, że o kwestii estetycznej nie wspomnę:)

A ( jeśli już tak teoretyzować) co powiecie na ushera 9950 na góre?

Pawel S. napisał:
mor den siur, UKA wlasnie mysli o 3 drogach na XT25 + 18AKX + 2xXAW 210 :mrgreen:

Musiał mnie wydać...zdrajca jeden :mrgreen:
Rzeczywiście - ja już postanowiłem ten stx będzie u mnie w trzech drogach. tylko zanim ja kupie do tego napęd...

Klony Grande Utopii na STX wciąż żywo tlą się w wyobraźni, ale może bardziej przyziemnie jakiś MTM na z 27tbfc/g lub szmacianą werjsą??
Ich ceny są w polinku porównywalne do Vify.

panowie jak robic juz 3way to po co na sredniego brac 18?:) (niektorzy zapytaja... i kto to mowi... ;p)

mIKI napisał:
panowie jak robic juz 3way to po co na sredniego brac 18?
fakt ;) no ale ...i kto to mówi :P :D

15AX o wiele lepiej w góre ciągnie i nie ma żadnych nieprzyjemnych rezonansów, wiec i aplikacja bedzie łatwiejsza.

ale 18 bedzie lepsza jezeli sie zrobi cos podobnego do el diablo eza. zawsze mozna suba wylaczyc i sluchac bardziej naturalnie

Pawel S. napisał:
ale 18 bedzie lepsza jezeli sie zrobi cos podobnego do el diablo eza. zawsze mozna suba wylaczyc i sluchac bardziej naturalnie
Lepiej i taniej zrobić zwykłe 3way...
Taka idea Eza jest nieco bez sensu wg mnie i w dodatku droga oraz pełna kompromisów.

Lepiej i taniej zrobić zwykłe 3way...
Od kiedy to lepiej i taniej idzie w parze? ;)
panowie jak robic juz 3way to po co na sredniego brac 18?:) (niektorzy zapytaja... i kto to mowi... ;p)
Jeśli na dole mają grać dwa xaw210hc, to 15cm by wymiękł, zwłaszcza przy niskim podziale a taki ma być. Poza tym kształt kosza tej 15 stx mi nie pasuje :p

no niski podzial to jeszcze jeszcze, tylko czy warto o to az tak walczyc. zawsze to spadek jakosci najwazniejszej srednicy... chociaz 18pewnie to zniesie lepiej. tylko pytanie... JAK GRA?:D

jest juz chetna osoba do zakupu tych glosnikow wiec teraz poczekamy na odpowiedz irka czy je pomierzy i przetestuje...

UKA napisał:
Jeśli na dole mają grać dwa xaw210hc, to 15cm by wymiękł, zwłaszcza przy niskim podziale a taki ma być.
Niby dlaczego ma wymiekać, 15AX to midwoofer i zejscie ma wystarczające, efektywnosc też nie najniższa a do tego i tak BS dojdzie zreszto o jak niskim podziale myślisz 80 -100Hz?? Poza tym na takich dwuch niskotonowcach nie ma sensu robić 3way, no chyba ze z aktywnym dołem (tak jak u EZO), ale IMO zamiast pchać na siłe wiecej niskotonowców lepiej dać jeden, ale o klase lepszy. Idźmy w strone jakości, a nie ilości....

Troche dziwne macie koncepcje 3way ;)

Jeśli na dole mają grać dwa xaw210hc, to 15cm by wymiękł,
czy ja wiem, to nie średniak wkońcu tylko niskośredniak, więc raczej o spl mógłbym się martwić jeśli już, pytanie ile te XAwy mają naprawdę.

Może i dziwne podejście mam do 3-way, ale chcę żeby to było na prawdę mocne. Będzie to raczej zestaw 2 aktywne suby i 2 monitory zamknięte stojące na nich (wszystko jeszcze do przemyślenia) takero, co do efektywności, to mam niezalezne pomiary z Klang+Ton i Hobby HiFi i wychodzi nieco ponad 80dB dla 50Hz. Pozostałe parametry też sie praktycznie zgadzają. W każdym razie są głośniejsze od MDS-08.

Ja bym wolał 3way mimo wszystko zrobić - konstrukcja mniej kompromisowa i tańsza - wystarczy jeden wzmak stereo do załatwienia sprawy napędzania :)

Powrót